NaslovnaNovostiRaketa Lockheed Martina sposobna za stelt lansiranje, naoružana kasetnom municijom, ide ka...

Raketa Lockheed Martina sposobna za stelt lansiranje, naoružana kasetnom municijom, ide ka Ukrajini

Posle skoro godinu dana dugog natezanja, Bajdenova administracija je konačno odlučila da naoruža Ukrajinu raketama dugog dometa ATACMS sa više kasetne municije umesto jednom bojevom glavom, rekli su zapadnim medijima informisani izvori.

Poznato je da je američki predsednik Džo Bajden prevazišao svoje navodno dugotrajno oklevanje oko prenosa ATCAMS-a velikog dometa. Od prošle godine, ukrajinski zvaničnici zagovaraju da ATACMS gađaju “linije snabdevanja, vazdušne baze i železničke mreže iza ruskih linija fronta”.

Prema nekoliko izveštaja, uključujući i Volstrit Žurnal, mali broj ATACMS-a će biti poslat u narednim nedeljama, a više bi moglo biti obezbeđeno kasnije. Sjedinjene Države su razvile ukupno nešto manje od 4.000 ATACMS-a, uključujući verziju sa jedinstvenom bojevom glavom i mnogim varijantama kasetne municije.

Ukrajinski predsednik Zelenski je navodno obavešten o odluci o svojoj poslednjoj poseti Vašingtonu, iako je ta odluka navodno doneta pre nego što je on uopšte krenuo na ovo putovanje.

Bela kuća se trenutno ustručava da javno objavi da je ATACMS izdvojen za kijevske snage, te nije jasno da li je u pitanju neuaglašenost na distancama moći u SAD ili čisto demonstriranje moći, dakle čija je reč poslednja.

Oklevanje da javno objave isporuku bi takođe moglo biti rezultat upozorenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova da bi snabdevanje Kijevu raketama većeg dometa prešlo „crvenu liniju“ i da će se SAD smatrati „stranom u sukobu“ u Ukrajini.

Pored silnog naoružanja već poslatog kijevskom režimu, ATACMS je sporan jer može da pogodi mete udaljene 300 kilometara. Međutim, dodavanje smrtonosne kasetne municije učinilo bi ga znatno moćnijim i još rizičnijim po stanovništvo.

atacms 1
atacms 1

Ranije je u Rojtersovom izveštaju od 11. septembra navedeno da SAD razmatraju isporuku jednog ili oba vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) ili raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) sa dometom od 70 kilometara prepunu kasetnih bombi nakon isporuke kasetne municije za artiljeriju kalibra 155 mm.

Sa nekoliko stotina „mini-bombi“ (podmunicijom), kasetne bombe su oružje namenjeno da se raspe po ogromnim područjima. Ove sićušne bombe ili podmunicija ne prave razliku između vojnih ili civilnih ciljeva i uzrokuju ogromnu kolateralnu štetu.

Od sada, Ukrajina ima artiljeriju kalibra 155 mm sa maksimalnim dometom od 30 kilometara i kapacitetom za nošenje do 48 bombi. ATACMS, koji sada verovatno ide ka Ukrajini, pokrenuo bi oko 300 ili više bombi, izazivajući veću štetu na okolinu na koju padne.

Ukrajina ima samo jednu vrstu kasetne municije koju isporučuju Sjedinjene Države, 155 mm municiju koja je najavljena u julu. Novo oružje bi dopunilo postojeće ukrajinske GMLRS projektile dometa 70 kilometara, čija varijacija izbacuje više od 100.000 šiljatih komada volframa, ali ne i bombe.

Korišćenje Lockheed Martin-ovog (LMT.N) ATACMS-a, koji dolazi u različitim konfiguracijama, od kojih neke mogu leteti četiri puta većim dometom od GMLRS-a, moglo bi da još više olaša napad na rusku teritoriju. Ako izuzmemo civine ciljeve i žrtve, kasetna municija je veoma efikasna protiv ciljeva u oblasti kao što su pešadija, artiljerija i konvoji vozila.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow

Iako Ukrajina ima anglo-francuske rakete dugog dometa Storm Shadow/SCALP-EG koje se koriste za gađanje ruskih ciljeva, one navodno nisu nadmašile potrebu za nabavkom američkog ATACMS. Pogotovo ako uzmemo u obzir situaciju na frontu gde, ma šta se do sada isporučilo Kijevu, nije učinila pomaka u takozvanoj kontraofanzivi, već za skretanje pažnje javnosti.

Dobro je poznato da ni Velika Britanija ni Francuska nemaju neograničene količine raketa koje mogu da rezervišu za Ukrajinu. Nedostatak ukrajinske sposobnosti za udare dugog dometa zbog nestanka projektila Storm Shadow ili njihove platforme za lansiranje Su-24M mogao bi biti jedan od razloga zašto SAD ponovo razmatraju isporuku ATACMS nakon što su toliko to odlagale.

ATACMS jeftinije od Storm Shadow

Projektil Storm Shadow košta oko 3,2 miliona dolara, znatno skuplji od projektila ATACMS, koji košta 1,5 miliona dolara. Štaviše, u poređenju sa lansirnom platformom Su-24M Storm Shadow, HIMARS platforma za lansiranje ATACMS-a je takođe značajno pristupačna.

ATACMS je takođe pogodniji jer HIMARS može da ga pokrene bilo gde. Za razliku od mobilnog HIMARS-a, Su-24M deluje iz vazdušne baze koju je lakše locirati i koja može brzo da se napadne. Bilo je slučajeva u kojima je Rusija uništila aerodrome i nosače Storm Shadow odmah po njihovom pojavljivanju na nebu.

Iako M270 HIMARS koji nose ATACMS imaju samo jednu lansirnu cev, izgledaju identično lanserima M142 HIMARS sa šest cevi koje je Ukrajina već dobila. Jedna raketa je smeštena unutar ATACMS lansirnog kontejnera, sa vrhom sa šestokružnim uzorkom sličnim MLRS raketi. Varka otežava neprijateljskim obaveštajnim službama da ih identifikuju kao metu visoke vrednosti.

himars
himars

Pošto je ATACMS lansere veoma teško pronaći i uništiti, snabdevanje ATACMS-a Ukrajini predstavljaće značajan izazov za ruske snage. Očekuje se da će ukrajinske snage koristiti prošireni domet ATACMS-a da gađaju verovatno ne razmišljajući previše kao i do sada, a dodavanje kasetne municije će udare učiniti još smrtonosnijim.

Prema vojnim stručnjacima, samo četiri M270 HIMARS sa ATACMS mogu da pokriju 1.000 kilometara bojnog polja. Pored toga, koristeći vazduhoplovne i svemirske obaveštajne mogućnosti SAD i NATO-a, ukrajinske snage će moći da dejstvuju i iza linija fronta.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

30 KOMENTARA

  1. Pravo Rusije da raketama od 300 km razara Ukrajinu i civilno stanovništvo, jednako je pravu Ukrajine da razara gradove Rusije i civilno stanovništvo. Naravno da je suludo i jedno i drugo.

    • Stvar je jednostavna za objašnjenje… Žrtvuješ jednu državu uz pomoć idiota koji je vodi da bi iscrpio protivnika koga namjeravaš napasti kad zaključiš da je dovoljno iscrpljen… ALI… nije ni taj protivnik lud, čeka da kreneš pa da te poravna i pošiša k’o travu… A Evropa? Ostaće ravna ploča sa rupama za golf… I iznad svake rupe će da se viori ruska zastava… Ko je spreman da izgubi lovu, da se opkladimo…

  2. Slazem se sa Markom, a mislim da su sada amerikanci presli crvenu liniju, ustvari jednu od dvesta crvenih linija.

  3. Ако ће тетовирани неонацисти масовно користити касетну муницију,онда ће обрати бостан,а јежа и да не споменем,јер војска Русије има много савременију и ефикаснију касетну муницију од Американаца,НАТО-а и њихових вазала,послушних- бескичмењака -све заједно !Користиће је само у крајњој нужди,јер имају довољно класичну муницију за завршетак рата(специјалне војне операције)!
    Иначе,кад смо већ код муниције : Особина метка, гранате, ракете и авионске бомбе да убија је само секундарна – примарна је да те ‘веже’ на земљу и да се ‘укопаш’ !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

    • Kakve ti gluposti možeš izgovoriti a da ne trepneš. Rusija za sada nije ničim pokazala da je možda druga vojna sila na svijetu. Pa pokušali su to dokazati i u Ukrajini ali koliko se vidi Ukrajinci zapadnom tehnologijom uništavaju Ruse. Rusi su mislili u začetku invazije na Ukrajinu nešto i napraviti. Vrijeme prolazi i koliko se može vidjeti već su izgubili 60posto teritorija koji su u početku i osvojili. Preko 260 hiljada vojnika su izgubili. Što će Putin reči majkama poginulih vojnika. Halo 260 hiljada majki je ostalo bez sinova i muževa za ništa. Pa zar vi mislite da Rusi imaju moral da se tuku ubijaju i pljačkaju drugu državu koja je nekim slučajem i priznata kao takva. Onaj ko se brani ima više morala. Brani svoju državu. Pitajte se i vi Srbi zašto ste izgubili rat od Hrvata. Otimači tuđe zemlje i imovine nikada dobro ne prođu pa tako niste ni vi pa neće ni Rusi- Rašisti

      • Ajde KONJUŠARSKI BALEGARU NE LUPAJ GLUPOSTI !!! VI USTAŠE kao neki ratnici, ma idi begaj. Ja to znam iz prve ruke.. ☝️ VI ste samo jaki nad civilima i ništa drugo .. ☝️

      • Jbm ja tebe u usta..
        Niste vi hrabri…
        Vec nemate sramote…
        Ko je bacao u jame i pravio logore za decu…u hr…
        Stidi se

      • SMRDLJIVI TVORU FASISTICKI SMRADU USTASO RASPALA PA PROCICETE VI I OSTALE AMERICKE SVINJE KO POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA.RISI VAS SMO CEKAJU DA SE KONACNO OTVORITE A POSLE VAM NI MISIJA RUPA NECE POMOCI.STA STE NAMA SERBIMA MOGLI 1999G SVI VI TVOROVI A BILO VAS JE 19 STAKORCINA I NISTA NISTA NAM NISTE MOKLI SAMO STE LUPALI PO MAKETAMA I DAJ KONACNO OBJAVITE KOLIKO SM VAM ZIVE SILE I AVIJONCICA S***** GMAZU RASPALI.DI SU NEVIDLJIVI AVIJONCICI.

      • Alo glupsone, ti si polupao lončiće, prava cifra je 277.000 poginulih Ukra i oko 90.000 Rusa, podatke je objavio Pentagon prije ove ofanzive Ukra, u kojoj su izgubili dodatnih 45.000 ljudi. Sad mobilišu ljude 50 + god, i mladiće od 18,prije je dobna granica bila 21 godinu i 50. Ljudski resursi su iscrpljeni do granice maximuma. Shvati da Rusija još nije upotrebila niti 20 % ljudskih i materijalnih resursa. Ili to luda glava zadojena mržnjom prema Rusima nemože shvatiti.

      • Reci samo o kom ratu protiv srpske vojske pričaš ? O velikom ili prvom kad smo vas kao golubove na Ceru , Gučevu , Mačkovom kamenu i Kolubari jedva posahranjivali da ne smrde hrvatske lešine po srbiji . Ili drugog rata gde i sad oplakujete dede i tate po Blajburzima mamlaze .

      • Pa niko nije ni rekao da je Rusija druga sila na svetu , prva je a Kina je druga . A tvoja amerikam koja posle svake agresorske kanpanje podvijena repa napusti bojno polje ( Vjetnam, Avganistan , Irak , Sirija ) a u Iran ni da privire , pola ,, vojnika ” sumnjive seksualne orjentacije završi po ludarama i psihijatrijama .

      • Ivane, prvo i osnovno, Rusija ne ratuje protiv Ukraine nego protiv celog nato-a. Ono najvažnije se dotura ukrajincima, obaveštajne informacije i oružje, dok naivni ukrainci služe kao topovsko meso! Evropski magacini oružja su se ispraznili! Što se tiče ruskog napredovanja, slažem se da je katastrofa, ali uzmimo i činjenicu da Ukrajina i nato 10 g. unazad rade na formiranju utvrđenja i odbrambenih linija. Kao drugo, iz aviona je jasno kome ovaj rat najviše odgovara, kao i svaki u poslednjih 110 godina! Uvek je jedan i samo jedan te isti pobednik. Kao treće, kome bi smetala vojno neutralna Ukrajina što je i dovelo do ovog pokolja?

    • Pravo Rusije da raketama od 300 km razara Ukrajinu i civilno stanovništvo, jednako je pravu Ukrajine da razara gradove Rusije i civilno stanovništvo. Naravno da je suludo i jedno i drugo.

  4. Ustaška posla.
    Vj iako nije “samo tako popušila”, što bi bilo na tvoju radost-časno je izgubila.
    Možda jesmo ludi, ali smo 10x časniji i imamo hrabrost reći NE, za razliku od vas koji biste im lizali da treba. E zato nam sad svima NAMA uvode pedere za normalne, muško za žensko i slične idiotluke, jer više vas nema hrabrosti reći NE.

    • Kakve ti gluposti možeš izgovoriti a da ne trepneš. Rusija za sada nije ničim pokazala da je možda druga vojna sila na svijetu. Pa pokušali su to dokazati i u Ukrajini ali koliko se vidi Ukrajinci zapadnom tehnologijom uništavaju Ruse. Rusi su mislili u začetku invazije na Ukrajinu nešto i napraviti. Vrijeme prolazi i koliko se može vidjeti već su izgubili 60posto teritorija koji su u početku i osvojili. Preko 260 hiljada vojnika su izgubili. Što će Putin reči majkama poginulih vojnika. Halo 260 hiljada majki je ostalo bez sinova i muževa za ništa. Pa zar vi mislite da Rusi imaju moral da se tuku ubijaju i pljačkaju drugu državu koja je nekim slučajem i priznata kao takva. Onaj ko se brani ima više morala. Brani svoju državu. Pitajte se i vi Srbi zašto ste izgubili rat od Hrvata. Otimači tuđe zemlje i imovine nikada dobro ne prođu pa tako niste ni vi pa neće ni Rusi- Rašisti

      • Pa niko nije ni rekao da je Rusija druga sila na svetu , prva je a Kina je druga . A tvoja amerikam koja posle svake agresorske kanpanje podvijena repa napusti bojno polje ( Vjetnam, Avganistan , Irak , Sirija ) a u Iran ni da privire , pola ,, vojnika ” sumnjive seksualne orjentacije završi po ludarama i psihijatrijama .

      • Kažeš ,, Otimači tuđe zemlje i imovine nikad dobro ne prođu pa tako niste ni vi a neće ni Rusi- Rašisti ” . Ostrašćeni toliko si se usplahirio da ne možeš da pišeš . Pitaj dedu dali su tvoji vrli velikodostojnici ikad otišli u Rusiju da obiđu kosti i polože vence na bespućem rasute lešine 50.000 domobrana i ustaša koji su zdušno krenuli da šire ,, zapadne vrednosti ” u Hitlerovim čizmama . Bolje idi pitaj dedu koje vere i narodnosti mu je bio otac pre nego je postao franjevac srpskog porekla , kako su vas i austro ugari popisivali . Hrvati ste postali tek pod Aleksandrom Karađorđevićem jebo vas on u gu…u treba spomenik da mu podignete .

    • Na žalost vi ste još uvijek u drugom svijetskom ratu. Intelekt razmišljanja je obrazac vašeg života. Nije vama nitko kriv što ste bili pod Turcima 500godina. Dali vi nakon tih 500godina još uvijek mislite da ste autohtoni Srbi. Jako teško shvatljivo. Mislim da bi trebali mijenjati mentalitet i pridružiti se civiliziranom svijetu. Istokom još uvijek lutaju neka barbarska plemena koja truju napredak ove nove pod navodnicima istočne kulture. Lijepo je imati neku pozitivnu istočnu kulturu ali je nije dobro nametati drugima. Pa iz primitivizma moramo krenuti u bolje kulturno i civilizacijskog društvo

      • Sta ti decko pricas ,o kakvom civilizovanom drustvu?? Mislis gejevi,trandze i sve bolesti zapada koje nam dolaze?? O tome ili o necem drugom, bolesniku bolesni

      • Ви усташе никако да се опаметите док вас једном за сва времена не прегазимо да више не ширите зло семе…а и да вас више нема..избрисани са лица земље

      • Dali ti misliš da si autohtoni katolik hrvat . Koliko ono beše godina pod Mađarskom , Austrougarskom , Italijom , bivši srbine , poturico . Napiši svoje prezime i ja ću svoje sa matičnim brojem , pa da ti objasnim ko si ti iz civilizovanog sveta . Najlepše vam žene udaju se za Srbe i beže iz tog sveta a ti trabunjaš i dalje .

    • Upravo tako, nemogu to ovi Zapadni vazali shvatiti, jer i oni su nacisti mnogo veći od svojih nalogodavaca, Jasenovac im je mrlja dok postoji svijet.

  5. Da je ova tehnologija bila na rspolaganju 1999. Nato-u i UCK- borcima. VJ bi samo tako popu…a.
    Trebat će veći dio vojsku i manji dio naroda koji želi da se bori prebaciti na nivo “specijalnih” snaga. Vrhunska obuka i vrhunsko pešadijsko naouružanje. Uz jaku inzenjeriju-zaprečavanje i maskiranje.
    Ovi u RS nemaju šansi. Osim da napadač izgine jureći ih po šumama i gorama. Vrhunsko maskiranje, termovizija, prigušivači, mine, laka transportna vozila, vrhunsko protuoklopno i protuavionsko naoružanje, MANPADS.

    • Bolestan si idi leči se . Jeli toliko poznavanje naoružanja i taktike u mirnodopske svhe ili nemaš pametnija posla . Idi izdrkaj ga to pomaže ostrašćenim budalama . A da ne smeš , rekao fra Zovko da se to ne sme . A smeju de pipati deca .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave