Naslovna Novosti Pentagon: istražujemo curenje poverljivih dokumenata o pripremi ukrajinske kontraofanzive

Pentagon: istražujemo curenje poverljivih dokumenata o pripremi ukrajinske kontraofanzive

0
tajni dokumenti procureli
tajni dokumenti procureli
google news

Tajni vojni dokumenti koji detaljno opisuju tajne planove SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive na Rusiju objavljeni su na društvenim mrežama ove nedelje, rekli su visoki zvaničnici Bajdenove administracije.

Pentagon navodno istražuje ko je možda stajao iza objavljivanja dokumenata, koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu. Zapadni vojni analitičari smatraju da se čini da su dokumenti na nekim mestima izmenjeni u odnosu na “prvobitni format” zato što brojke žrtava ne idu u korist Ukrajini.

Tako jedan od njih otkriva da je Rusija izgubila između 16.000 i 17.500 vojnika, dok je Ukrajina navodno izgubila 71.500 vojnika. Pentagon procenjuje da je Ruska Federacija pretrpela mnogo veće gubitke i da je čak 200.000 vojnika ubijeno ili ranjeno.

U ovim dokumentima, koji datiraju od početka marta – prema pisanju američkog lista The New York Times – pominju se, na primer, stopa kojom ukrajinske snage koriste ključnu municiju za mobilni raketni bacač Himars, ili raspored isporuka oružja ili obuka koju Zapad pruža ukrajinskim vojnicima.

Dokumenti koji su procurili, kako navodi NYT, sadrže tabele budućih isporuka oružja, podatke o broju trupa i bataljona, kao i vojne planove.

Jedan od objavljenih dokumenata uključuje tabelu sa spiskom jedinica ukrajinskih trupa, kao i njihovu opremu i obuku, sa kalendarima od januara do aprila.

Dokumenti, objavljeni na Tviteru i Telegramu, izgledaju autentični, prema ekspertima koje citira NYT, ali se “veruje da su neki od njih izmenjeni kako bi se situacija u Rusiji predstavila u povoljnijem svetlu, posebno umanjivanjem obima pretrpljenih gubitaka”.

Ovi dokumenti takođe pružaju informacije o 12 ukrajinskih brigada na obuci, od kojih je devet obučeno i snabdeveno od strane SAD i NATO-a.

Dokumenti ne sadrže konkretne planove za buduće ukrajinske vojne operacije – kako, kada i gde Ukrajina namerava da pokrene svoju kontraofanzivu. Međutim, u dokumentima se, na primer, pominju potrebe ukrajinske vojske od 1. marta, navodi Gravred.

Vašington je u utorak najavio novi paket pomoći Ukrajini od 2,6 milijardi dolara, koji uključuje dodatnu municiju za PVO sistem Patriot i NASAMS.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version