NaslovnaNovostiPrigožin uklonjen – na redu je Kadirov?

Prigožin uklonjen – na redu je Kadirov?

Kako medijske špekulacije oko pogibije bivšeg šefa „orkestra Vagner“, Jevgenia Prigožina više ne privlače posebnu pažnju, Ukrajinci sada pokušavaju da u žižu interesovanja dovedu sudbinu „glave“ Čečnije i vernog saradnika Moskve, Ramzana Kadirova.

Naime, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) 15. septembra je  „potvrdila informaciju o kritičnom stanju Ramzana Kadirova“. Predstavnik GUR, Andrij Jusov, dao je „ekskluzivni“ komentar za kanal „Obozrevatel“.

U izjavi, koja se uglavnom bazira na glasinama iz redova čečenske dijaspore, navodi se da je Kadirov u „komi“, odnosno, da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Pri tome, naglašava se da uzrok kritčnog stanja nije fizička povreda  – znači, odmah se isključuje eventualni atentat ili ranjavanje na frontu.

Navodno, radi se o dugotrajnoj bolesti, o sistemskim zdravstvenim problemima. Čečnska dijaspora čak ima „sigurna saznanja“ da je čečenski vođa bio prebačen na lečenje u Moskvu ali, kako ruski lekari nisu mogli da mu pomognu, planira se njegovo prebacivanje na lečenje u inostranstvo, najverovatnije u Ujedinjene Arrapske Emirate“

Nemački list „Bild“ je još u martu 2023, pozivajući se na „predsednika izbegličkog ministarskog kabineta Čečenske Republike Ičkerija“, Ahmeda Halidoviča Zakajeva, koji od 2022 živi u Velikoj Britaniji, pisao da Kadirov ima ozbiljno oboljenje bubrega te da „nema poverenja u moskovske lekare“.

U maju 2023, šef GUR, Kirilo Budanov, potvrdio je da šef Čečenije ima zdravstvenih problema. Rekao je da Kadirov „pati od narkomanije, te da je u početku drogu koristio kao doping“.

Čečenski disident, predsdnik čečenske partije „Noxçiyçönan Az“,  Tumso Umaltovič Abdurahmanov, poznat na Jutjubu pod pseudonimom „Abu Sadam Šišani“, objavio je na Telegramu „da neke informacije ukazuju da je Kadirov na ivici smrti i da mu dijaliza više ne pomaže“.

Kasnije je pojasnio da je Kadirov izgledao loše tokom svog javnog nastupa uživo kako bi dokazao da je živ i zdrav. Kadirov je još u martu negirao spekulacije o svom lošem zdravstvenom stanju.

Mreža je skrenula pažnju i na nagle promene u izgledu Kadirova, posebno na jak otok lica i medicinski uređaj na prstu, pa se pretpostavljalo da mu otkazuju bubrezi.

Sam Kadirov je više puta pokušao da opovrgne glasine o svojoj bolesti, ipak izjavljujući da „ionako ne želi dugo da živi“. Zabunu je izazvala i izjava od 3. septembra 2022. na Telegram kanalu; na njima je čečenski vođa objavio planove za odlazak na „neograničeno i dugo odsustvo“. On je objasnio da je „dugovek“ među sadašnjim šefovima ruskih podanika i smatra da se „predugo zadržao“.

Tri dana kasnije, on je odustao od planova, napisavši da „nije tako dugovečan“, pošto je na funkciji bio 15 godina, a „prethodni rekord je, kako se ispostavilo, 27 godina“. Kadirov je najavio da namerava da obori ovaj rekord. Istakao je i da „nema pravo samo da ode“, pošto mu je narod poverio vođenje republike.

spremni za ukrajinu u svakom trenutku odred ahmat 1 formiran u ceceniji
spremni za ukrajinu u svakom trenutku – odred ahmat

Pomoćnik Kadirova, Omar Daudov, 15. septembra je objavio snimak na kome je zabeležena njihova zajednička večernja šetnja, dok je Kadirov snimljen s leđa, a na snimku je prikazan i logo Telegram kanala šefa Čečenije. Istoga dana, Daudov je objavio fotografije Kadirova kako sedi za stolom ali, niie bilo potvrde kada je snimak načinjen.

Bez obzira na to, GUR je nastavio sa svojom akcijom dezinformacija: ukrajinski mediji Online.ua i TSN su 17. septembra objavili vest o „smrti“ šefa Čečenije; u svojim publikacijama pozivali su se ponovo na objavu Abubakara.

Na opšte iznenađenje Kadirov lično je opovrgao ukrajinsku propagandu. Naime, 19. septembra je na Telegram kanalu postavo video-zapis na kome se šeta po kiši i ironično demantuje sve vesti o svojoj komi pa čak i smrti: „Toplo savetujem svima koji ne razlikuju istinu od laži na Internetu da prošetaju na svežem vazduhu i dovedu svoje misli u red. Kiša je divno okrepljujuća. AKHMAT-SILA! ALLAHU AKBAR!“

Sve ovo ukazuje da je u vreme medijskog rata sve dozvoljeno i da je teško razlučiti istinu od laži. Još uvek se čeka i zvanična reakcija Moskve.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave