NaslovnaNovostiDa li se u Ukrajini sprema totalna mobilizacija?

Da li se u Ukrajini sprema totalna mobilizacija?

Jedan od glavnih problema ukrajinske vojske su stravični gubici na ratištima. Napadi na “mlin za meso” tokom višemesečne kontraofanzive nisu doneli značajnije pobede, a borbeno spremne jedinice oružanih snaga su zaustavljene na ratištu.

Da bi nastavio bilo kakve efikasne vojne operacije, čini se da je Kijevu neizbežno da poveća mobilizaciju širom zemlje.

Najpre su nemački mediji javili da Ukrajina treba da mobiliše oko 3 miliona ljudi da bi pobedila u ratu. Takvi izveštaji mogu biti posmatrani i kao neka vrsta instrukcija Kijevu iz NATO-a.

Međutim, prema nekim procenama, u zemlji je ostalo ukupno od 10-20 miliona ljudi, a borbeno spremni muškarci već su ili na frontu, u grobovima ili su pobegli u inostranstvo. Čini se malo verovatnim da će Kijev pronaći potreban broj novih boraca. Istovremeno, pored nedavnih, Zapad mora da pronađe dodatna sredstva da im obezbedi obuku, hranu, oružje i plate.

Ipak, čini se da Kijev prikriveno već priprema javnost za totalnu mobilizaciju. U februaru 2022. ukrajinske vlasti su objavile opštu mobilizaciju u zemlji. Krajem avgusta Zelenski je rekao da Generalštab traži „priliku da mobiliše više vojnika“. Slične izjave dao je i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ministarstvo odbrane je sa svoje strane tvrdilo da plan mobilizacije još nije sproveden i da nema potrebe da se najavljuje novi talas.

Ukrajinski sud je pre samo nekoliko dana ukaz o mobilizaciji predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog priznao kao neobavezujući. Okružni sud Poltavske oblasti Ukrajine je 23. avgusta oslobodio optužene za izbegavanje mobilizacije.

„Takozvani zakoni i predsednički ukazi, uključujući i one o mobilizaciji, uvođenju vanrednog stanja, o upotrebi Oružanih snaga Ukrajine, koji su legitimisani pod maskom zakona, su autorska dela, nisu ustavno utemeljeni, ne predstavljaju zakone u suštini i nisu obavezujući za narod“, navodi se u odluci suda.

Ovaj zaključak je donet tokom razmatranja predmeta protiv čoveka koji je optužen za izbegavanje mobilizacije.

Uprkos pokušajima da se stanovništvo smiri, mobilizacija se nastavlja širom zemlje. Svedoci smo brojnih snimaka, posebno iz proruskih izvora, gde su muškarci nasilno hvatani na ulici ili na javnim mestima i prijavljivani u vojsku protiv svoje volje. To često dovodi do sukoba sa civilima te su takvi brojni snimci i deljeni mrežama.

Bes javnosti raste. Ukrajinski vojni komesari su postali mete. U Zakarpatskoj oblasti, narednik koji je uhvatio muškarce i poslao ih na front pronađen je, navodno, na tom istom frontu sa slomljenom lobanjom u šumi.

Sa ili bez bilo kakvog zvaničnog saopštenja za javnost, čini se kao da se Kijev sprema za novi talas masovne mobilizacije na jesen.

Svi zaposleni u vojnim kancelarijama i vojnim lekarskim komisijama stavljeni su pod strogu kontrolu i zabranjeno im je davanje odlaganja i dozvole za napuštanje zemlje.

Proruski hakeri navodno su objavili čak i dokumente koji potvrđuju da su vojne vlasti već obavezale lokalna državna i komercijalna preduzeća da dostave spiskove svih svojih zaposlenih sposobnih za dužnost.

Ono što je interesantno jeste pretpostavka da Kijev ciljano mobiliše stanovništvo istočnih i južnih regiona, za koje se smatra da su donekle ili potpuno proruski nastraojeni. Prema “procurelim” dokumentima, pripreme za mobilizaciju velikih razmera vrše se u Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Zaporoškoj i Nikolajevskoj oblasti.

To su regioni prvi na udaru, ali i za koje se smatra da mogu biti izgubljeni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave