NaslovnaNovostiParadoks: Ukrajinci otkrili koliko su vojnih trofeja prikupili: Broj manji nego što...

Paradoks: Ukrajinci otkrili koliko su vojnih trofeja prikupili: Broj manji nego što su objavili zapadni “otvoreni izvori”

Komanda Logističkih snaga Oružanih snaga Ukrajine (OSU) je do kraja avgusta 2023. godine navela da je registrovano 837 ratnih trofeja – jedinica tehnike i naoružanja, od kojih je 95% u ispravnom stanju, a preostalih 5% je neispravan, ali popravljiv.

Čak i novinari ukrajinskog sajta Difens ekspres navode da broj od 837 zarobljene vojne opreme može izgledati malo u poređenju sa brojem koji navode drugi izvori, koji tvrde da su Oružane snage Ukrajine dobile više opreme kao trofeja, uključujući tenkove, oklopna borbena vozila i druge sisteme.

Ukrajinci navode da je broj zaplenjenih vozila manji od tvrdnji zapadnih glasila

Na primer, glavno zapadno glasilo koje se bavi ovom temom, sajt Oriks, koji pravi bazu podataka o celokupnoj vojnoj opremi korišćenoj i izgubljenoj na frontu u Ukrajini, tvrdi da je tokom rata ukrajinska vojska kao trofeje zarobila ne samo 549 tenkova, već i skoro 1.000 oklopnih borbenih vozila. raznih tipova, 125 inženjerskih vozila raznih tipova, 96 vučenih haubica, 107 samohodnih haubica i 52 MLRS.

Međutim, ispostavilo se da je prema Oružanim snagama Ukrajine broj zarobljenih vozila manji navodno usled činjenice da su mnoga vozila koja su Rusi napustili bila “u lošem stanju i zahtevala su ozbiljne popravke”. Dakle ipak naravno nisu u pitnaju prenaduvane brojke već ishabana ruska oprema s kojom kreću u juriš.

vojnik vagnera sa zaplenjenim bacacem milkor y2 mki mgl
vojnik vagnera sa zaplenjenim bacacem milkor y2 mki mgl

Takođe, neki od njih su možda izgubljeni ili nepopravljivi, tvrde ukrajinski izvori u pokušaju da objasne različite podatke njihovih oružanih snaga i zapadnih pokrovitelja. Ovo je navodno objašnjenje za razliku u brojkama prilikom analize podataka o vojnim trofejima.

Ovo je ukrajinskim novinarima posebno važno da naglase, jer su zapadni analitičari često takve brojke doživljavali kao apsolutnu vrednost, što je dovelo do pogrešnih zaključaka, a to bi, zauzvrat, moglo da stvori „kisela“ osećanja na Zapadu u vezi sa kontraofanzivom ukrajinskih oružanih snaga.

Kao primer, novinari ukrajinske publikacije Difens ekspres tvrde da su Blumberg novinari iz njima nepoznatog razloga odlučili da Oružanim snagama Ukrajine dodele kvantitativnu prednost nad ruskom vojskom zbog velikog broja ratnih trofeja koje su rekli da imaju, a istovremeno su se odnosili na 1.800 tenkova kojima raspolaže ukrajinska vojska, kao i na oko 1.400 tenkova kojima misle da raspolažu ruske snage.

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

Kao opravdanje, ukrajinski novinari, verovatno uplašeni da zbog ovih brojki ne posustanu isporuke naoružanja sa Zapada, nude objašnjenje: “Kada ruske snage napuste svoju opremu na bojnom polju, oni ne ostavljaju ova vozila u potpuno funkcionalnom stanju, a druga vozila se mogu koristiti kao rezervni donatori“.

Kome verujete?

U međusobnom prepucavanju ukrajinskih i zapadnih novinara čije to analize “piju vodu” kod publike kojoj serviraju ovakav sadržaj, možemo zaključiti jedino da se ukrajinska kontraofanziva već odavno ne može nazvati tim imenom.

Iznete brojke propagandnih stručnjaka i kod jednih i drugih takođe su vrlo diskutabilne.

ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90
ruski vojnici sa zarobljenim bvp CV90 švedske proizvodnje

Zaplenjene sisteme naoružanja sovjetske proizvodnje ne objavljujemo zato što se često ne može dokazati kome su zaista pripadali, sa druge strane, za zapadne sisteme sigurno znamo odakle potiču.

8 KOMENTARA

  1. E baš … To je jako bitno . Rat je uništio taj dio potpuno . Tako i treba kad su fašisti. To što su trofeji nekome pokazatelj to je prdnjava. Trofej može biti glava od onog bandita u majici.

  2. Da, paradoksalni paradoks.Ako je neko gledao film “Usijane glave 2” ima scena u kojoj Čarli Šin ubija mitraljezom bataljon Iračkih vojnika. I na kraju kad mu se ispraznio mitraljez, samo zagrabi šaku metaka iz jedne kutije i baci ih na grupu vojnika koji trče prema njemu. I oni svi popadaju mrtvi. E toliko je objektivno informisanje zapadnih medija. Mada je sad očigledno došlo do “smetnji na vezama” između njih i Ukrajinaca.

    • Сликовито објашњење западних информација..
      А “сметње на везама “,све чешће

  3. У лажи су кратке ноге , али се не виде у западним ‘гласилима’ ! Пола информације и пола информације је једна цела полуинформација ! Пола истине и пола истине је једна цела полуистина !!!

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

    • Nema večih lažova na svijetu od srba. To je narod od legendi. Ustvari pišu scenarije koji njima odgovaraju. Toliko nekoga nahvaliti da imaju neka super oružja ustvari nemaju ništa od toga. Da imaju to što nemaju rat u Ukrajini bi davno završio. Ukrajinci ih u stvari pobijeđuju lopatom i motikom. Zamislite deminiraju miniranu zemlju lopatama. Ubijaju ruse u rovovima lopatama. I Putina če zatuči lopatom. Baš mi je žal Ruse. Samo znam da ima dobrih Rusa a ovi što ratuju u Ukrajini su žrtve diktatora kojega moraju svrgnuti sa predstolja. Živela ona bolja Rusija koja ne želi rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave