NaslovnaNovostiUkrajinske snage testirale podvodni dron Marička sa bojevom glavom od 200 kg

Ukrajinske snage testirale podvodni dron Marička sa bojevom glavom od 200 kg

Ukrajinske snage su izvršile još jedno testiranje podvodnog drona sa bojevom glavom od 200 kg. Reč je o podvodnom plovilu, koje je u ukrajinskoj nomenklaturi označeno kao „Marička“.

Oružane snage Ukrajine objavile su snimak na kome se mogu videti testovi ovog drona na moru. Tvrdi se da može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 1 hiljadu kilometara. Međutim, ciljevi mogu biti drugačiji. To su mostovi i lučka infrastruktura ili brodovi, uključujući i one na putu.

Ako pretpostavimo da su izveštaji o dometu tačni, onda je situacija takva da Oružane snage Ukrajine mogu pokušati da upotrebe takav dron ne samo protiv objekata Crnomorske flote u Sevastopolju i Novorosiji, već i, na primer, protiv Krimskog mosta.

Podsetimo, visoki zvaničnici kijevskog režima su više puta izjavljivali da Krimski most smatraju prioritetnim ciljem. Masa bojeve glave jednog takvog podvodnog drona može biti dovoljna da ošteti barem jedan od raspona mosta. Kada ih napadne nekoliko Marička, posledice mogu biti još negativnije.

Pre mesec dana, simultano, nekoliko ukrajinskih i zapadnih naloga na društvenim mrežama objavilo je kratak promo video koji prikazuje novi ukrajinski podvodni kamikaza dron nazvan „Marička“. O dronu smo i mi pisali.

maricka
maricka

Prema snimcima, Marička je podvodno plovilo bez posade dužine 6 metara. U pitanju je sistem koji je navodno razvila grupa inženjera volontera AMMO UKRAINE uz pomoć donacija. Ukrajinski mediji tvrde da je približna vrednost ovog podvodnog drona oko 433.000 dolara.

Nakon što prođe sva testiranja i bude proglašen operativnim, sigurno je da će dron Marička biti korišćen u borbenim misijama protiv brodova Crnomorske flote Rusije, kao i ruske kritične infrastrukture. 

U nastavku možete pogledati 3D animaciju koju je pripremla promo služba a gde se predstavlja specifikacije drona Marička.

Prvi pokušaj napada ukrajinskih pomorskih dronova dogodio se u jesen 2022. Posle prvog napada, Ukrajina je od tada povećala domet kamikaza i pokušala napad na neke od najvažnijih ruskih pomorskih baza na Krimu.

Publikacija Naval News je “primetila da je Ukrajina pomorsko ratovanje podigla na drugi nivo, sasvim drugačiji od onoga na koji smo navikli, korišćenjem pomorskih dronova kamikaza protiv ruskih ratnih brodova u Crnom moru”, iako nikakav učinak nismo videli sem oštećenja civilnih tankera i amfibijskog jurišnog broda Olenegorskij Gornjak.

Podvodni dronovi se smatraju opasnijim jer ih nadzorni sistemi teže otkrivaju. Pored toga, Marička ukoliko pogodi cilj ispod vodene linije, udar može biti razorniji za ratne brodove. Sa druge strane roj podvodnih dronova kamikaza je veoma teško presresti.

dron maricka
dron maricka

Možemo očekivati da će efikasnost drona Marička biti testirana na brodovima ruske Crnomorske flote u bliskoj budućnosti, sobzirom da je kontrofanziva propala a kako time prouzrokovana frustracija nastavlja da raste.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave