NaslovnaNovostiUkrajinska vojno obaveštajna služba: Rusija ima najmanje 585 projektila sa dometom većim...

Ukrajinska vojno obaveštajna služba: Rusija ima najmanje 585 projektila sa dometom većim od 500 km

Ruski arsenal trenutno ima najmanje 585 projektila sa dometom većim od 500 km, ne računajući starije rakete H-22, izjavio je 28. avgusta portparol ukrajinske vojno obaveštajne službe (HUR) Vadim Skibicki.

Prema podacima koje je izneo Skibicki, za koje je upitno odakle mu, ruske oružane snage imaju: oko 270 balističkih i krstarećih raketa Iskander, 140 krstarećih raketa Kalibar, oko 100 krstarećih raketa H-101, H-555 i H-55 i oko 75 krstarećih balističkih raketa H-47M2 Kindžal.

Pored toga, Rusija verovatno ima na zalihama oko 150 starijih raketa H-22, koje planira da nadogradi i pretvori u rakete H-32. Trenutno ruska industrija ne može da isporučuje više od 10 jedinica ovog novijeg modela mesečno, samouvereno tvrdi portparol HUR-a general-major Vadim Skibicki.

Rusija je smanjila učestalost raketnih napada. Dronovi kamikaze čini se da završavaju posao

Kako napominju ukrajinski portali, Rusija je smanjila učestalost raketnih napada u letnjim mesecima u odnosu na primera radi maj. Prema rečima portparola ukrajinske obaveštajne službe, ruske snage su sve selektivnije u odabiru ciljeva i štedljivoj upotrebi projektila.

„To je verovatno deo ruske strategije da izgradi svoj arsenal pre zimske sezone“, rekao je Skibicki. On je dodao da je i to jedan od razloga zašto ruske snage ređe koriste napredne rakete H-101.

kh 101
H-101

Drugi faktor je to što ruska odbrambena industrija ne ispunjava svoje proizvodne ciljeve zbog nedostatka stranih komponenti, smatraju ukrajinski mediji, iako ruski zvaničnici tvrde da su višestruko nadmašili pređašnju proizvodnju što se tiče naoružanja.

Kao rezultat toga, iako je Rusija planirala da ovog meseca proizvede 6 projektila Kindžal, 42 Iskander, 20 Kalibar i 40 H-101, tvrde ukrajinski obaveštajci. Takođe smatraju ili se barem nadaju da se planovi neće ostvariti prvenstveno zbog nedostatka stranih komponenti.

Prema informacijama do kojih je došla ova obaveštajna služba, pored zaliha raketa, Rusija planira da u drugoj polovini 2023. godine proizvede i do 1.300 domaćih verzija bespilotnih letelica kamikaza Geranj.

Rusija priprema zalihe municije za zimu

Ukrajinski zvaničnici su upozorili da će Moskva verovatno pojačati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u jesen i zimu, kao što je to učinila krajem 2022. i početkom 2023. godine.

kindzal kh 47m2
Trenutak lansiranja rakete Kindžal H-47M2 sa MiG-31K

Međutim, ukrajinska vojna obaveštajna služba GUR/HUR saopštila je da, iako će ruske snage verovatno povećati učestalost svojih napada, one neće dostići razmere prethodne jeseni i zime, kada je Rusija ponekad lansirala čak 70-100 projektila u jednom napadu.

„Moskva je verovatno shvatila da ovakvim napadima nije postignut željeni strateški cilj, već su samo iscrpljene zalihe“, tvrdi Skibicki.

Kijev je pozvao svoje zapadne partnere da ograniče sposobnost Rusije da kupuje strane komponente potrebne za proizvodnju raketa, uvereni da im isti zaista i nedostaju.

3 KOMENTARA

  1. Odakle im sad rakete kad britanci kažu da rusi sa ašovima ratuju🤣😂🤣🤦,tragikomično je vidjeti kako jedna tako velika vojska kao što je ukrainska bila prije rata, sa svom silom podrške od strane kolektivnog zapada, ne može za dva mjeseca da zauzme 1 selo, msm “pouzdani” zapadni podaci kažu kako rusi nemaju tenkova od jula22ge, artiljerijskih granata od oktobra22, rakete neću spominjati njih je trajalo samo mjesec-dva, zadnja koju sam čuo je da su rusi ostali bez ljudi,još da nam zapadni obavještajci pokažu glavu od oslića i sve smo čuli i vidjeli😂🤣😂🤣🥴🥴🥴

  2. Uf dobro je ja sam mislio da im je ostalo sve skupa desetak raketa 🙂
    Ispada da Makedonija ima vise raketa dalekog dometa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave