NaslovnaAvijacijaNovo streljačko oružje ruskih pilota PP-2000; automat će prvi zadužiti piloti Su-30SM...

Novo streljačko oružje ruskih pilota PP-2000; automat će prvi zadužiti piloti Su-30SM i Su-35

U jeku sukoba u Ukrajini, ruski Generalštab je obratio pažnju i na opremu svojih pilota.

Naime, zamenik glavnokomadujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga, general Jurij Nikolajevič Grehov, 29. septembra je izjavio da će piloti dobiti usavršene borbene prsluke (IIFS, Individualni integrisani borbeni sistem) te da će se u sedišta za katapultiranje ugraditi i novi prenosivi kompleti za preživljavanje (havarijski kompleti).

Novo streljačko oružje ruskih pilota PP-2000; automate će prvi zadužiti piloti Su-30SM i Su-35
PP-2000

U ovaj komplet će po prvi put u istoriji sovjetske/ruske avijacije biti integrisan i automat. Ruski piloti su ranije imali pravo da od naoružanja u kabinu ponesu samo signalni pištolj sa municijom i standardni poluautomatski pištolj (u futroli na opasaču).

U maju 2023, već se pojavila vest da se u kompletu za preživljavanje nalazi i automat 5,45 mm AKS-74U ali da se na bazi iskustava iz Sirije razmišlja o praktičnijem oružju. Konačno, Grehov je saopštio da se radi o automatu 9×19 mm PP-2000 tulskog konstrukcionog biroa Šipunova.

U vestima su i ranije donošene informacije da kompanija „Zvezda“ u aerodinamičkom tunelu  testira svoje pilotske borbene prsluke tako da se moglo naslutiti da će oni biti usvojeni za pripadnike vazdušno-kosmičkih snaga.

No, u isto vreme su se pronosili glasovi da će automat AKS-74U, usvojen kao privremeno rešenje, zameniti „malogabaritni“ automat 9×39 mm SR-3M „Vihr“ sa proizvodne linije CNII precizne mehanike Klimovsk. Po tadašnjim vestima, za ovaj model se zalagao čak i Sergej Šojgu.

No, krajem septembra je ruski ministar odbrane svoje kolege iz Zajednice nezavisnih država (ZNG) proveo kroz pogone Tulskog konstruktorskog biroa Šipunova.

Tokom predstavlanjarazličitih tipova streljačkog naoružanja, Grehov je ukazaao upavo na PP-2000 kao deo budućeg havarijskog kompleta. Navodno, nove automate će prvi zadužiti piloti Su-30SM i Su-35.

PP-2000 – prvi savremeni ruski automat za municiju 9x19mm Luger

Patent za rešenje PP-2000 dobijen je 2001 godine ali, usavršavanje oružja je trajalo još čitavu deceniju. Prvi prototipovi PP-2000 mogli su se videti na moskovskom Interpolitex 2013 a širokoj javnosti su predstavljeni na Eurosatory 2004 u Parizu i moskovkom Interpolitex 2004.

Leva strana PP-2000
Leva strana PP-2000

Posle opitne eksploatacije serijskih modela od strane odeljenja za privatno obezbeđenje Glavne uprave unutrašnjih poslova Moskovske oblasti, na oružju su izvršene izmene kako bi bilo pogodnije za urbane uslove borbe.

Serijska proizvodnja usavršenog automata za potrebe MUP Ruske Federacije startovala je 2006 godine ali, u cilju zadovoljenja vojnih normativa,  rad na oružju je nastavljen.

Automat PP-2000 je zasnovan na principu slobodnog zatvarača. U cilju otkalanja vibracija tokom rada masivnog zatvarača, primenjen je sistem opaljenja sa udaračem i udarnom iglom.

Opaljenje se vrši sa zatvorenim zatvaračem (u prednjem položaju). Automat ima regulator paljbe koji omogućava jedinačno i rafalno dejstvo. Regulator paljbe, koji je, istovremeno, i kočnica, postavljen je na levoj strani sanduka, iznad rukohvata. Odsustvo iste komande i sa desne strane ubraja se u jedan od nedostataka ovog automata.

Telo zatvarača na prednjoj strani je povezano sa šipkom koja se pruža iznad cevi i na svom prednjem kraju ima preklopnu ručicu zatvarača. Ovo omogućava manipulisanje zatvaračem i levom i desnom rukom. U istom cilju rešeno je i preusmerljivo dugme zadržača okvira.

Čitava konstrukcija podčinjena je zahtevu za što preciznijom vatrom, što je relativno težak zadatak ako se uzme u obzir mala masa kratkocevnog oružja i municija sa jakim impulsom. U ovom cilju je cev usađena nisko u sanduku, dejstvo udarača na čelo udarne igle je koso (odozgo na dole) kao i značajno vreme između dva ciklusa rada mehanizma za okidanje.  

Desna strana PP-2000 sa ručicom zatvarača u položaju za desnu ruku. Foto Vitalij V. Kuzmin

Dizajn PP-2000 je specifičan. Mišljenja članova komisije koja ga je testirala kretala su se od ocene ”dopada mi se” do daleko opreznijeg – ”profesionalni dizajner ovde ima široko polјe rada”.

Nasuprot uzdržanom stavu u odnosu na dizajn, svi ispitivači su se složili da se automatom pri dejstvu lako manipuliše a postavljeni TTZ po preciznosti lako može ispuniti i strelac osrednjeg nivoa.

Sumnje da strelca mogu ugroziti gasovi koji iz skrivača plamena ističu isuviše blizu prstiju pomoćne ruke, kao i da imaju termičko dejstvo na ručicu zatvarača, odstranjene su nakon testa tokom kojeg je ispaljeno 240 hitaca (standardna norma je 120 hitaca). 

No, oružje nije odmah prihvaćeno jer su uočeni zastoji pod uticajem nečistoće. Glavni krivac za ove zastoje je, navodno, bio ovir velikog kapaciteta. No, bez obzira što svetske norme uglavnom predviđaju okvir kapaciteta 32 metka za ovakav tip oružja, od konstruktora se zahtevao atomat sa okvirom kapaciteta 44 metka u naizmeničnom (cik-cak) raznmeštaju u slučaju zaprljavanja ili gustog podmazivanja. 

Tokom uporednih ispitivanja automat PP-2000 je iskazao još jednu prednost nad konkurentima  – mogućnost jedinačnog dejstva iz jedne ruke, kao iz klasičnog pištolja. U slučaju ovakve eksploatacije, okvir—kundak a, kasnije, preklopni skeletni kundak, demontirali su se a oružje se hranilo iz okvira kapaciteta 20 metaka. 

Automat PP-2000 sa dodacima

Već na početku testiranja pokazala se kao nepraktična ideja da se rezervni okvir koristi u fnkciji kundaka. Mala površina oslonca o rame, naime, nije omogućavala stabilnu i kontinualnu vatru.

Kasnije je za automat konstruisan preklopni kundak kome je u ležištu na zadnjem kraju sanduka stabilnost davala sila trenja. Na gornjoj strani sanduka, gde je postavljen nosa; tipa Pikatini, kao i u otvor prednjeg rukohvata, moze se postaviti dodatna opto-elektronska oprema.

PP-2000, TTZ:

 • Masa bez okvira i kundaka, kg – 1,34.
 • Kapacitet okvira, metaka – 20 ili 44.
 • Dužina bez kundaka, mm – 340.
 • Dužina sa rasklopljenim kundakom, mm – 555. 
 • Širina, mm – 43
 • Visina bez okvira, mm – 161
 • Visina sa okvirom, mm – 185/305
 • Početna vrzina zrna 7N21 (V10), m/sec – 450
 • Kadenca, metaka/min. –  600-750
 • Predviđeni resurs, ispaljenih metaka – 6000
 • Polje rasipanja bolje polovine pogodaka (cm) sa 100 m:
  • iz ležećeg položaja, jedinačnom vatrom iz ruke – 25х25
  • rafalima –  100х100
  •   iz stojećeg stava, jedinačnom vatrom iz ruke – 40х40
  • rafalima – 140х140

2 KOMENTARA

 1. Baš ružno oružje….dobar pištolj,brze noge ,kompas i mini radio uredjaj je sasvim dovoljno za oborenog pilota…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave