Naslovna Novosti Srušila se dva ukrajinska helikoptera Mi-8 usled naglog pokušaja skrivanja od ruskog...

Srušila se dva ukrajinska helikoptera Mi-8 usled naglog pokušaja skrivanja od ruskog Su-35; Nastradali oficiri

1
su 35 oborio mi 8
su 35 i mi 8
google news

Dva ukrajinska helikoptera Mi-8 srušila su se u istočnom regionu Donjecka, tokom naovdnog borbenog zadatka – javlji su četvrtak ukrajinski mediji RBC, napominjući da je tu informaciju potvrdio i predstavnik vojske.

Prema preliminarnim informacijama, poginulo je šest osoba, ali se podaci o tome idalje proveravaju. Ilija Evlaš, šef pres-službe Grupe snaga „Istok“ ukrajinske vojske, potvrdio je da se tragedija dogodila u regionu Kramatorsk, ali nije izneo druge detalje.

Međutim, štampa u Kijevu piše da je u trenutku tragedije primećeno kako je ruski borbeni avion Su-35 poleteo, dok su ukrajinski helikopteri sletali – manevar koji je izveden da bi se izbegao napad neprijatelja.

„Da, zaista, došlo je do vazduhoplovne nesreće, u kojoj su učestvovala dva helikoptera Mi-8. Bili su na borbenom zadatku. Prilikom izvođenja misije u vazdušnom prostoru, otkriven je lovac Su -35 neprijatelja“, primetio je Evlaš.

Istražitelji treba da utvrde okolnosti i tačan uzrok pada helikoptera. RBC podseća da je u sredu uveče štampa prenela da su dva ukrajinska vojna helikoptera pala u Donbasu, a da bi članovi posade izgubili život.

Radilo se o helikopterima Mi-8 koji su se srušili 29. avgusta, u okrugu Kramatorsk, u Donjeckoj oblasti. Prema pisanju štampe, helikopteri su potpuno uništeni, a na licu mesta pronađena su tela šestoro vojnika.

U helikopterima poginuli ukrajinski oficiri

Ranije ujutru novinski sajt Ukrainska pravda, izvestio je da se incident dogodio u blizini Kramatorska, velikog grada zapadno od Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, sada teatra glavnih bitaka između ruskih i ukrajinski trupa.

Ukrajinska pravda navodi da su dva helikoptera potpuno uništena i da su tela pronađena na licu mesta.

Žrtve su ukrajinski oficiri, ali njihov identitet nije objavljen u javnosti iz bezbednosnih razloga. Verska služba u njihovu čast biće održana u četvrtak u gradu Poltava u centralnoj Ukrajini.

dva ukrajinska mi 8 hip a poput ovog snimljenog tokom vezbe 2021. godine srusila su se pri cemu su svi u avionu poginuli prenose ukrajinski mediji
Dva ukrajinska Mi-8 Hip-a, poput ovog snimljenog tokom vežbe 2021. godine, srušila su se, pri čemu su svi u letelici poginuli, prenose ukrajinski mediji

Helikopteri su bili iz 18. odvojene brigade Kopnene avijacije, preneo je ukrajinski medij Suspline, pozivajući se na portparola brigade Judžina Rakitu. Pad se dogodio u borbenoj misiji u blizini Bahmuta, dodao je on.

Do nesreće je došlo manje od nedelju dana nakon što se par L-39 sudario tokom misije, kada su nastradala tri pilota, uključujući majora Andrija “Juice” Pilščikova. Pilot MiG-29, Juice, je bio izuzetno medijski promovisana ličnost od strane ukrajinske i zapadne štampe.

Ukrajina je izgubila minimum 23 helikoptera Mi-8 od početka sveopšteg rata, prema zapadnim obavestajnim podacima koje namenski dele s javnošću preko sajta Oriks. Količina bi mogla biti znatno veća.

Mil Mi-8: Ikona Sovjetske i Ruske Helikopterske Industrije

Mil Mi-8, takođe poznat kao Mi-8, predstavlja jedan od najpriznatijih i najrasprostranjenijih helikoptera u istoriji vazduhoplovne industrije. Ovaj višenamenski helikopter, razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu, i dalje ostaje neizostavna komponenta vojnih i civilnih flota širom sveta.

Prvi put predstavljen javnosti 1961. godine, Mi-8 je projektovan kao srednje do veliki transportni helikopter sa mogućnošću prevoza putnika i tereta, izviđanja, vatrogasnih misija i još mnogo toga. Njegov jedinstveni dizajn sa tandem rasporedom kabine omogućio je prevoz iznenađujuće velikog broja putnika ili tereta, uz izuzetne performanse.

devet helikoptera mi 8 poletelo iz hrvatske za ukrajinu od 14 obecanih
devet helikoptera mi 8 poletelo je iz hrvatske za ukrajinu

Jedno od ključnih obeležja Mi-8 je njegova izuzetna svestranost. Helikopter se lako prilagođava različitim zadacima i operativnim potrebama. U vojnom kontekstu, služi kao transporter trupa, tereta i opreme, obavlja izviđačke misije i pruža podršku specijalnim snagama. U civilnim ulogama, Mi-8 se koristi za medicinske evakuacije, spašavanje, transport, i obavljanje humanitarnih zadataka.

Performanse i Tehničke Karakteristike

Mi-8 je opremljen snažnim turbinskim motorima koji mu omogućavaju da postigne impresivne brzine do 250 km/h. Visoka efikasnost motora doprinosi većem doletu, omogućavajući helikopteru da pređe velike udaljenosti bez potrebe za čestim dopunjavanjem gorivom. Njegova sposobnost letenja na visinama do oko 6.000 metara čini ga pogodnim za različite terenske uslove.

Mi-8 je osvojio svet svojom sposobnošću da se suoči sa raznolikim izazovima i okruženjima. Više od 17.000 ovih helikoptera je proizvedeno, i oni su u službi u preko 100 zemalja širom sveta. Njegova masovna upotreba u različitim geografskim i klimatskim uslovima svedoči o njegovoj prilagodljivosti i pouzdanosti.

Nasleđe i Modernizacija

Iako se razvoj Mi-8 odvijao tokom više od šest decenija, helikopter i dalje ostaje aktivan u mnogim vazduhoplovnim flotama. Njegova jednostavnost u održavanju, pouzdanost i sposobnost prilagođavanja različitim misijama čine ga nezamenjivim. Pored toga, unapređene verzije kao što su Mi-17 i Mi-171 pružaju modernizovane karakteristike i bolje performanse.

mi 8
mi 8

Mi-8 ostaje simbol tehnološkog dostignuća, svestranosti i predanosti inovacijama u helikopterskoj industriji. Njegova sposobnost da preveze veliki broj putnika ili tereta, uz izvanredne performanse, postavila je temelje za brojne misije širom sveta. Bez obzira da li se koristi za vojne operacije ili civilne zadatke, Mi-8 ostaje ikona koja je oblikovala modernu avijaciju.

    1 KOMENTAR

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version