NaslovnaNovostiNewsweek: „T-90M je staro gvožđe“; Zašto američki analitičari ruski tenk nazivaju gomilom...

Newsweek: „T-90M je staro gvožđe“; Zašto američki analitičari ruski tenk nazivaju gomilom đubreta?

U uslovima zategnutih političkih odnosa, neminovno se javlja potreba da se neprijateljske oružane snage „gađaju blatom“.

U najočiglednijem primeru ove prakse američki stručnjaci iznose oštre kritike na račun ruskog tenka T-90M Proriv.

Tenk T-90 je duboki razvoj starijeg T-72, ​​na koga se ruska vlada odlučila nakon što se sofisticiraniji T-80 pokazao kao katastrofa tokom ratova u Čečeniji.

T-90 je u suštini T-72 nadograđen naprednijim sistemima koji se nalaze na T-80U, ali odbacuje problematični gasnoturbinski motor T-80. Umesto toga, najčešća verzija T-90 koristi dizel motor od 1000 KS, što mu daje malo manji od idealnog odnosa snage i težine.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm. Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

T-90M
T-90M

Za to vreme, na drugoj strani sveta nije se stajalo i gledalo već se radilo na odgovoru na sovjetski dizajn.

Abrams, razvijen 1970-ih, glavni borbeni tenk je oslonac oklopnih snaga američke vojske već preko 40 godina. Tokom decenija otkako je M1 ušao u službu, tenk je mnogo puta unapređivan da je u ondosu na prvu verziju gotovo neprepoznatljiv.

Između ostalog, dobio je novi top od 120 mm koji bi zamenio originalno oružje od 105 mm i oklop koji se stalno poboljšavao.

Ruski T-90M u poređenju sa američkim M1 Abrams

U intervjuu za američki časopis Newsweek, vojni stručnjak Majkl Pek uporedio je T-90M Proriv i američki M1 Abrams.

Međutim, njegova procena tenka T-90M bila je preterano omalovažavajuća, tvrdeći da to nije ništa drugo do „gomila beskorisnog starog metala“ u poređenju sa američkim kolegom M1.

Ova optužba je potkrijepljena tvrdnjama o snažnijem oružju i boljem sistemu kontrole vatre za M1 Abrams.

U borbi prsa u prsa, prednosti M1 leži u njegovom naprednom senzoru i paketu za kontrolu vatre, sve boljoj matrici oklopa od osiromašenog uranijuma i snazi udara njegovih granata M829.

M1A2 Abrams MBT
M1A2 Abrams MBT

Najnoviji i znatno poboljšani M829E4 ušao je u proizvodnju ovog jula. Ova najnovija iteracija M829, kojoj se često pripisuje lakoća kojom je američka vojska prožvakala kroz iračke oklope u prvom Zalivskom ratu, uveliko povećava ubojitost Abramsovog topa M256 od 120 mm.

Prednosti i mane T-90M

Naravno, svaki tenk ima svoje nedostatke i T-90M Proriv nije izuzetak. Međutim, treba imati na umu da svako inženjersko rešenje dolazi sa određenim kompromisima.

Tenkovi T-90M i druga ruska oklopna vozila takođe imaju problema ako im se probije oklop, kao i mnogi drugi tenkovi.

Naravno, kalibar T-90M je manji od kalibra M1 Abrams i sistem upravljanja vatrom je inferiorniji od američkog. Međutim, svako vozilo ima svoje prednosti i mane.

Ako gledamo uprošteno jedan protiv drugog, M1A2 je i dalje superiorniji dizajn, ali je i mnogo skuplji. Doktrina američkog tenka stavlja naglasak na to da prvi vidi neprijatelja te da se ispali prvi hitac da bi se osigurala pobeda. Abrams je dizajniran na bazi te ideje.

Činjenice sa Bliskog Istoka

Poređenja na papiru ne odgovaraju uvek realnosti borbenih uslova. Potvrda prednosti i mana tenkova je moguća samo na bojnom polju. Primer Bliskog istoka pokazuje da se uprkos tehničkim aspektima, nedostaci mogu naći i kod T-90M Proriv i kod M1 Abramsa.

tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.
tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.

Za 8 godina, sirijska vojska je koristila T-90M i od 30 isporučenih vozila, samo 11 je izgubljeno, dok je američki M1 Abrams beleži gubitke od 15 tenkova u borbi protiv jemenskih Huta za samo 8 meseci. Naredne godine su takođe pokazale gubitke američkih tenkova.

ATGM zaštita

Praksa upotrebe tenkova na Bliskom istoku otkrila je važnu prednost T-90M, zaštitni kompleks Kontakt. Ovaj sistem se uspešno nosio sa protivoklopnim sistemima, obezbeđujući veću zaštitu, dok M1 Abrams nije uvek bio uspešan u odbrani od ATGM projektila.

Ovo je još jedan dokaz da se u praksi ruski T-90M pokazao kao ništa lošiji od američkog M1 Abramsa.

Praksa i samo praksa

Zaključci o tehničkim aspektima tenka ne mogu se uvek donositi samo na osnovu karakteristika. Važno je uzeti u obzir praksu i stvarne uslove borbe.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
t 90ms sa nakidka kamuflazom

Poređenja T-90M Proriv i M1 Abrams pokazuju da oba tenka imaju svoje prednosti i mane. Prednosti i slabosti se manifestuju na bojnom polju i tu se pokazuje pravi kvalitet i efikasnost vojne opreme.

6 KOMENTARA

  1. Usporedivat americku i rusku tehnologiju je smijesno,americki mini helikopteri lete po Marsu,Rusi ni do mjeseca nikad nisu stigli,jesu neki dan razbili olupinu o tlo.

  2. I tigar je bio nepikosnoveno tehnicko cudo pa su ga ipak partizani u evropi unistavali ponekad sa obicnom flasom benzina, nista na ovom svetu nije neunistivo.

  3. Nema tenka koji ce da prezivi minu ili raketu iz helikoptera!
    Za koji mesec stice fotke i spaljenih abramsa kao onih silnih leopardi po livadama…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave