Naslovna Novosti Ekskluzivno donosimo prvi video snimak borbenog aviona J-35, kineski odgovor na američki...

Ekskluzivno donosimo prvi video snimak borbenog aviona J-35, kineski odgovor na američki F-35

1
shenyang fc 31 takode poznat kao j 31 ili j 35
shenyang fc 31 takode poznat kao j 31 ili j 35
google news

Na društvenim mrežama pojavio se prvi snimak borbenog aviona J-35, u verziji namenjenoj za upotrebu na nosačima aviona, koji ukazuje na brz razvoj aviona i napore Ratne mornarice Narodnooslobodilačke vojske da postigne punu operativnu sposobnost svojih aviona. nosioci.

Video, objavljen na više naloga na platformi X (ranije Tviter), prikazuje dvomotorni avion J-35 u verovatno sivoj boji sa oborenim stajnim trapom, a avion se verovatno priprema za sletanje.

Kina trenutno ima dva operativna nosača aviona „Liaoning“ i „Šandong“. Treći, „Fuđijan“, je porinut i spreman je za lučka i pomorska ispitivanja.

Razvijen od strane kompanije Shenyang Aircraft Corporation (SAC), J-35 je drugi pekinški stelt lovac (posle J-20 i nadograđenog J-20B koji proizvodi Chengdu Aerospace Corporation) te je dizajniran da radi sa sva tri kineska nosača aviona.

Budući da je relativno lakša i manja letelica, J-35 može da ispuni ulogu protivvazdušne odbrane za flotu i punu podršku većem lovcu-bombarderu J-15 (kineski derivat ruskog Suhoj Su-33), dok bi ovaj drugi vodio složene misije protiv-brodskih ili kopnenih napada.

J-35 potpuno odgovara opasnosti koju predstavlja F-35

I Ratna mornarica i Vazduhoplovstvo Narodne oslobodilačke armije ranije su odbile projekat J-35 koji je napravio SAC (tada nazvan FC-31 Gyrfalcon). Međutim veruje se da je projekat ponovo oživeo kako su tenzije sa SAD u zapadnom Pacifiku drastično porasle, posebno tokom administracije sadašnjeg američkog predsednika.

Čini se da je Kina napravila najznačajniji napredak u ovom programu čak i tokom pandemije.

„Program J-35 predstavlja primer vojnog oportunizma koji je NRK pokazala tokom epidemije COVID-a“, rekao je prethodno za Bulwark jedan obaveštajni oficir NATO-a, cinično tvrdeći da je Kina sebično zaštitila svoju odbrambenu industriju tokom koje je kriza pogodila čitavo čovečanstvo.

Dizajn i karakteristike

U julu 2022. godine pojavila se prva jasna slika aviona J-35 na zemlji sa posadom za održavanje. Imao je serijski broj 35003 i taktičku sivu farbu, ali nije jasno da li je avion na ovom snimku isti kao onaj na fotografiji iz jula 2022.

prva maketa prototipa fc 31
prva maketa prototipa FC-31

Međutim, originalna slika je pokazala prisustvo Pitot cevi (sistema za merenje dinamičkog pritiska/brzine protoka vazduha) u prednjem delu aviona, dok avion na video snimku nema sistem montiran na ovoj lokaciji.

J-35 će imati napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) kao lovac pete generacije. Postoji sličnost u konfiguraciji gornjeg dela kokpita J-35 i američkog F- 35B što je varijanta dizajnirana da može da izvede kratko uzletanje i vertikalno sletanje (STOVL).

Na J-35 i F-35B gornji deo trupa je spojen sa zadnjim delom kabine (iza kokpita). U slučaju F-35B, ovaj deo ima ventilator za podizanje koji omogućava vertikalno poletanje i sletanje.

ruski napredni laki jednomotorni lovac pete generacije u poredenju sa kineskim lovcem fc 31 americkim f 35 i juznokorejskim kf 21 boramae
Ruski napredni laki jednomotorni lovac pete generacije u poređenju sa kineskim lovcem FC-31, američkim F-35 i južnokorejskim KF-21 Boramae.

J-35 ipak nije STOVL avion. Ovo dovodi do pitanja kome će od tri nosača J-35 zapravo biti dodeljen. S obzirom na to da Fuđijan ima elektromagnetni sistem za lansiranje, koji takođe omogućava lansiranje težih aviona sa punim teretom, može se pretpostaviti da bi Fuđijan mogao da nosi uglavnom J-15 i malu komplementarnu formaciju J-35, pri čemu je odnos obrnut na nosačima aviona Liaoning i Šandong.

Ne treba razumeti da J-35 ne može da nosi teži teret na spoljnim podkrilnim platformama ili platformama za sletanje i lansiranje. Međutim takva konfiguracija se može koristiti samo u misijama koje ne zahtevaju nužno smanjenje radarskog otiska, jer dodatni elementi utiču na stelt karakteristike aviona.

prvi prototip shenyang fc 31 sada poznat kao j 31 ili j 35
Prvi prototip Shenyang FC-31, sada poznat i kao J-31 ili J-35

U međuvremenu, SAD pažljivo prate napore Kine da sustigne i u ovoj oblasti.

Pojava lovca J-35 u julu 2021. godine „privukla je pažnju političko-vojnih faktora u SAD“, navodi se u nekoliko naslova koji su se ubrzo pojavili u zapadnoj štampi.

Pored negativne propagande i ismevanja, ipak postoje američki vojni stručnjaci koji vide J-35 kao prekretnicu u dugogodišnjim naporima Kine da izgradi moćne snage pomorske avijacije bazirane na nosačima.

1 KOMENTAR

  1. Nekako ja ovo kinesko oružje ne doživljavam kao super savremeno, sjećam se da sam gledao neko takmičenje vojnih timova i jedna tačka je, između ostalog, bila gađanje bespilotne letjelice sa prenosnim lanserom, koji obezbjeđuje organizator takmičenja(postojala je opcija da svak ponese lanser iz svoje zemlje), daleko najbolje rezultate na poligonu je pokazala ruska ekipa,šta je interesantno razlika nije bila drastično velika do te tačke gdje se gađalo leteći cilj, e tu su dobili maksimum bodova(jedini su pogpdilo cilj), a koristili su svoj lanser verbu, nijedna kineska raketa iz ovih njihovih kopija nije pogodila cilj🤷

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version