NaslovnaNovostiLovac Super Rafale standarda F5 trebalo bi da bude rival avionima Eurofighter...

Lovac Super Rafale standarda F5 trebalo bi da bude rival avionima Eurofighter Typhoon, MiG-35 i Su-35

Nedavni amandman uložen u Narodnu skupštinu Francuske otkrio je da Dassault Aviation unapređuje istraživački program za najsavremeniju verziju aviona Rafale. Francuska očekuje da će Rafal F5, proizvod kompanije Dassault Aviation, po performansama nadmašiti druge evropske i ruske lovce.

Bez sumnje, avion Rafale F4 se pojavio kao suštinska komponenta u francuskom arsenalu. Čim je prvi Rafale F4 isporučen francuskom ratnom vazduhoplovstvu i mornarici, priča o očekivanom Rafalu F5 počela je da se širi u različitim krugovima.

Razvojem ove nove verzije Rafalea, Dassault Aviation se trudi da nadmaši neke modele koji se smatraju konkurentnim. Evropski konzorcijum Eurofighter i ruski konglomerat United Aircraft Corporation su direktno u vidokrugu francuske kompanije. Štaviše, čak je i američki proizvođač aviona, Lockheed-Martin, mogao da primeti da je ugrožen zbog ambicija Francuza.

Međutim, ne treba očekivati da ćemo uskoro videti Rafale F5 kako leti. Pedantno pripremljen preliminarni raspored Dassault Aviation-a ne predviđa isporuke francuskom ratnom vazduhoplovstvu pre 2035. godine, u kontekstu izvoznih ugovora koje mora da ispuni za trenutne verzije na proizvodnoj liniji.

Dassault Aviation želi da uključi najbolje francuske kompanije – saradnju “Tim Rafale”, koju predvode Safran i Thales – u stvaranje sofisticiranog borbenog aviona za vremenski period koji se proteže između 2030-2040.

Francuzi su do sada otkrili da će Rafale u standardu F5, takođe nazvan Super Rafale, imati revolucionarni radarski sistem RBE2-XG.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu

Teoretski, ovaj radar ima mogućnost da identifikuje sve avione u svom dometu. Ovo uključuje čak i najnaprednije borbene avione 5. generacije koji rade u „nevidljivom“ radarskom režimu.

Početak serijske proizvodnje za “Super Rafale” po standardu F5 najavljen tek početkom 2030-ih

Sposobnost raspoznavanja čak i najmanjih ciljeva, uključujući male dronove, značajna je najavljena odlika Rafale F5. Ovi dronovi, budući da ih sadašnji lovci gotovo ne mogu otkriti, predstavljaju značajan izazov. Zbog toga je neophodno naglasiti da ova funkcija nije samo dodatak, već možda i ključna karakteristika Rafale F5.

Prema proračunima Dassault Aviation, u narednih pet godina, avion Rafale F5 opremljen ovim naprednim radarskim sistemom obaviće svoj prvi let. Predviđa se da će početak serijske proizvodnje biti početkom naredne decenije.

Integracija RBE2-XG je spremna da značajno poboljša dugovečnost i efikasnost „običnih“ AESA radara koji se trenutno koriste.

Takođe, francuski proizvođač aviona Dassault Aviation razvija „mrežni sistem“ za Rafale F5. Ova inovativna tehnologija omogućila bi letelici da kontroliše gomilu dronova, opcija koju najavljuju skoro svi avioni trenutno u razvoju. Stvaranje ovakvog sistema predstavlja značajnu promenu u oblasti vojne vazduhoplovne tehnike.

Dok se Dassault Aviation Rafale F5 priprema za svoj debi na tržištu, avion će se suočiti sa oštrom konkurencijom evropskog Eurofighter Typhoon-a, ruskog MiG-35 i Su-35. Međutim, očekuje se da će Rafale F5 krenuti stopama svojih prethodnika, Rafale F3-R i Rafale F4, čineći da ovi strašni protivnici dobiju ozbiljnu konkurenciju.

Zaista, menadžment Dassault Aviation ima velika očekivanja od Rafale F5. Čak predviđaju da će ova letelica biti glavni igrač u međunarodnoj areni, sposobna da nadoknadi izgubljenu poziciju od Lockheed-Martin i njihovog F-35A Lightning II.

3 KOMENTARA

  1. Kad ce nas država dobiti ove obične rafal 4 a rekli su, ni pilote nemamo kao ni ukrajina fantom.sta će im Rusi su iskusniji poruci će ih ko gline e golubove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave