Naslovna Novosti Dok Kijev čeka famozne Fantome F-16, ukrajinski piloti se obučavaju u Rumuniji,...

Dok Kijev čeka famozne Fantome F-16, ukrajinski piloti se obučavaju u Rumuniji, SAD, Danskoj i Francuskoj

4
norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete
google news

Priču o isporuci američkih supersoničnih višenamenskih lovaca General Dynamics F-16 Fighting Falcon Ukrajini, koji bi trebalo da preokrenu tok rata, slušamo već godinama. Razloga za otezanje sa isporukom ima više ali jedan od presudnih je nedostatak ukrajinskih pilota koji bi leteli na ovim mašinama.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku, Žosef Borelj, 23. maja 2023. je izjavio da će obuka ukrajinskih pilota na F-16 početi u avgustu iste godine u Poljskoj. 

 Na samitu u litvanskom Vilnjusu, 11 jula 2023, dogovoreno je da se oformi koalicija od 11 država (Air Capability Coalition) koje će preueti obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16. Pri tome, težište je stavljeno na centre u Danskoj i Rumuniji.

Mesec dana kasnije, poljski zvaničnici su obelodanili da će Poljska uglavnom pružati logističku podršku i grupi za obuku staviti na aspolaganje Vojni vazduhoplovni depo br. 2 AD u Bidgošču (Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. w Bydgoszczy), orijentisan na održavanje aparata F-16.

Proizvođač F-16, američka korporacija Lockheed Martin iz Betesde, Merilend, 31. avgusta 2023. je u dogovoru sa Rumunijom i Holandijom prihvatila da u Rumuniji uspostavi trenažni centar za obuku pilota F-16.

zelenski u kokpitu f 16
zelenski u kokpitu f 16

Lokid je angažovao instruktore i logističku podršku u saradnji sa holandskim Daedalus Aviation Group iz Tilburga (deo Netherlands Aerospace Group, NAG), američkim Draken International, LLC iz Lejklanda, Florida, nemačkim Gesellschaft für Flugzieldarstellung GFD GmbH iz avio-baze Bundesvera Hohn (deo Airbus Defence and Space) i belgijskim ILIAS Solutions SA iz Brisela.

U avgustu 2023. je Kraljevsko vazduhoplovstvo Danske (Flyvevåbnet) primilo na obuku devet ukrajinskih pilota u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Skridstrup  (Fighter Wing Skrydstrup) kraj Vojensa, 270 kilometara zapadno od Kopenhagena. Ovde su Ukrajinci prvo završili bazični i sanitetski kurs koji su vodili pripadnici britanskog RAF. 

Četiri ukrajinska pilota su u septembru 2023. završila kurs engleskog jezika sa stručnom terminologijom  u Vazduhoplovnoj bazi Lakland (Lackland) u San Antoniju, Teksas. Nakon toga, 26. oktobra su upućeni na obuku u Vazduhoplovnoj bazi Nacionalne Garde Arizone Moris u Tuksonu, Arizona.

Baza Moris je inače pod jurisdikcijom 802. grupe za podršku Komande za vazdušnu edukaciju i trening (AETC) i sedište. je 162. vinga Nacionalne Garde Arizone. U to vreme se spekulisalo da će se Ukrajinci možda proći prethodnu obuku i u obližnjoj Davis-Monthan Air Force bazi na aparatima A-10 Thunderbolt II. 

Konačno, 13. novembra 2023. su rumunska ministarka odbrane Angel Tîlvăr i njena holandska koleginica Karin Hildur “Kajsa” Ollongren, svečano inaugurisale Evropski F-16 trenažni centar (European F-16 Training Center, EFTC) u 86. vazduhoplovnoj bazi „Poručnik pilot Gheorghe Mociorniță” u Boraseji (Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” Boracea), nedaleko od grada Fetešti (150 km od Bukurešta).

prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti

Ova baza je inače sedište rumunske 53. lovačke eskadrile Ratni jastrebovi (Escadrila 53 Vânătoare Warhawks). Dogovoreno je da svi polaznici obuke prethodno moraju da savladaju englski jezik i prođu kroz osnovni, bazični kurs.

Od tog trenutka, Rumunja je postala glavni centar za obuku Ukrajinaca. Prema nezvaničnim vestima koje su kolale krajem 2023, Ukrajinci su u rumunskoj Boraseji odmah uključeni u obuku na trenažnim dvosedima F-16C/D i Dassault Mirage III.

No, ovih dana se u sredstvima javnih informisanja pojavila vest da se trenutno 4 ukrajinska pilota trenutno obučavaju i u 120. frnacuskoj vazduhoplovnoj bazi u Kazou (Base aérienne 120 Cazaux) pokraj La Test de Biša, 56 km jugozapadno od Bordoa. Planirano je da tokom leta 2024. ovde dođe još 6 Ukrajinaca.

Prema novinskim saznanjima, piloti prolaze obuku na školskim trenažnim aparatima Dassault/Dornier AlphaJet koji, po svemu sudeći, pripadaju kanadskoj privatnoj kompaniji  Top Aces Inc. sa sedištem u Dorvalu, Kvebek.

Top Aces. Inc. inače ima i ispostavu u nemačkom gradu Hermansburgu, Donja Saksonija, a po ugovoru vodi obuku vojnih pilota kanadskog, američkog ratnog vazduhoplovstva i nemačkog Bundesvera. Kompaniji su se u Kazou pridružili i instruktori iz Belgije.

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

Francuski mediji spominju još jednu privatnu kompaniju – Secapem Defence Training Solutions,  SDTS iz Nima (Nîmes), departman Gar. Ljudstvo SDTS je učestvovalo u svim francuskim operacijama u inostranstvu a sama kompanija raspolaže školskim lovcima Aermacchi МВ339.

Kompanija S druge strane, Top Aces raspolaže sopstvenim lovcima F-16A koje je 2021. godine kupila od Izraela. Pretpostavka je da će Ukrajinci, nakon savladavanja trenažnih AlphaJet i/ili Aermacchi MB-339, preći na obuku u F-16A. Na ovo  ukazuje i prisustvo belgijskih instruktora pošto Brisel raspolaže upravo ovim američkim aparatima.

4 KOMENTARA

    • Drgi moj, “Bosanac” ne postoji već vekovima. Bosanci su bili Srbi koji su živeli u Bosni, a Bosna odavno ne postoji… Možda si pomešao sa BiH pa misliš da tu žive Bosanci. Ne, nije tako. U BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Treba da razumeš da, ma koliko raspala i kolonijalna država, BiH nema naciju.
      Srbi iz BiH nisu Bosanci već Srbi.

  1. F16 nisu Fantomi. Fantom (Phantom) je bio naziv modela F4, korišćenog za vreme Vijetnamskog rata.

    Ljudi pogrešno pretpostavljaju da F u imenu modela znači Fantom, pa su i sve modele lovaca nakon F4 zvali Fantomima.

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version