NaslovnaNovostiZmijsko ostrvo ponovo je na meti ruskog vazduhoplovstva: korišćene navođene bombe FAB-500

Zmijsko ostrvo ponovo je na meti ruskog vazduhoplovstva: korišćene navođene bombe FAB-500

Kako je objavilo nekoliko ukrajinskih izvora na društvenim mrežama, kao i niz ruskih vojnih dopisnika, 12.09.2023. Oružane snage Ruske Federacije izvele su novi vazdušni napad na Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Prema nekim ukrajinskim korisnicima Telegrama, nekoliko avijacijskih vođenih bombi FAB-500 sa modulima za klizanje i korekciju lansirano je na neke ciljeve na ostrvu. To znači da je ruska vojska dobila informaciju o prisustvu vojnih objekata na Zmijskom ostrvu, koji bi vredeli upotrebe municije teške 500 kilograma.

Za sada nisu saopšteni detalji o ciljevima pogođenim na Zmijskom ostrvu, niti o posledicama vazdušnog udara. Nije poznato da li su zabeleženi gubici ili su uništene određene kategorije vojne tehnike ukrajinske vojske.

Ruske trupe nastavljaju da izvode masovne napade na vojne ciljeve na teritorijama koje kontroliše kijevski režim. Zmijsko ostrvo je među metama koje redovno gađaju vazdušni napadi kako bi sprečili ukrajinsku vojsku da obezbedi kontrolu nad njim.

Samo ostrvo je od velikog PR značaja za zvaničnike u Kijevu, što potvrđuje i nedavna poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je bio u pratnji šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova. Zmijsko ostrvo omogućava kontrolu prolaza do tri ukrajinske crnomorske luke, a takođe je u blizini delte Dunava.

O Zmijskom ostrvu smo pisali u nekoliko navrata,

Prema ruskim izvorima koji se pozivaju na ratne dopisnike, 6. septembra 2023. godine, avion Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije uništio je dron turske proizvodnje Bayraktar, u posedu Oružanih snaga Ukrajine, u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru.

Crno more nastavlja da bude poprište žestokih sukoba između ruskih trupa i ukrajinske vojske. Čak i ako razmere borbi u regionu nisu velike, one su veoma dinamične i odvijaju se skoro svakodnevno.

Tako je ukrajinska strana pre samo dan saopštila da je nakon operacije specijalnih snaga 2014. godine “vraćena kontrola” nad naftnim i prirodnim gasnim platformama koje se nalaze severozapadno od poluostrva Krim, a koje su preuzeli ruski predstavnici još 2014. godine.

Takođe, poslednjih nedelja bilo je nekoliko pokušaja ukrajinske vojske da iskrca odrede od nekoliko desetina vojnika na poluostrvu Krim, najverovatnije u oblasti rta Tarhankut u njegovom zapadnom delu. Jedan od naleta je bio “uspešan”, a ostale je osujetila ruska avijacija.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba pomenuti periodične napade ukrajinskih vazdušnih i morskih dronova na neke ruske brodove i infrastrukturne ciljeve, uključujući i Krimski most preko Kerčkog moreuza.

Prema ruskim vojnim izvorima, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) počeli su da koristi teške bombe FAB (od 100 do 1500kg) sa ažuriranim univerzalnim modulom za planiranje i korekciju u borbenim dejstvima u Ukrajini.

VKS Ruske Federacije raspolažu enormnim brojem bombi slobodnog pada i njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju postala je jedan od novih aduta ruske vojske u Ukrajini.

fab 1500 spomenik
fab 1500 spomenik

FAB od 500 do 1500 i druge teške bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

Modernizovane FAB bombe se često koriste i na južnim linijama fronta, gde ukrajinske trupe pokušavaju da konsoliduju snage u nedavno osvojenim naseljima i gde stoga postaju potencijalno lakše mete za ruske vazdušne napade.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave