NaslovnaNovostiUkrajina izgubila više od 66.000 vojnika u tri meseca kontraofanzive, tvrdi Ministarstvo...

Ukrajina izgubila više od 66.000 vojnika u tri meseca kontraofanzive, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije

Šef ruskog Ministarstva odbrane je 5. septembra sumirao privremene rezultate ukrajinske kontraofanzive koja je počela pre tri meseca, ali nije dovela do značajnijih pobeda.

Ruski ministar odbrane tvrdi da su gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom kontraofanzive iznosili više od 66 hiljada vojnika. OSU je takođe izgubila više od 7,5 jedinica vojne opreme.

Najnapetija situacija ostaje na zaporoškom pravcu, koji je glavni pravac ukrajinske kontraofanzive. Ruski ministar odbrane potvrdio je da je ukrajinska vojna komanda uvela brigade iz strateškog rezervata u borbe u regionu Zaporožja.

Ove jedinice su obučavane pod rukovodstvom zapadnih instruktora. Jedinice za koje tvrdi ruski vojni zvaničnik verovatno uključuju već nadaleko poznatu 82. brigadu OSU.

Brojni izveštaji sa fronta potvrđuju da su snage OSU raspoređene na frontu u Zaporožju takođe naoružane teškom vojnom opremom iz NATO-a i da uključuju dosta stranih boraca.

Međutim, ruski ministar odbrane je tvrdio da je ovim jedinicama pričinjena značajna šteta.

Povodom rezultata kontraofanzive OSU, Šojgu je izneo mišljenje da ukrajinska armija nije uspela da ostvari svoje ciljeve ni u jednom pravcu.

„Ukrajinsko rukovodstvo očajnički pokušava da demonstrira zapadnim kustosima bar izvestan uspeh ofanzivnih akcija kako bi dodatno dobilo vojnu i ekonomsku pomoć, što samo odlaže sukob“, rekao je on.

Ruski ministar odbrane istakao je “terorističku strategiju kijevskog režima”. Tvrdi da “ukrajinski militanti napadaju civilne ciljeve i ove terorističke napade proglašavaju kao vojne pobede, pokušavajući da sakriju neuspeh ofanzive”.

Zauzvrat, Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da uništavaju vojnu infrastrukturu Ukrajine, pogođena su 34 komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine proteklog meseca. Za mesec dana oboreno je više od 1.000 ukrajinskih dronova, 159 granata HIMARS MLRS i 13 krstarećih raketa.

Video: Ruski vojnik uništio ukrajinski tenk u potrazi za svojim presretnutim dronom

RT je podelio ekskluzivni video snimak sa fronta koji je dat komentarima hrabrog ruskog operatera bespilotnih letelica. Ruski vojnik je novinarima rekao da je uspeo da uništi ukrajinski tenk dok je tragao za izgubljenim UAV-om.

Ruski vojnik sa pozivnim znakom Granit rekao je da je njegov dron presretnut od ukrajinskog sistema za elektronsko ratovanje tokom borbenog zadatka. Ne gubeći vreme, Granit je krenuo u potragu i pronašao svoju palu bespilotnu letelicu u blizini neprijateljskih položaja, gde je primetio i ukrajinski tenk.

Ruski vojnici su se vratili na poziciju i uzeli bacač granata. Vratio se u neprijateljsko uporište i sa dva udara uništio tenk. Jedan od njih je udario ispod kupole, drugi u bok pored motora. Tenk je izgoreo. Unutra nije bilo posade.

Granit je objasnio da je pre nego što je postao operater dronova služio u jurišnoj jedinici.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave