Naslovna Novosti U toku su velike vojne vežbe: Ruska flota se u Tihom okeanu...

U toku su velike vojne vežbe: Ruska flota se u Tihom okeanu obučava za zaštitu severnog morskog puta

0
bastion p lansira oniks
bastion p lansira oniks
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 01.09.2023. da je taktička vežba Ruske flote Finval-2023 u Tihom okeanu, usmerena na zaštitu komunikacija duž severnog morskog puta.

U taktičkoj vežbi „Finval-2023“ učestvuje oko 10.000 vojnika i više od 50 jedinica vojne opreme i opreme, uključujući površinske brodove, podmornice, avione i helikoptere, obalske raketne sisteme Bal i Bastion, kao i oklopna vozila na točkovima i gusenicama“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Sve taktičke epizode ​​vežbe su odbrambenog karaktera i namenjene su unapređenju pripreme trupa za izvođenje vojnih operacija na severoistočnim granicama Ruske Federacije“, saopštili su predstavnici ministarstva.

Kako su naveli ruski vojni predstavnici, vežbom rukovodi glavnokomandujući Mornaričkih snaga Ruske Federacije admiral Nikolaj Evmenov. U manevrima učestvuju snage i sredstva ruske Pacifičke flote.

„Prva taktička epizoda vežbe se sastojala od izvođenja borbenih obuka za uništavanje protivničke pomorske grupe u severoistočnom delu Beringovog mora. Posade krstarice Varjag, nuklearne podmornice Tomsk i obalskog raketnog sistema Bastion izvele su praktična lansiranja raketa“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Lansiranja krstarećih raketa „Vulkan“, „Granit“ i „Oniks“ izvršena su na složenim ciljnim pozicijama koje su oponašale protivničku pomorsku grupu koja se nalazi u Beringovom moru. Prema podacima objektivne kontrole, sve rakete su uspešno pogodile svoje predviđene ciljeve koji se nalaze na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara“, saopštili su predstavnici ruske vojske.

„Tokom manevara biće nastavljena serija složenih gađanja raketnim i artiljerijskim sistemima, kao i izvođenje vežbi protivvazdušne odbrane, protivpodmorničke odbrane i protivmorskog desanta. Istovremeno, kopneni marševi će se izvoditi na borbenoj opremi, u arktičkim uslovima“, zaključili su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Ruska strana je saopštila da je 18. septembra i ruska Severna flota počela sa izvođenjem vežbi odbrane arktičkih ostrvskih teritorija Ruske Federacije. U manevrima učestvuje do 1.800 vojnih lica, kao i više od 15 ratnih brodova i podmornica.

Prema objavama na društvenim mrežama, pomorsko-taktička vežba Ruske flote u Tihom okeanu Finval-2023 održava se od 16-19.09.2023.

Jedan od ciljeva je da senobezbedi bezbedan dolazak na Daleki istok strateške podmornice K-553 Generalisimus Suvorov, projekat 955A, klasa Borej-A. Obavlja međuflotni transfer iz Severne flote u Tihookeansku flotu, krećući se severnim morskim putem.

Podmornica je uvedena u opremu Mornaričkih snaga Ruske Federacije 29.12.2022 i nalazi se u sastavu 25. divizije podmornica Viljučinsk ruske flote u Tihom okeanu.

Podmornice ovog projekta su opremljene interkontinentalnim balističkim raketama “Bulava”. Dobila je ime u čast velikog ruskog komandanta Aleksandra Vasiljeviča Suvorova, koji je nosio titule generalisimusa Sve-Rusije, grofa Rimnikskog i princa Italije.

rsm 56 bulava
rsm 56 bulava

Decembra 2021. godine izvađena je sa navoza i porinuta 11. januara 2022. godine, pripremajući se za testove. Isporuka Pacifičkoj floti zakazana je za jul 2023. godine.

Podmornica je dugačka oko 170 metara, prečnika 13 metara i ima maksimalnu brzinu pod vodom od najmanje 46 kilometara na sat (25 čvorova). Generalissimus Suvorov je u stanju da nosi 20 Bulava podmorničkih balističkih raketa a naoružan je sa još 16 Bulava sa 6-10 nuklearnih bojevih glava na svakoj, baš kao i ostale podmornice Borei.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version