Naslovna Novosti Objavljeni retki kadrovi MiG-31 u trenutku kako presreću krstareće rakete

Objavljeni retki kadrovi MiG-31 u trenutku kako presreću krstareće rakete [VIDEO]

0
mig 31 u trenutku kada presrecu krstarece rakete
mig 31 u trenutku kada presrecu krstarece rakete
google news

Posade lovaca MiG-31 uvežbavale su presretanje lažne neprijateljske krstareće rakete na nebu iznad Čukotke, saopštava Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Kako pojašnjavaju u ovom resoru, snimljena epizoda se dogodila tokom taktičkih vežbi snaga Tihookeanske flote „Finval-2023“ u cilju zaštite komunikacija Severnog morskog puta.

Jedna od važnih epizoda vežbe bila je vežba protivvazdušne odbrane poluostrva Čukotka od vazdušnog napada zamišljenog neprijatelja. Za presretanje krstarećih meta, dva dežurna lovca MiG-31 su skinuta sa aerodroma Anadir.

Njihove posade su uništavale vazdušne ciljeve raketama vazduh-vazdu, napominju u ruskom Ministarstvu odbrane. Nakon izvršenih zadataka, avioni su se vratili na polazni aerodrom.

Podsetimo, u taktičkoj vežbi „Finval-2023“ učestvuje oko deset hiljada vojnih lica i više od 50 jedinica vojne tehnike, uključujući površinske brodove i pomoćna plovila, podmornice, mornaričke avione i helikoptere, obalske raketne sisteme „Bal ” i „Bastion”“, kao i oklopna vozila na točkovima i gusenicama sa visokom sposobnošću u vožnji.

Kako objašnjava rusko Ministarstvo odbrane, tokom manevara krstareće rakete su uspešno gađane na složeni ciljni položaj u severoistočnom delu Beringovog mora.

ruska flota je postavila bastion izmedu hokaida i kamcatke blizu japana
bastion iskrcavanje

Sve epizode ​​vežbe su defanzivnog karaktera i imaju za cilj da unaprede obuku snaga i trupa za operacije na severoistočnim granicama Rusije, naglašavaju u vojnom resoru.

Podmornica Generalisimus Suvorov

Jedan od ciljeva je da senobezbedi bezbedan dolazak na Daleki istok strateške podmornice K-553 Generalisimus Suvorov, projekat 955A, klasa Borej-A. Obavlja međuflotni transfer iz Severne flote u Tihookeansku flotu, krećući se severnim morskim putem. 

Podmornica je uvedena u opremu Mornaričkih snaga Ruske Federacije 29.12.2022 i nalazi se u sastavu 25. divizije podmornica Viljučinsk ruske flote u Tihom okeanu.

rusija testira novu stratesku nuklearnu podmornicu generalisimus suvorov
generalisimus suvorov

Podmornice ovog projekta su opremljene interkontinentalnim balističkim raketama “Bulava”. Dobila je ime u čast velikog ruskog komandanta Aleksandra Vasiljeviča Suvorova, koji je nosio titule generalisimusa Sve-Rusije, grofa Rimnikskog i princa Italije.

Podmornica je dugačka oko 170 metara, prečnika 13 metara i ima maksimalnu brzinu pod vodom od najmanje 46 kilometara na sat (25 čvorova). Generalissimus Suvorov je u stanju da nosi 20 Bulava podmorničkih balističkih raketa a naoružan je sa još 16 Bulava sa 6-10 nuklearnih bojevih glava na svakoj, baš kao i ostale podmornice Borei.

MiG-31 plus Kindžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Najbrži borbeni avion je Mikojan-Gurevič MiG-25, sposoban za brzinu od 3,2 maha. Odmah iza njega sledi MiG-31 sa brzinom od 2.83 Maha. Oba ova aviona izuzetno je teško „uloviti“. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.  

 
mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

MiG-31 [NATO ime Foxhound] je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31 naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version