NaslovnaNovostiPrecizan pogodak ruske rakete H-38ML ispaljene iz Su-34 na most zabeležen na...

Precizan pogodak ruske rakete H-38ML ispaljene iz Su-34 na most zabeležen na videu

Na mreži se pojavio snimak na kome je zabeležen trenutak udara aviona Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na most u pravcu Kuzemovskog. Raketa vazduh-zemlja Kh-38ML korišćena je kao oružje za uništavanje objekta.

Objavljeni snimak pokazuje kako projektil lansiran sa Su-34 sa velikom preciznošću pogađa konstrukciju mosta, izazivajući snažnu eksploziju. Oblak dima i prašine koji se diže iznad mesta udara potvrđuje razornu moć korišćenog oružja.

H-38/H-38M (engleski: Kh-38, ruski: Х-38) je porodica raketa vazduh-zemlja namenjena da nasledi porodice raketa H-25 i H-29. Ruska raketa H-38 veoma moćno oružje. Njena maksimalna brzina je 2,2 Maha sa dometom od 40 km.

Raketa H-38ML je poznata po svojoj visokoj preciznosti i karakteristikama ubojitosti. Ovo je moderno oružje dizajnirano posebno za uništavanje različitih kopnenih ciljeva, uključujući neprijateljske infrastrukturne objekte.

Rakete H-38 porodice su u službi Vazdušno kosmičkih snaga Rusije od 2012.

h 38
H-38

Uništenje mosta u pravcu Kuzemovskog može ukazivati na strateški značaj ovog objekta za operacije u ovom regionu. Mostovi su često ključne tačke za kretanje trupa i opreme, a njihovo uništenje može ozbiljno da ometa ili uspori neprijateljske operacije.

Za sada nema zvaničnih komentara predstavnika ruskog Ministarstva odbrane u vezi sa ovim incidentom. Očekuje se da će uskoro biti date dodatne informacije o ciljevima i posledicama ovog udara.

Rusija počele da koriste novu raketu na bazi H-38

Fotografije olupine rakete Grom su se prvi put pojavile na mreži 12. marta 2023. Raketa Grom je hibrid rakete i klizne bombe zasnovane na H-38 projektilu.

KTRV je razvio dve verzije Grom-a. Prva verzija, taktička krstareća raketa Grom-E1, zadržava raketni motor i dodaje set krila za postizanje dometa do 120 kilometara, tri puta više od originalnog Kh-38M.

krstareca raketa grom 1 pod krilom lovca mig 35
krstareca raketa Grom E1 pod krilom lovca MiG-35

Varijante Grom su prvi put predstavljene na Međunarodnom sajmu avijacije i svemira (MAKS) 2015. godine. Prikazane su i rakete Grom-E1 sa težinom bojeve glave do 315 kg i mlaznim motorom i rakete Grom-E2 sa dodatnom težinom bojeve glave od 165 kg, ograničenog dometa na 65 km i bez mlaznog motora.

Prema dostupnim podacima, ruski vojno-industrijski kompleks može da proizvede nekoliko projektila H-38 za mesec dana (4 rakete u februaru). Možda bi bilo logično da se poveća proizvodnja rakete H-38 umesto rakete Grom-E1.

Ruski stručnjak za vojnu avijaciju i američki novinar Pjotr Butovski napominje da je, prema rečima direktora JSC KTRV, „koristeći okvir projektila H-38, kompanija dodala iskačuća krila i delimično promenila dizajn”.

Postoji mogućnost da je raketa Grom-E1 zapravo zasnovana na telu bombe OFAB-500U, a raketa Grom-E2 je zasnovana na telu bombe KAB-500OD.

grom e1
grom e1

Obe verzije koriste inercijalni navigacioni sistem i mogu biti opremljene dodatnim GLONASS prijemnikom. Za terminalno navođenje, može se instalirati poluaktivni laser, aktivno radarsko navođenje ili infracrveni tragač za snimanje kako bi se postigla preciznost.

Grom se može koristiti iz svih tipova ruskih borbenih aviona, uključujući borbene bombardere Su-34 i višenamenske lovce Su-35.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave