NaslovnaNovostiRusija pojačala udare na ukrajinske vojne ešalone u ratom zahvaćenim regionima

Rusija pojačala udare na ukrajinske vojne ešalone u ratom zahvaćenim regionima [VIDEO]

Snimak još jednog ruskog udara na vojni ešalon Oružanih snaga Ukrajine (OSU) snimljen od strane izviđačke bespilotne letelice koja je koordinirala napad nedavno je objavljena na mreži.

Voz je pogođen u blizini sela Rodinskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici koje je pod kontrolom OSU. Incident se navodno dogodio pre nekoliko dana.

Železnička stanica Rodinskoje nalazi se severno od Pokrovska, oko 40 kilometara od linije fronta u gradskoj aglomeraciji Donjeck. Za granatiranje je verovatno korišćen ruski MLRS Tornado-S, koji je omogućio udar na udaljenosti do 40 km duboko u pozadinu Ukrajine.

Istovremeno, ruska izviđačka bespilotna letelica, koja je prodrla duboko van borbene linije, koordinirala je udare i obezbeđivala objektivnu kontrolu štete nanete ukrajinskoj vojsci.

Na snimku se vidi napad na ešalon koji se sastojao od nekoliko desetina vozila na točkovima. Višestruki lansirni raketni sistemi (MLRS) takođe su transportovani na front. Kao rezultat napada, oko polovina vozila je oštećena ili uništena. Ukrajinski vojnici koji su preživeli napad vide se kako beže iz tog područja.

Sudeći po satelitskim snimcima, udar je izveden u periodu od 20. do 23. septembra. Ukrajinski izvori su tvrdili da se to dogodilo ujutro 21. septembra. Međutim, udar na ešalon nije bio jedini u istom periodu.

Snimci su otkrili velika oštećenja na samoj železničkoj stanici Rodinskoje, koja se nalazi oko 1 kilometar južno od područja napada na ešalon. Zbog toga je poslednjih dana izvršeno više udara u toj oblasti, što može imati značajan uticaj na ukrajinsko vojno snabdevanje linijama fronta u Donjecku.

Udarima visokopreciznim oružjem uništene lokacije stranih plaćenika i obuka diverzantskih grupa OSU

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je informaciju da je sinoć izvršen grupni udar na lokacije “stranih plaćenika”, kao i na poligone diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Kako se navodi, cilj udara je uspešno postignut.

Ovaj korak je odgovor na pojačanu aktivnost plaćenika i diverzantskih grupa, koju su ranije zabeležili ruski obaveštajci. Lokacije ovih grupa postale su predmet velike pažnje Oružanih snaga Rusije nakon dobijanja informacija o planiranim napadima.

U okviru operacije korišćeni su raketni sistemi visoke preciznosti, koji su omogućili da se eventualna kolateralna šteta svede na minimum i izbegnu civilne žrtve. Ministarstvo odbrane ističe da je operacija izvedena isključivo u cilju sprečavanja akata sabotaže i pretnji nacionalnoj bezbednosti Rusije.

Rusi preuzeli kontrolu nad Orehovo-Vasiljevkom kod Bahmuta

Ruski vojni izvori su tvrdili da ruska kontrola ima selo Orehovo-Vasilevka koje se nalazi severozapadno od grada Artjomovsk (bivši Bahmut) u Donjeckoj Narodnoj Republici. Izveštaje je potvrdio Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

Dan ranije su prijavljeni ruski kontranapadi na severozapadnu periferiju Artjomovska. Ruske snage raspoređene u Dubovo-Vasiljevki napredovale su istovremeno u dva pravca ka selima Grigorovka i Orehovo-Vasiljevka.

Usled kontranapada 24. septembra, ruski padobranci 106. brigade povratili su kontrolu nad selom Orehovo-Vasilevka. U naselju je u toku akcija čišćenja. Pošto potpuna kontrola nad selom tek treba da bude obezbeđena, ruski vojni zvaničnici čekaju da zvanično preuzmu kontrolu nad selom.

Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine (OSU) povlače rezerve u to područje kako bi pokušale da povrate naselje. Očekuju se njihovi kontranapadi.

Rusko napredovanje na severozapadnom krilu Artjemovska primorava ukrajinsku vojnu komandu da prebaci dodatne snage u to područje, slabeći njihovo grupisanje na drugim pravcima. Kao rezultat toga, OSU su odvučene od južne periferije nekadašnjeg Bahmuta, gde su posle meseci teških borbi konačno uspele da potisnu ruske snage iz Kleščejevke (VIDEO 18+) i Andrejevke, ali gde tek treba da dobiju uporište.

Linije fronta se gotovo nisu menjale južno od Artjemovska. Sela Andreevka i Kleščejevka ostaju u sivoj zoni nakon što je ruska vojska povukla svoje položaje preko železničke pruge koja se nalazi na istočnoj periferiji naselja.

Dok ruske snage nastavljaju sa napadima na ukrajinska skrovišta u severnom delu Kleščejevke, OSU su pokušali da probiju rusku odbranu duž železničke pruge na jugoistočnoj periferiji. Svaka od zaraćenih strana tek treba da postigne bilo kakav uspeh. U tom kraju se nastavljaju teške borbe i artiljerijski dueli.

Situacija je i dalje napeta u Andreevki, gde OSU nisu uspeli da se učvrsti u ruševinama malog sela. Ruske snage gađaju ukrajinske vojnike artiljerijom i izvode kontranapade u tom području.

Selo Kurdjumovka ostaje pod punom ruskom kontrolom, preteći OSU opkoljavanjem u slučaju njihovog napredovanja ka istoku.

Potreba da ojačaju svoje pozicije severozapadno od Artjemovska može da ugrozi plan Kijeva da probije rusku odbranu na južnom krilu, tema oko koje im američki saveznici uporno zameraju, a o kojoj smo pisali. Video snimke nedavnih Ruskih FPV dronova u akciji u oblasti Artjemovska možete videti ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave