NaslovnaNovostiIstočna grupa ukrajinske vojske: Napadamo ruske logističke rute kod Bahmuta; SAD: Okanite...

Istočna grupa ukrajinske vojske: Napadamo ruske logističke rute kod Bahmuta; SAD: Okanite se istoka

Ukrajinske oružane snage tvrde da imaju jednu od ruskih logističkih ruta na frontu Bahmut na svojoj top listi i deluju kako bi prekinule ostale, rekao je Ilija Jevlaš, šef pres službe Istočne grupe snaga Oružanih snaga Ukrajine.

„Jedan od puteva koji već možemo da gađamo je put Bahmut-Horlivka, koji je tri kilometra od linije kontakta – oni su sada u dometu naših minobacača i bespilotnih letelica“, rekao je Ilia Jevlaš.

Takođe, Rusi i dalje imaju nekoliko logističkih ruta kojima snabdevaju svoju grupu snaga raspoređenih u Bahmutu, to su putevi snabdevanja koji polaze sa teritorije pod ruskom kontrolom.

Jevlaš je rekao da su Rusi prvi put posle duže pauze pokušali da testiraju odbranu Oružanih snaga Ukrajine kod Bilohorivke, međutim po njegovim tvrdnjama nisu uspeli.

SAD i Kijevska vlast se idalje ne slažu oko taktike

Ovonedeljna poseta ukrajinskog predsednika Sjedinjenim Američkim Državama još jednom je ukazala na razlike u stavovima o sprovođenju kontraofanzive ukrajinske vojske između Kijeva i Vašingtona, piše Njujork tajms.

Dok su ukrajinske oružane snage i dalje fokusirane na vraćanje teritorije na istoku, posebno u oblasti Bahmuta, administracija američkog predsednika insistira na promeni pravca bitke na jug, prema izvorima koje citira Njujork Tajms.

Kao dokaz razilaženja mišljenja, list navodi izjavu Zelenskog, koji je tokom posete Vašingtonu rekao da će Ukrajina do kraja godine preuzeti od Rusije grad Bahmut u Donbasu.

Dok sa druge strane, Bajdenova administracija se dugo pitala zašto se Ukrajina tako žestoko bori u Bahmutu. U martu je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao da grad ima „simboličku vrednost, a ne stratešku i operativnu vrednost“.

Neki američki zvaničnici kažu da je uzimanje Bahmuta postalo opsesija za Zelenskog i rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga. Istovremeno, američki zvaničnici već dugo savetuju Ukrajince da se usredsrede na druge ciljeve, pošto bi pobeda kod Bahmuta mogla da se pokaže beznačajnom.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Kao alternativni pravac za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga, zvaničnici Pentagona bi želeli da Ukrajina krene ka Melitopolju, na jugu zemlje. Američki zvaničnici veruju da bi ponovno zauzimanje Melitopolja omogućilo Ukrajini da upotrebi artiljeriju kratkog dometa za uništavanje ruskih linija snabdevanja na Krimu. Međutim, Kijevu ponestaje vremena da probije rusku odbranu u tom pravcu.

Prema nekoliko zvaničnika američke administracije, ukrajinska kontraofanziva verovatno neće uspeti da postigne svoje strateške ciljeve presecanja ili sužavanja kopnenog mosta između Krima i ruske teritorije. Pokazalo se da su minska polja snažna odbrana te bi Ukrajina mogla da pretrpi neizdržive gubitke ako pokuša da probije ova utvrđenja.

14 KOMENTARA

  1. Живео ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН - РУСИЈА🇷🇺 💪,БЕЛОРУСИЈА 💪🇧🇾

    👋👋👋 УКРАЈИНЕ НЕМА , ТО ЈЕ ТЕРИТОТИЈА САД – КУПЉЕНА ДАВНО , И КАД ВЕЋ ПИШЕТЕ ПИШИТЕ ИСТИНУ , А НЕ ЛАЖИ ! ШАНСЕ ДА БРАЋА РУСИ ОДУСТАНУ ОД ИДЕЈЕ КОЈА НА СВИМ ПОЉИМА ИДЕ И НЕДОСТАЈЕ 10% ДА ЗАВРШЕ ЗАПОЧЕТО , А ДОБРО ЗНАМО ШТА ЈЕ БИО ЦИЉ БРАЋЕ ! 🇺🇲😈👎,🇬🇧😈👎,🇪🇺 И НАТО СУ ДОКАЗ ДА СУ КОЛОНИЈА САД ( АМЕРИКАНЦИ 😈👎).

  2. Rusi su uspješno i mudrije postupili kod istočne linije fronta. Oni drže pozicije dok ne dobije potrebnu rezervne divizije za neumoljiv napad prema Zapadu. Svi oni znaju da če takav rat biti bar još naredno ljeto i još bar jedno ljeto. Ukrajina nema značajne vojne industrije, nema ofenzivne kapaciteta, nema dobre avijacije, nema dalekometnih projektila, …
    Biti patriota je ljepo ali stvarnost je surova za Ukrajinu. Ovisni su od američkih poklona i nešto malo od Europe. Još nisu stigli napraviti balans u vojno industrijski saradnji. Ovo nije obećavajuće za sada. Nemojte pokušavati uljepšavati situaciju. Čak Zelenski i njegov uži team to govore poslednji čas. Nemaju plana ako sva ta pomoč od Zapada se bitno smanji. Sada dobivaju ono što im treba za aktivnu obranu. Nema više ofenzive kad vreme se pogorša … i to uskoro.

  3. samo zapad je u pravu. I kada pobiju Japance nuklearkom, u pravu su. Pa sad da redom ne nabrajam milosrdne i nemilosrdne i kolateralne i plemenite žrtve….
    Alo hoče neče, vudim se da ne cijenite čovjeka. Majke pkaču a vi navijate, krv bratska teče, zapad navija, ima korist, milosrdnu, nemilosrdnu, demokratsku, nuklearnu, duginih boja, pedofilsku…samo oni znaju kako se pokorava Afrika, Gadafi, jeftina nafta, gas, aman gade mi se a i hoču neču, ne razumijem kojem jeziku pripada?!$#? Ooo IVANE…

    • Живео ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН - РУСИЈА🇷🇺 💪,БЕЛОРУСИЈА 💪🇧🇾

      Свака част , кратко и јасно 👏👏👏 ! А не ове пи…ч..к..е по порталима и у емисијама јавно окрећу главу од истине – Они су нас бомбардовали и људи их подржавају јадно…..

  4. Rusi su predodređeni da izgube rat. Ali za sada im ego to ne dozvoljava. Ista igra bila je sa Srbijom. Jednostavno čitav svijet je protiv njih jedino neke Afričke banana države nisu. Rusija je iscrpljena ovim ratom ali neće priznati. Boji se svoga naroda a propaganda koja djeluje uvijerava građane Rusije da ide u pravom smjeru.Rusi su izgubili 60 posto teritorija koji su osvojili u početnoj fazi ratnog stanja a narodu prezentiraju to kao neku specijalnu operaciju. Ovaj rat če Rusiju baciti bar 50godina unazad . Oporavak će trajati veoma dugo i zbog toga če ovaj narod biti jako siromašan. Ukrajina če se brže razviti jer če čitav svijet pomagati obnovi.

    • Konjusaru ajd ti lagano sa svojim eu pederima pod ruku pa nek ti razvaljuju guzove, a mani se analiza nije to za tebe…

    • Живео ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН - РУСИЈА🇷🇺 💪,БЕЛОРУСИЈА 💪🇧🇾

      Која Украјина ? Да ли ти знаш колико је издајник Зеленски продао територије , да ли знаш да му требају још две Украјине да би све дугове вратио – какво јадно размишљање имаш !!!

  5. Citam ove vesti i zakljucujem kako su rusi idioti koji tako stoje i cekaju da ukrajinci napadnu,ne brane svoje linije snabdevanja,ne napadaju njihove logisticke rute …cudi me nisu vec ored Moskvom

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave