NaslovnaNovostiJedinice PMC „Vagner“ ponovo uočene na borbenim linijama; OSU: ponovo se bore...

Jedinice PMC „Vagner“ ponovo uočene na borbenim linijama; OSU: ponovo se bore protiv nas u pravcu Bahmuta

Komanda Oružanih snaga Ukrajine potvrdila je informaciju o prisustvu jedinica Vagner grupe na istoku zemlje. Ovo je izjavio zvanični predstavnik Oružanih snaga Ukrajine [OSU] Ilja Jevlaš.

Prema Jevlašu, neki od bivših boraca koji su prethodno bili u Belorusiji su se razišli u različite delove sveta. Neki od njih otišli ​​su da služe u Africi, sklapajući ugovore sa raznim privatnim vojnim kompanijama.

Prema njegovim rečima, ruska komanda planira da vrati oko 500 boraca Vagner grupe za učešće u ratu u Ukrajini.

Međutim, drugi deo je potpisao ugovore direktno sa Oružanim snagama Ruske Federacije i ponovo se vratio u zonu Specijalne Vojne Operacije.

„Da, Vagner je takođe ovde. Vratili su se, brzo promenili komandante i vratili se ovde“, rekao je vojnik, identifikovan samo kao Gruv, za Si-En-En.

Telegram kanal Gray Zone, za koji Zapad smatra da je povezan sa Vagner Grupom, izvestio je 23. septembra da će borci „sada krenuti u pravcu Bahmuta“. Kanal je takođe tvrdio da su to bili pripadnici koji su odbili da učestvuju u pobuni koju je u junu predvodio osnivač Vagner grupe Evgeni Prigožin.

Ribar, za koga Zapad smatra da je blizak ruskom Ministarstvu odbrane, je 26. septembra objavio na svom Telegram kanalu da su „jedinice počele da se vraćaju u blizini Bahmuta da izvedu kontraofanzivu na ranije izgubljene položaje“. Kanal je takođe pojasnio da je reč o grupi plaćenika, „koja se nakon ustanka odvojila od rukovodstva Vagnera”.

Uprkos značaju ovog događaja, u Ukrajini se veruje da, s obzirom na smrt rukovodstva Vagnerovog vrha, privatna vojna kompanija više ne predstavlja pretnju.

vojnici 22vagnera22 preuzeli kontrolu nad preduzecem 22vostokmas22 u bahmutu
vojnici Vagnera kada preuzeli kontrolu nad preduzecem Vostokmas u Bahmutu

“Nakon gubitka ključnog finansijskog i organizacionog resursa u liku Prigožina, Vagnerovci više ne predstavljaju pretnju kao pre. Međutim, mi nastavljamo da pažljivo pratimo njihovo delovanje i spremni smo za svaki scenario”, rekao je Jevlaš.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije nije zvanično dalo nikakve izjave, uprkos brojnim izveštajima, sada sa obe sukobljene strane, o pojavljivanju jedinica Vagnerove privatne vojske u zoni SVO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave