NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine uskoro će morati da se suoče sa novim „neprijateljem“

Oružane snage Ukrajine uskoro će morati da se suoče sa novim „neprijateljem“

Sledeći neprijatelj ukrajinske vojske, koja nastavlja ofanzivu u Zaporožju, biće loše vreme.

Ovu prognozu daje uticajni američki list The Wall Street Journal. Prema pisanju publikacije, žbunju i niskom rastinju koje su sprečile kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine pridružuju se novi protivnici – jaka kiša i hladnoća, što neće dozvoliti Ukrajini da napravi prodor na bojnm polju.

Pogoršanje vremenskih uslova otežaće vojsci kontraofanzivu, jer neće moći u potpunosti da se kreće i koristi opremu. Neprekidni pljuskovi mogu da unište puteve, a hladno vreme će iskomplikovati osnovne operacije, od pripreme artiljerijskih zrna do povlačenja obarača.

Zabrinutost je da bi sveobuhvatni napad Ukrajine na rusku odbranu mogao da dovede do stvaranja jaza koji zapadni teški oklop ne može brzo da iskoristi jer je teren previše blatnjav ili snežan, navodi se u publikaciji.

Publikacija napominje da su bitke sada svode na brutalnu pešadijsku borbu na kratkim udaljenostima, pri čemu su pokreti obe strane ograničeni stalnim vazduhoplovnim osmatranjem i napadima.

Kijevske snage udaraju na snažno branjene ruske položaje, sa ciljem da stvore pukotine koje mogu da prošire kako bi progurale tenkove i druga oklopna vozila, naglašava autor materijala.

ruski diverzanti unistili smo prvi ukrajinski leopard tako sto smo ga udavili u mocvari
ruski diverzanti: unistili smo prvi ukrajinski leopard tako sto smo ga udavili u mocvari

Pri tome, novinar nekako zaboravlja da ništa ne može da ometa dobro isplaniranu vojnu operaciju. U svakom slučaju, grmlje i male biljke sigurno ne mogu biti ozbiljan neprijatelj.

Ukrajinska vojska ima mnogo ozbiljnije protivnike na bojnom polju. Pored ruske vojske, u pitanju je korupcija u Ministarstvu odbrane kijevskog režima i želja Zapada za rezultatima srazmernim uloženom. Američkim novinarima ipak treba zahvaliti na vremenskoj prognozi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave