NaslovnaNovostiUkrajina planira proizvodnju artiljerije po standardima NATO: BAE Systems predlaže svoj laki...

Ukrajina planira proizvodnju artiljerije po standardima NATO: BAE Systems predlaže svoj laki top

Ukrajina će početi proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja ispunjava NATO standarde. Ovo je nedavno izjavio generalni direktor britanskog odbrambenog koncerna BAE Systems Čarls Vudburn.

Kako napominje Vudburn, sa ukrajinskim preduzećima se razgovara o mogućnosti organizovanja proizvodnje rezervnih delova za laki top BAE 105 mm u ukrajinskim preduzećima.

„Proces može biti pokrenut u roku od nekoliko meseci“, rekao je šef BAE Systems-a.

Međutim, u Velikoj Britaniji su naglasili da će projekat stvaranja punopravne fabrike u Ukrajini zahtevati duže vreme za implementaciju pre nego što počne proizvodnju.

Prema mišljenju stručnjaka, početak proizvodnje delova za laki top mogao bi da bude polazna tačka za stvaranje složenije vojne opreme u skladu sa standardima alijanse. Prema različitim pretpostavkama, to bi Ukrajini moglo dati do 5-7 dodatnih artiljerijskih oruđa mesečno.

„BAE Sistems već pruža podršku ukrajinskim ratnim naporima kroz obuku i usluge popravke“, rekao je Tristan Sauer, analitičar za vazduhoplovstvo i odbranu za GlobalData, pozivajući se na podršku koju BAE Systems trenutno pruža preko svojih entiteta u susednim zemljama NATO-a.

Sauer zaključuje iz sporazuma potpisanog sa vladom Ukrajine da BAE ima čvrst pogled na Ukrajinu. „Odluka BAE Systems-a da nastavi sa proizvodnjom odbrambenog materijala u saradnji sa ukrajinskim entitetima ilustruje i rastući nivo poverenja u otpornost ukrajinskih industrijskih kapaciteta, kao i prećutno razumevanje da će sukob u Ukrajini nastaviti da podstiče potražnju za više ‘konvencionalnih’ proizvoda kao što su vučena artiljerijska oruđa.”

BAE proizvode dva sistema lakih topova od 105 mm, L118 i L119 verzije. 105mm Light Gun je kompaktan, helikopterski prenosivi sistem koji može da se vuče iza lakih vozila velikom brzinom po neravnom terenu, prema proizvođaču, i svestran je u vrsti municije koja se može upotrebiti.

l119
L119 koristi 105 mm

Sauer predviđa da će učešće BAE-a postati šire i dublje od proizvodnje lakih topova od 105 mm. „Pošto nastoji da proširi svoju ponudu na tržištu digitalne bezbednosti i bespilotnih sistema, nastavak jačanja njihovih odnosa sa Ukrajinom može dodatno olakšati napore za razvoj i plasiranje tih proizvoda u srednjoročnom i dugoročnom periodu, jer nacija želi da ojača svoju bezbednost i u narednoj deceniji.”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave