NaslovnaNovostiRusija se sprema da testira nuklearnu krstareću raketu neograničenog dometa 9M730 Burevestnik

Rusija se sprema da testira nuklearnu krstareću raketu neograničenog dometa 9M730 Burevestnik

Prema pisanju nekoliko norveških medija, Rusija se možda sprema za novo testiranje nuklearne krstareće rakete 9M730 Burevestnik, [NATO kodnog imena: SSC-X-9 Skyfall].

Satelitski snimci i praćenje saobraćaja brodova pokazuju povećanu aktivnost na arhipelagu Nova zemlja, posebno na poligonu Pankovo, za koje se veruje da je povezano sa testiranjem rakete Burevestnik.

Informacije su podržane Obaveštenjima za vazduhoplovstvo (NOTAM) i Obaveštenjima za cevovode (PRIP) koji se izdaju od avgusta.

NATO strahuje da bi raketa lansirana sa poligona Pankovo mogla da bude usmerena ka Barencovom moru ili severno od arhipelaga Nova zemlja.

Još uvek nije poznato tačno vreme predstojećeg testa. Prvi NOTAM je izdat 31. avgusta i njegovo produženje do 24. septembra ukazuje da bi test mogao biti sproveden u bliskoj budućnosti.

Norveške vlasti pomno prate situaciju, posebno zbog potencijalnog rizika od izlaganja radijaciji. Šef norveške vojne obaveštajne službe izrazio je zabrinutost u intervjuu za Barents Observer, navodeći:

pankovo satelitski snimak iz 2018
pankovo satelitski snimak iz 2018

„Naše obaveštajne službe pomno prate ruske vojne programe i testove, uključujući i ovo. Međutim, on je odbio da iznese više detalja. Ruska strana još nije dala nikakve zvanične izjave u vezi sa tim.

Vladimir Putin je još 21. februara, tokom objavljivanja poruke Saveznoj skupštini, najavio suspenziju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja START-3. On je takođe rekao da je ranije potpisao ukaz o stavljanju na borbeno dežurstvo najnovijih kopnenih i morskih strateških sistema.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da Rusija ima operativno spremnu krstareću raketu 9M730 Burevestnik pokazavši i fabriku gde se proizvodi.

Nuklearna krstareća raketa neograničenog dometa 9M730 Burevestnik

Prema deklarisanim karakteristikama, raketa Burevestnik sa nuklearnom elektranom radi na potpuno novim fizičkim principima i trebalo bi da ima pulsirajući nuklearni motor za potisak. Raketa takođe ima „specijalnu“ bojevu glavu i relativno neograničen domet leta pri brzini od 1,0 maha sa mogućnošću patroliranja određenim područjima pre nego što se po komandi usmeri do cilja.

9m730 burevestnik
9m730 burevestnik

Takođe je poznato da raketa leti neverovatno nisko do odredišta – na ešalonu od 30 do 60 metara, zaobilazeći sve linije neprijateljskih PVO, što utiče na njenu prikrivenost i nemogućnost da bude presretnuta. Zapadni stručnjaci su tada jednoglasno tvrdili da je to naučna fantastika.

Danas su, međutim, američke obaveštajne agencije, pažljivo prateći najnovije ruske testove, naglo promenile svoju retoriku o ruskom borbeno spremnom Burevestniku i izražavaju duboku zabrinutost.

Kako funkcioniše Burevestnik?

Još uvek nije jasno tačno kako je Burevestnikov pogonski sistem uređen. Postoji samo pretpostavka koja nalaže da raketa ima gasno-fazni nuklearni raketni motor na principu protoka atmosferskog vazduha, piše časopis N+1. 

Jednostavno rečeno, reč je o malom reaktoru čija kontrolisana lančana reakcija zagreva vazduh koji prolazi kroz usisnike i istiskuje se iz mlaznice. Istovremeno, isti vazduh hladi reaktor.

lansiranje krstarece rakete 9m730 na nuklearni pogon sa lansera dometa. poligon u pankovu nova zemlja jesen zima 2017
lansiranje krstarece rakete 9m730 na nuklearni pogon sa lansera dometa. poligon u pankovu nova zemlja jesen zima 2017

Dakle, takva raketa može „opstati“ samo tokom leta velikom brzinom, bez hlađenja reaktor će početi da se topi. Najverovatnije, Burevestnik ima klasičan motor na čvrsto gorivo za početno ubrzanje rakete, nakon čega se nuklearni reaktor aktivira.

Burevestnik bi trebalo da ima zatvoreni reaktor, u kome vazduh nema direktan kontakt sa jezgrom reaktora, što znači da je radioaktivnost takve rakete veoma mala.

Nadimak “Leteći Černobil”

Vojni stručnjak iz časopisa Arsenal otadžbine, Aleksej Leonkov, naziva Burevestnik oružjem odmazde. „Oružje koje će biti upotrebljeno nakon što bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa „odrade posao“ na teritoriji agresora.

„Burevestnik“ će dovršiti uništenje svih objekata vojne i civilne infrastrukture zemlje agresora, ne ostavljajući joj nikakve šanse za opstanak“, napisao je Leonkov za „Rusku gazetu“.

burevestnik u letu
burevestnik u letu

Pored toga, Burevestnik verovatno ima navigacioni sistem na krajnjim tačkama terena. Memorija rakete sadrži slike objekata terena duž rute leta. U određeno vreme raketa “skače” na visinu od nekoliko stotina metara i “pregleda” teren. Nakon toga, navigacioni sistem poredi “viđeno” sa utvrđenim standardom, piše Izvestija.

Testovi i misterije

Do pre nekoliko godina još uvek nije bilo zvaničnih informacija da li je Rusija sprovela testove. Krajem 2017. godine na Centralnom poligonu Novaja zemlja, uspešno je prvi put lansirana raketa na nuklearni pogon, dok su SAD tvrdile da raketa neće biti spremna do 2025. Međutim, postoje incidenti u kojima se veruje da je Rusija testirala raketu. Primera radi, 2019. godine, otkrivena je „misteriozna eksplozija“ kod severne obale Rusije.

Tek, 2020. godine nekoliko izvora je potvrdilo da je Rusija uspešno testirala raketu. Ovo su potvrdili i obaveštajci Finske, Švedske, Norveške i Holandije. Neposredno nakon testova, evropski obaveštajci su saopštili da postoje povišeni nivoi izotopa joda-131. Prema obaveštajnim službama, ovi izotopi su bili veštački.

16 KOMENTARA

  1. Pa baš me interesuje čija pvo bi htela da skine ovo i da im eksplodira iznad glave.
    Može da leti i mnogo sporije kao ovi što zaprašuju komarce svi će pustiti da ide dalje

  2. @Đoka. Mali si ti da se igraš raketama , jesi li bar vojsku služio , jes li bar nekad opalio iz raketnog bacača ? Ispalio tromblpnsku minu iz papovke ? Ne razumeš se ti ni u bombone . Ja ih često koristim , i to razne . Preko puta
    moje kuće jedna ruskinja drži prodavnicu , kupujem i čokolade , bolje su i od turskih i mađarskih kojima nas kljukaju .

  3. Sve sam strucnjak do strucnjaka od Vuka-Realnost pa do ovog Siffi ja,Bili ljudi u Rusiju jednom davno u SNU pa videli krsine,jeli boNbone i cokoladice pa prosipaju sada mudrost.Verovatno vam nisu Rusi pokazali sve a ameri vas slagali.Sram ih bilo,zar vama bajnim i mudrim “strucnjacima”da kriju svoje tajne i svoje strahove.

  4. Super a sada obezbedite svim trupama u Ukrajni nocno osmatranje i termo kamere a ne da tumaraju u mraku kao u srednjem veku.

  5. Krsina od rakete,uostalom kao i sve drugo sto su napravili , pa oni ni bonbone ne znaju da naprave,a ne nesto od tehnike,jad i beda

    • Kakva Boljševička propaganda kretenu jedan ??! Pa ovo objavljuju Norveški mediji ( NACIzapad ) ☝️ Ameri su se smijali Rusima, pa kada su saznali da stvarno postoji Burevesnik, onda su poludili. Sada je pitanje kada ce biti završeno testiranje i konačno stavljena na borbeno dežurstvo ☝️ Pa nisu je ameri džaba nazvali – LETEĆI ČERNOBILJ !!! Znači da raketa postoji.. A ti lupaš ovde gluposti..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave