NaslovnaNovostiKijev je ostao bez luke u Odesi; SBU preti žestokom odmazdom

Kijev je ostao bez luke u Odesi; SBU preti žestokom odmazdom

Kao odgovor na napade Kijeva na rusku teritoriju, ruska vojska se osvetila, eskalirajući udare na ukrajinsku vojnu, lučku i energetsku infrastrukturu koja obezbeđuje ukrajinsku vojsku.

Rusko Ministarstvo odbrane je prošle nedelje izvestilo o 12 grupnih udara raketama i bespilotnim letelicama širom Ukrajine. Poslednjih dana pojačan je intenzitet ruskih udara.

U noći 25. septembra, grad Odesa je bio izložen jednom od najsnažnijih napada u poslednje vreme. Morska luka u centru grada gotovo je potpuno uništena. Veliki požar izbio je u zgradi lokalnog hotela, u kojoj su navodno bili smešteni vojnici i koji je korišćen kao štab Oružanih snaga Ukrajine.

Kao rezultat masovnog napada, u regionu je uništen štab Operativne komande Jug, baza ukrajinske mornarice, lučki terminali i radionice za proizvodnju površinskih dronova.

Zauzvrat, ukrajinski izvori su izvestili o uništenju žitnice i skladišta u vlasništvu lokalnih preduzeća.

Ruske rakete su pogodile i vojni aerodrom Dolgincevo, koji se nalazi na periferiji Krivog Roga. Tamo se navodno nalaze ukrajinski ratni avioni naoružani projektilima Storm Shadow. Usled napada oštećeni su, između ostalog, objekti za podršku letenju.

Razmena udaraca između Kijeva i Moskve liči na igru ping-ponga, gde Rusija odgovara desetostrukom snagom.

Ukrajinske snage su 24. septembra izvele masovne udare na grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti. Ruske protivvazdušne snage su oborile nekoliko projektila, ali su ostali pogodili gradske ulice, najmanje jedna osoba je poginula, 11 je ranjeno. U ukrajinskom granatiranju ubijeni su i civili u Novoj Kahovki, 5 je ranjeno u Donjecku, prenose ruski izvori.

Ukrajina je izvela masovne udare dronovima na ruski grad Kursk, gde je trebalo da se održi proslava Dana grada. Kako se navodi, jedan od dronova je udario u rafineriju u blizini aerodroma, oštećena je i železnička stanica i upravna zgrada.

Ukrajinski dron oboren je iznad vojnog aerodroma Halino koji se nalazi na periferiji grada. Kada su ruski vojnici pokušali da pregledaju oborenu bespilotnu letelicu, njena bojeva glava je detonirala. Prijavljeno je više žrtava.

Samo u noći 25. septembra ruska vojska je prijavila presretanje 3 ukrajinska bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, 2 su oborena iznad Kurske oblasti i još 4 u blizini Krima.

Poluostrvo Krim ostaje jedna od glavnih meta ukrajinskih napada. Posle udara na zgradu štaba Crnomorske flote, ukrajinska vojska je nastavila sa pokušajima da ošteti lučku infrastrukturu u Sevastopolju.

Ukrajinske snage su 23. septembra izvele raketne udare, navodno oštetivši nekoliko vezova na kojima su se nalazili povučeni brodovi. U međuvremenu, druga diverzantsko-izviđačka grupa je odbijena u blizini rta Tarhankut. Takođe 24. septembra, ukrajinski pomorski dron je uništen kod zapadne obale poluostrva.

Ukrajinske obaveštajne službe upozoravaju Rusiju na drakonske akcije u slučaju napada na energetski sektor

Sedam gradova u ruskoj Kurskoj oblasti ostalo je bez struje nakon napada dronom. Incident se dogodio ujutru u utorak, 26. septembra, saopštio je Roman Starovojt, ruski guverner Kurske oblasti.

Prema rečima ruskog zvaničnika, dron je bacio eksplozivnu napravu na transformator u selu Snagost u okrugu Korenovski. Ruski guverner tvrdi da je dron ukrajinski.

Lokalne ruske vlasti su saopštile da u napadu nema žrtava. Takođe nije poznato kakva je šteta na elektrodistributivnom objektu, navodi ukrajinski Militarnyi.

Starovojt je u svom saopštenju dodao da će inženjerske ekipe početi da obnavljaju snabdevanje električnom energijom “što je pre moguće”.

Kasnije tokom dana, izvor u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) rekao je ukrajinskim medijima da su dronovi pripadali njima i da su 26. septembra napali transformator u selu Snagost u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Prema rečima predstavnika ukrajinske bezbednosne službe, koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom anonimnosti, specijalne operacije SBU će se nastaviti.

On je nagovestio da će Ukrajina preduzeti akciju u ogledalu ako se ruski napadi na energetski sektor Ukrajine nastave.

„Rusi moraju da shvate da će, ako nastave da napadaju ukrajinske energetske objekte, dobiti oštar odgovor. Naši resursi nam to omogućavaju“, rekao je izvor SBU.

Ranije su ukrajinski obaveštajni zvaničnici izvestili da se Rusija verovatno sprema za masovne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu na jesen, koristeći rakete i dronove da ih uništi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave