Naslovna Novosti Saopštenje Ukrajine posle teške nedelje za Rusiju: Biće više dronova, više napada...

Saopštenje Ukrajine posle teške nedelje za Rusiju: Biće više dronova, više napada i manje ruskih brodova

1
magura pomorski dron
magura pomorski dron
google news

Ukrajina će moći da izvrši još mnogo napada na ruske brodove, rekao je za Rojters ukrajinski ministar koji igra ključnu ulogu u izgradnji industrije dronova u zemlji nakon nedavne serije morskih napada.

„Biće više dronova, više napada i manje ruskih brodova. To je sigurno“, rekao je ministar za digitalnu transformaciju Mihailo Fedorov u intervjuu u petak, a citira Agerpres, odgovarajući na pitanje o nedavnim napadima u blizini Krima.

Ove nedelje, Ukrajina je izvela nekoliko napada koristeći bespilotne letelice i pomorske rakete na rusku Crnomorsku flotu na i oko poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

U znak povećanog poverenja, Ukrajina je nedavno preuzela odgovornost za napade na Krim, dok prethodno nije potvrdila direktnu umešanost u eksplozije koje su gađale tamošnje vojne ciljeve, primećuje Rojters u subotu.

Rusija je priznala ukrajinski raketni napad koji je ove nedelje oštetio ratni brod i podmornicu, ali kaže da je odbacila sve napade pomorskih bespilotnih letelica. To su amfibijski jurišni brod Minsk i podmornica Rostov na Donu.

Fedorov je u četvrtak na društvenim mrežama objavio zamućen video za koji se činilo da je snimljen sa broda koji je krenuo ka mnogo većem ratnom brodu, nakon čega je usledila eksplozija.

sevastopolj pre i posle udara
sevastopolj pre i posle udara

On je tada rekao da je napad delo ukrajinskih sistema plaćenih sredstvima sa platforme za sakupljanje sredstava koju vodi vlada koja prikuplja novac za opremu, uključujući dronove.

Ukrajinska proizvodnja dronova porašće više od 100 puta u 2023. u odnosu na prošlu godinu

Fedorov je takođe rekao da će se ukrajinska proizvodnja dronova 2023. povećati više od 100 puta u odnosu na prošlu godinu.

“Mislim da će to biti povećanje od 120 do 140 puta do kraja ove godine, ako uporedite sa prethodnom”, dodao je on.

Prema ministrovim rečima, Ukrajina testira sisteme veštačke inteligencije koji mogu da lociraju mete udaljene nekoliko kilometara i da usmere bespilotne letelice do njih, čak i ako su spoljne komunikacije poremećene merama elektronskog ratovanja.

„Potrebna nam je veštačka inteligencija, na primer tehnologija za pronalaženje ciljeva, kao što je to kako funkcioniše Lancet (ruski dron), tako da se meta može locirati u elektronskom ratu i uništiti“, dodao je on.

Продовжуємо нищити московських загарбників на землі, в повітрі й на воді!

“Trenutno je sve u fazi testiranja, ali neki dronovi koje kupujemo koriste veštačku inteligenciju za prepoznavanje ciljeva. U šumi može da otkrije metu i prepozna da li je u pitanju osoba, tenk ili određeno vozilo. Ove tehnologije su aktivno koriste“, dodao je ukrajinski ministar.

Ruska PVO oborila 270 ukrajinskih dronova i 19 projektila HIMARS samo protekle nedelje

Ruski PVO sistemi su u proteklih sedam dana uništili 270 bespilotnih letelica ukrajinske strane, kao i 19 projektila iz višecevnih raketnih bacača sistema HIMARS. Ovu informaciju je zvanično potvrdilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

„Protivvazdušni odbrambeni sistemi presreli su 19 raketa iz višecevnog raketnog sistema HIMARS, a takođe su uništili 270 ukrajinskih bespilotnih letelica“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Ruska vojska je od početka specijalne vojne operacije uništila značajnu količinu vojne opreme: 472 aviona, 249 helikoptera, 6.810 bespilotnih letelica, 437 protivvazdušnih raketnih sistema, 11.881 tenk, kao i mnoge druge vrste vojne opreme.

Vredi napomenuti da Oružane snage Ukrajine (OSU) nastavljaju da pokušavaju da izvedu napade na ruske pogranične oblasti koristeći različite metode, uključujući raketne udare i dronove. Na ovim teritorijama uveden je „žuti“ nivo terorističke pretnje.

pancir s1
pancir s1

Primer agresivnih dejstava ukrajinskih oružanih snaga je granatiranje sela Tetkino u Kurskoj oblasti, pri čemu je jedan čovek poginuo, a još jedan građanin je povređen. Osim toga, 13. septembra, Oružane snage Ukrajine izvele su raketni napad na brodoremontni pogon Ordžonikidze koji se nalazi u Sevastopolju.

Kao rezultat napada, u fabrici je izbio požar, a eksplozijom su oštećene susedne zgrade. U ovom incidentu povređene su 24 osobe. Između ostalog, oštećena su i dva broda koji su bila na remontu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version