NaslovnaOružjeNovo OružjePrvi dron na svetu koji neutrališe morske mine; Thales oprema Francusku i...

Prvi dron na svetu koji neutrališe morske mine; Thales oprema Francusku i Britaniju novim sistemom naoružanja

U najnovijoj fazi francusko-britanskog programa protiv mina (MMCM), Thales je uspešno završio demonstraciju prve u svetu potpuno integrisane sposobnosti drona za lociranje, identifikaciju i neutralisanje morskih mina.

Ovaj sistem koristi provereno rešenje za upravljanje M-Cube za integraciju i kontrolu više bespilotnih površinskih i podvodnih plovila opremljenih sonarom visokih performansi i drugim sistemima. Britanska kraljevska mornarica i francuska mornarica će tako dobiti prvu potpunu sposobnost protiv mina na svetu zasnovanu na dronovima.

Prema saopštenju koje je francuski gigant izdao, „Tales je svetski lider u oblasti kontramera od mina. Najnovija demonstracija potvrđuje ulogu kompanije kao pouzdanog partnera za inovacije koji omogućava mornaricama da razviju svoje strateške sposobnosti.”

„Tokom daljinskih ispitivanja na moru iz komandnog centra u Brestu u Francuskoj, Thales je uspešno demonstrirao performanse najnovije komponente svog inovativnog sistema protiv mina – podvodnog vozila na daljinsko upravljanje – i sposobnost sistema da neutrališe morske mine.

MMCM program se oslanja na najnovija otkrića u autonomnim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, sajber bezbednosti i bespilotnim sistemima za rešavanje izazovnih operativnih scenarija.

Prva dva prototipa MMCM sistema su isporučena nakon kvalifikacije na moru. Operativne procene se sprovode od kraja 2021. godine, a pomorske snage će dobiti šest masovno proizvedenih sistema između 2024. i 2025. godine.

Kao glavni izvođač i vodeći sistemski integrator na MMCM programu i radeći sa širokom mrežom partnera, Thales je ojačao svoju poziciju svetskog lidera u protivmerama protiv mina zasnovanim na dronovima, navode iz kompanije.

thales mmcm
thales mmcm

Uspešni testovi predstavljaju najnoviju fazu programa. Sprovedeni zajedno sa predstavnicima francuske ratne mornarice, francuske agencije za nabavku u odbrani, kraljevske mornarice, britanskog ministarstva odbrane i OCCAR-a, ispitivanja na moru su pokazala sposobnost sistema da locira i identifikuje morske mine.

Kako funkcioniše prvi dron na svetu sa sposobnošću da neutrališe morske mine?

Podvodno plovilo na daljinsko upravljanje uspešno je postavilo punjenja na donju minu i sidrenu minu kako bi se ciklus neutralizacije mogao završiti. Demonstracije su se odvijale u realnim uslovima na moru, a operativni centar Thales u Brestu je daljinski kontrolisao sisteme i obavljao funkcije prenosivog operativnog centra (POC), uz podršku osoblja iz nacionalne mornarice.

Ovo najnovije tehnološko dostignuće je dodatna potvrda Thalesove ekspertize u inženjeringu pomorskih sistema, sonarima visokih performansi, veštačkoj inteligenciji, sajber bezbednosti i autonomnim tehnologijama i pokazuje sposobnost njegovog M-Cube sistema upravljanja rešenjem da integriše različite tipove podsistema.

enx7k4lweaggxl3
enx7k4lweaggxl3

Ljudski operateri se oslanjaju na napredne sisteme da detektuju, klasifikuju, lociraju, identifikuju i neutrališu, sa visokim nivoom tačnosti i pouzdanosti, čak i najsofisticiranije i dobro skrivene mine.

Najsavremeniji sistem za obradu i vizuelizaciju, pokretan algoritmima veštačke inteligencije, vrši analizu sonarnih podataka u realnom vremenu i/ili nakon misije, dodao je citirani izvor.

Isporuka sistema počinje sledeće godine

Integracija prvih masovno proizvedenih podsistema u ukupan sistem počela je u Brestu, a isporuka mornaricama je zakazana za početak 2024. Ovi podsistemi uključuju bespilotna površinska vozila koja uključuju ili vučeni sonar TSAM ili podvodno vozilo na daljinsko upravljanje (ROV), za identifikaciju i neutralisanje mina.

Pripremu misije, praćenje, kontrolu i evaluaciju obavljaju operateri u Prenosnom operativnom centru (POC) ili Obalnom operativnom centru (SOC).

mmcm
mmcm

“Od potpisivanja ugovora 2015. godine, naši timovi i partneri su koristili svoje veštine, energiju i strast kako bi osigurali da Thales može da odgovori na tehnološke izazove ovog izuzetnog programa.

U potpunosti smo posvećeni tome da francuskoj mornarici i Kraljevskoj mornarici pružimo inovativnije tehnologije za zaštitu njihovih strateških sredstava i obezbeđivanje bezbednosti pomorskom osoblju.

Ove najnovije prekretnice pružaju dodatni dokaz naše odlučnosti da ispunimo ove ciljeve”, rekla je Gvendolin Blandin-Rodžer, potpredsednica odeljenja za podvodne sisteme u Thalesu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave