NaslovnaNovostiRuski prototip Suhoj Superjet 100 ceo sa autohtonim komponentama uzleteo uprkos sankcijama

Ruski prototip Suhoj Superjet 100 ceo sa autohtonim komponentama uzleteo uprkos sankcijama

Prototip ruskog aviona SJ-100 koji je napravio Jakovljev JSC i koji je sastavljen ceo od lokalnih komponenti vinuo se po prvi put u nebo. Od njega se očekuje da će povećati flotu ruskih civilnih avio-kompanija, koja je i dalje suočena sa poteškoćama zbog zapadnih sankcija.

Ruski ministar industrije objavio je 29. avgusta da je let SJ-100 testirao stabilnost ovih lokalno razvijenih sistema. Suhoj Superjet 100 (SJ-100), je ruski mlaznjak sa dometom od oko 4.500 kilometara.

SSJ-New je varijanta Suhoj SSJ-100 Superjet sa kompletno ruskim komponentama, zamenjujući zapadne delove kojima je avion nekada bio opremljen.

Međunarodne sankcije koje su uvedene Moskvi, nakon što je prošle godine započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, učinile su težim za industriju zemlje da nabavlja delove za avione za održavanje svojih aviona.

„Prototip ruskog kratkolinijskog aviona SJ-100, koji proizvodi proizvodni centar PJSC Jakovljev u Komsomolsku na Amuru, izvršio je prvi let. Tokom testiranja potvrđen je stabilan rad svih domaćih sistema, upravljivost i stabilnost letelice u vazduhu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zamenik premijera i ministar industrije i trgovine Denis Manturov obavestio je medije da su ruski programeri i proizvođači u mogućnosti da implementiraju i instaliraju svoja dizajnerska rešenja i tehnologije, uključujući avioniku, prenosnike, pomoćne agregate, sisteme za napajanje električnom energijom, klimatizaciju, protivpožarnu zaštitu i druge sisteme.

„Ovo je najbolji prikaz tehnološke nezavisnosti naše zemlje. Dokazali smo – pre svega sebi – da možemo sami da razvijamo i proizvodimo moderne civilne avione, bez uvoznih tehnologija“, rekao je Jurij Sljusar, generalni direktor Ujedinjene avio-kompanije, UAC.

Ministarstvo je dodalo da će drugi prototip uskoro početi sa testiranjem sa motorima PD-8 domaće proizvodnje, koji se trenutno ispituju u Il-76LL. Prototip je koristio francusko-ruske motore SaM146, kako bi se ubrzao probni program.

Prema izveštajima, let je trajao 54 minuta, dostigavši brzinu od 343 kilometra na sat i visinu do 3000 metara. Posada je izvršila sve neophodne provere i testove tokom leta.

Nekoliko meseci pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, avioni zapadne proizvodnje, uključujući Boing i Erbas, činili su skoro 80 odsto ruske flote, prema podacima kompanije za avijaciju i analitiku Cirium. Međutim, nakon uvođenja sankcija, strane lizing kompanije zahtevale su da im se vrate avioni.

Nakon toga, predsednik ruskog ministarstva saobraćaja je rekao da su od 22. marta, prevoznici poput Pobede, S7 i Nordwind izgubili 78 stranih aviona u inostranstvu na zahtev ili skoro 10 odsto svih stranih aviona u Rusiji.

Trenutno, jedini komercijalni avion koji je u potpunosti izgrađen u Rusiji je upravo Suhoj Superjet 100. Prema United Aircraft Corporation (UAC), diviziji državnog odbrambenog giganta Rostec, Superjet je rezultat saradnje između dizajnera iz „više od 20 svetskih lidera u industriji aviona“, navodi se na njihovoj veb stranici.

14 KOMENTARA

  1. За сада је једини потпуно руски авион намењен цивилном превозу путника и робе ТУ 204 (ТУ 214), настао по комструисан по узору на Боинг 757. Састављен је искључиво од делова развијених и произведених у Русији.

    Тренутно је у производњи 6 примерака.

    Тако да не стоји завршна тврдња да је ,, Trenutno, jedini komercijalni avion koji je u potpunosti izgrađen u Rusiji je upravo Suhoj Superjet 100″.

    • A jesu li iskopirali I vojne avione i rakete kinzal,Sarlat,Satanu I.t.d. Uci ruski I kineski jezik da uskoro ne postanes gluhonjem!!!

      • Ovo govno ce prizemljit kao i luna na mjesec,neki dan su se hvalili ladom koja nije mogla da upali,imaju oni prototipova koliko hoces samo nikako da zazive.

    • Rusi se hvale da su napravili nesto sto su Ammerikanci napravili prije 70 g. I treba im jo 20. Da ovo smece stave u proizvodnju u meduvremenu nasa razvila avio kojem ce trebat 1,5 sati iz Amerike za Evropu.bravo rusi moskvic je zakon.

      • Verovatno si ti strucnjak iz avio industrije kada tako olako kazes da je nesto smece na cemu su radile hiljade strucnih ljudi. Pa da ti poverujemo.

      • Баш се питам ако је све то тако како пишете, зашто тај моћни запад толико зазире да крене на Русију већ гура испред себе несрећне, слуђене бивше словене са територије која се зове украјина? Ајде магови технологије, дигитализације, компјутера и свих бла, бла, бла члудеса крените! Истрсите се и крените на противника који је снабдевен само смећем! Ајмо каубојчине, јуначине, рамбовчине… Ништа?! Нисам ни очекивао.

    • СССР је произвео хиљаде путничких авиона који су били безбједни као и западни… То што се Русији не може опростити успјех, послије тоталног слома 90тих и неопеване наивности и занесености Западом, је већ за психијатриско посматрање.

  2. 343 km/h !? Pa to je brzina na poletanju a trebalo bi da leti 800-900 km/h.Neko ovde nije napisao šta je avion dostigao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave