Naslovna Novosti Ukrajinski napadi dronovima i raketama oštetili dva ruska broda u luci Sevastopolj

Ukrajinski napadi dronovima i raketama oštetili dva ruska broda u luci Sevastopolj

2
sevastopolj luka
sevastopolj luka
google news

Rano 13. septembra, ukrajinski raketni napad i napad dronom ciljali su lučku infrastrukturu u krimskom gradu Sevastopolju, u kojem se nalazi ruska Crnomorska flota.

„Pre otprilike 20 minuta, naši neprijatelji su napali Sevastopolj“, rekao je Mihail Razvožajev, guverner strateškog lučkog grada, u telegramu oko 3:40 po lokalnom vremenu.

Kasnije je Razvožajev rekao da su ranjene 24 osobe, od kojih su četiri u srednje teškom stanju. Protiv sumnjivih projektila aktivirana je protivvazdušna odbrana. Međutim, napad je izazvao požar u “necivilnom” objektu u gradskoj industrijskoj četvrti, rekao je guverner.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je napad u kasnijoj izjavi, rekavši da su kijevske snage ispalile deset krstarećih projektila na brodogradilište u Sevastopolju tokom noći.

„Oružane snage Ukrajine ispalile su sinoć deset krstarećih raketa na brodoremontnu fabriku S. Ordžonikidzea u Sevastopolju i tri čamca bez posade na odred brodova Crnomorske flote na morskom prelazu“, navodi se u saopštenju. „Sistemi PVO oborili su sedam krstarećih projektila. Patrolni brod Vasilij Bikov uništio je sve bespilotne čamce. Dva broda u remontu oštećena su od neprijateljskih krstarećih projektila.

Prema nepotvrđenim izveštajima, glavni udar izveli su ukrajinski frontalni bombarderi Su-24 naoružani britanskim Storm Shadow / francuskim krstarećim raketama SCALP. U izveštajima su identifikovani brodovi oštećeni u napadu kao desantni brod klase Ropuča i podmornica klase Kilo ruske Crnomorske flote.

Video snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju nekoliko eksplozija u luci Sevastopolj, kao i više presretanja iznad nje.

Poslednjih meseci Ukrajina je u nekoliko navrata lansirala vazdušne i pomorske bespilotne letelice na Krim. Međutim, većina dronova je uništena pre nego što su stigli do poluostrva.

Poslednji napad nije bio samo većeg obima, već se čini da je bio isplaniran sa obaveštajnim podacima koje kijevski režim nije mogao da sazna sam. Vrlo je moguće da je NATO, ili bar neke od njegovih članica, bili uključeni u planiranje. Napad će verovatno izazvati žestok odgovor ruske vojske.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version