NaslovnaNovosti„Trnovit put“ u Zaporožju: ukrajinske snage stižu teško oštećene na prvu rusku...

„Trnovit put“ u Zaporožju: ukrajinske snage stižu teško oštećene na prvu rusku odbrambenu liniju – Pokušaj prodora do Tokmaka

Ukrajinske snage su posle tromesečnog kontranapada i uz velike gubitke uspele da dođu do 1. glavne odbrambene linije ruske armije u Zaporožju, poznate i kao „Surovikinova linija“.

Vojni izvori kažu da su Ukrajinci sledili uputstva Amerikanaca i bacili sve svoje snage u Zaporožje. U frontalnom napadu uspeli su da probiju rusku odbranu na određenom mestu i uđu u naselje Verbovo.

Verbovo je strateški važno naselje koje se nalazi između 1. i 2. glavne odbrambene „Surovikin linije“ u Zaporožju.

Područje se pretvorilo u “zonu smrti” koja se proteže nekoliko kilometara, a neka naselja su postala “ničija zemlja”. Rusi su objavili snimak uništavanja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine od strane vojnika OBTF snaga „Kaskada“.

Ukrajinska komanda nastavlja da gura mehanizovane jedinice u frontalni napad, gde ih uništavaju ATGM udari i artiljerija Oružanih snaga Rusije.

Još jedan „put smrti“ bukvalno je zatrpan oštećenom opremom Oružanih snaga Ukrajine u video uznad.

Ovaj slučaj je, međutim, više obrazac nego izuzetak. Od početka ukrajinske kontraofanzive, koja traje više od dva meseca, ovakvi snimci su se više puta pojavili na internetu.

Ukrajinske snage opsedaju Verbovo

Kako što smo pisali, ukrajinske snage su prošle Rabotino, i nastavile napad prema Verbovu i Novoprokopovki.

Danas se saznalo da su Ukrajinci stigli do periferije Verbove i kasnije ušli u naselje. Usledio je kontranapad ruskih snaga, koji ih je gurnuo nazad.

Ukrajinska komanda je ranije izvestila da se ruske snage povlače sa 1. linije odbrane zapadno od Verbova, ali to nije potvrđeno.

Ukrajinske snage napredovale su dublje u ruske odbrambene linije u blizini sela Rabotino na južnom frontu, za koje su objavile da su ponovo zauzele u ponedeljak, saopštila je ukrajinska vojska.

„Ukrajinske snage su postigle uspehe u pravcu Novotanilivka i Verbove“, dve oblasti koje se nalaze u regionu Zaporožja, rekao je državnim medijima Andrij Kovaljov, dodajući da ukrajinske snage drže zemlju koju su ponovo zauzele i napadaju rusku artiljeriju.

Pokušaj zavaravanja Ukrajinaca? Kreću se ka Tokmaku

Prema vojnim izvorima kao što su WarGonzo i drugi, ukrajinska komanda je verovatno primenila taktiku odvraćanja pažnje i prevare na Rabotinu.

Prema istim izvorima: „Poslednja tri dana bitka u Rabotinu se nastavlja velikim intenzitetom.

Ukrajinska vojska pokušava da malim pešadijskim jedinicama obezbedi južni deo grada, ali ima ozbiljnih problema zbog ruske artiljerije.

S druge strane, ukrajinska pojačanja, sastavljena od mehanizovanih trupa, ostvarila su značajne dobitke istočno od grada, približavajući se severoistočnom predgrađu Novoprokopivka/Novoprokopovka s jedne strane, i dostižući prvu rusku glavnu liniju odbrane s druge.

Štaviše, trupe su uspele da pređu ovu liniju i stigle do predgrađa Verbove/Verbove, ali je na kraju ruska armija uspela da odbije napad i potisnula ukrajinske snage nazad iza odbrambene linije.

Neke informacije ukazuju da ukrajinske snage takođe pokušavaju da zaobiđu Novoprokopovku posle Rabotina u pravcu Tokmaka. Napadi na Novoprokopovku i zapadno od Verbova mogu biti smetnja za glavni napad na Tokmak“.

General Oleksandr Sirski: Situacija na istoku zemlje ostaje teška jer se ruska vojska pregrupiše

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da odbijaju napredovanje ruskih trupa na području fronta između Kupijanska-Limanskog i postepeno napreduju u oblasti Bahmuta.

Međutim, situacija na istočnom frontu ostaje teška, javio je 30. avgusta ukrajinski vojni medijski centar, pozivajući se na komandanta ukrajinskih kopnenih snaga generala Oleksandra Sirskog.

ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski

„Naše jedinice nastavljaju da zadržavaju neprijateljsku ofanzivu na sektoru Kupjansk-Liman. Najžešće borbe se vode kod Raihorodke i Kovalivke, gde neprijatelj, uprkos gubicima, pokušava da probije odbranu uz pomoć jurišnih jedinica“, rekao je general, prenosi Novo Glasilo Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave