Naslovna Novosti Obožavaoci igre War Thunder ne prestaju da objavljuju NATO poverljiva dokumenta o...

Obožavaoci igre War Thunder ne prestaju da objavljuju NATO poverljiva dokumenta o lovcima, bombarderima, tenkovima

0
eurofighter typhoon
eurofighter typhoon
google news

Početkom 2023. na forumu igre War Thunder pojavile su se tajne informacije o američkom borbenom avionu F/A-18 Hornet. Sada je na redu evropski lovac.

Igrač je marljivo nastojao da u igru doda lovac Eurofighter Typhoon četvrte generacije. Tačnije, želeo je da na virtuelnim ratištima War Thundera vidi avion DA7, koji je korišćen u razvoju Tajfuna.

U pokušaju da ubedi programere da dodaju borbeni avion, korisnik je objavio fotografije, video zapise i dokumente. Među ovim poslednjima bio je i dokument NATO-a od 730 stranica. Sadržao je poverljive informacije o Eurofighter Typhoon DA7.

Distribucija dokumenta, koji pripada klasi NATO Unclassified, dozvoljena je samo u službene svrhe. Kako je tačno dospeo do običnog igrača, trenutno nije precizirano. Nepotrebno je reći da su klasifikovanu datoteku izbrisali moderatori foruma.

S vremena na vreme se javljaju slične situacije na forumu War Thunder.

Pored Eurofighter Typhoon DA7 i gore pomenutog F/A-18 Hornet, igrači su objavili tajne informacije o tenkovima Leclerc i Challenger 2, zajedno sa vodičima za pilotiranje lovca F-16.

leopard2 challenger2
Nemački leopard 2 i britanski challenger 2

Dokument, poslednji u nizu koji je podeljen pre samo nekoliko dana bilo je uputstvo za letenje za Lockheed F-117 Nighthawk, izvestio je Niche Gamer. Informacije kao što su lokacije senzora, uglovi paljenja i specifikacije motora su prikazane na stranicama koje su kružile u temi.

Vojni dokumenti su na forumu objavljeni prvi put u julu 2021. godine i koristio ih je igrač u pokušaju da ubedi programera da napravi tenk u igri realističnijim. Prošlogodišnje prvo curenje informacija dogodilo se u januaru, kada je igrač podelio dokumente o lovcu F-16 u pokušaju da pobedi u svađi sa drugim igračem.

Zatim je procurilo preko desetak sistemskih priručnika za američki lovac F-15E – avion koji nije ni u igri, a fanovi ga žele.

„Ovo je verovatno 12. put da se ovo dešava..“, rekli su iz kompanije koja distribuira igricu. Vikipedija trenutno navodi 10 odvojenih instanci poverljivih ili osetljivih informacija koje su procurile na forumu War Thunder-a, od kojih se šest dogodilo samo ove godine.

f 15ex
f 15ex

Iako ovi priručnici većinom nisu poverljiva dokumenta, njihovo slobodno objavljivanje na mreži nije nužno dozvoljeno. Priručnik DA7 se ne može legalno izvoziti u zemlje koje nisu članice NATO-a, na primer, a to očigledno važi i za priručnik za F-117.

Odgovarajući na ovaj incident, američko vazduhoplovstvo je reklo da kompanije treba da izbegavaju da dozvole korisnicima postavljanje materijala koji je „štetan za javnu i nacionalnu bezbednost SAD“.

Očigledni porast “slučajnog” širenja tajnih vojnih informacija na mreži u poslednjih nekoliko godina ponekad se pokaže kao afera velikih razmera.

Još u aprilu ove godine, uhapšen je američki vazduhoplovac Jack Teixeira nakon tajnih ratnih dokumenata o Ukrajini koji su navodno procureli sa njegovog Discord servera na server vezan za Minecraft igricu, a zatim na ruski servis za razmenu poruka.

pentagon papiri
pentagon papiri

Teixeira se u junu izjasnio da nije kriv.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version