Naslovna Novosti Ukrajina već proizvodi projektile NATO kalibra; Zelenski najavljuje prelazak na naoružanje zapadnog...

Ukrajina već proizvodi projektile NATO kalibra; Zelenski najavljuje prelazak na naoružanje zapadnog tipa

3
155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu
google news

Ukrajinski predsednik je optimistično naveo neke od pravaca u kojima se razvija ukrajinska vojna industrija.

Ukrajina je bila prinuđena da ubrza proces opremanja vojske i modernizacije borbene opreme. Projekti koji su možda ležali polunapušteni sada se ubrzavaju, a predsednik Zelenski je detaljno opisao šta njegova zemlja pokušava da uradi.

„Mi smo testeri, pioniri – u dobrom smislu te reči – početka i upotrebe mnogih vrsta municije“, rekao je predsednik.

Ukrajina je već oživela linije odbrambenog industrijskog kompleksa i proizvodi izvestan broj opreme po karakteristikama NATO-a. Pored toga, pokrenuto je nekoliko programa, uključujući raketne programe, u preduzećima državnog koncerna Ukroboronprom.

Zelenski je napomenuo da Ukrajina trenutno proizvodi raketne sisteme Neptun, Stugna, Korsar, a obim ove proizvodnje navodno značajno raste. Inače, na godišnjicu potonuća krstarice Moskva, ukrajinski mediji su objavili video lansiranja rakete Neptun, za koju tvrde da je direktno odgovorna.

zelenski

“Prosto kolosalne brojke koje se šalju na front, koje su stalno potrebne. (…) Ne možete ni da zamislite koliko ih pravimo”, izjavio je optimistično ukrajinski predsednik.

Takođe, prema rečima šefa države, Ukrajina je započela proizvodnju artiljerije u stilu NATO-a.

„(Kalibar 155 mm) nikada nije bio u Ukrajini i nije trebalo da bude, ali uspeli smo da postignemo dogovor. Imamo domaću artiljeriju, koja je danas na ratištu. Haubica kalibra 155 koja nikada ranije nije postojala. Sada imamo proizvodnju, a proizvodnja nije pojedinačna, već masovna proizvodnja.

Zelenski je verovatno mislio na 2S22 „Bogdana“, samohodnu haubicu domaće proizvodnje, o kojoj smo već pisali, a koja je prošlog meseca zvanično ušla u službu Oružanih snaga Ukrajine bez dodatnih državnih ispitivanja „po pojednostavljenoj proceduri“.

Haubica 2S22 „Bohdana“ je, međutim, testirana u ratu u Ukrajini od prvog dana ekspanzije sukoba u februaru 2022. godine.

bogdana
bogdana

Zelenski je u svom obraćanju takođe pokrenuo temu zapadnih fabrika oklopa. „Na primer, (švedsko oklopno vozilo) CV90 – želeli su da bude javno. Nije mi smetalo, ali sada će fabrika morati da se sakrije. Od partnera zavisi kada ćemo moći da primenimo ove tehnologije u Ukrajini. U našoj zemlji biće mnogo takvih tehnologija, siguran sam u to“, rekao je ukrajinski predsednik.

Inače, kao žrtva u tekućoj protivofanzivi protiv Rusije, Ukrajina je nedavno izgubila prvo od svojih nekoliko švedskih borbenih vozila pešadije CV9040C u blizini Kremine u Lugansku od ruske raketne vatre. 

Zelenski je podsetio na razvoj proizvodnje velikog broja dronova, koji se tvrdi, razvija, i izneo mišljenje da postoji potreba da se razvija ne samo državna, već i privatna proizvodnja.

3 KOMENTARA

  1. Mnogo smesan tekst ali dobar klip.
    Aj i da prave same projektile, nije to neki problem, a sa cime ga pune, to me bas interesuje, odakle im barut.
    Sprdnja.

  2. Kakva bre vojna industrija???Kakve sarene laze,nemaju struju,nece imati grejanje,dva leta su propustili setvu i zetvu..zemlja koja se oslanja na poljoprivredu za 80 % svog BDPa o kakvim haubicama i dronovima sanjate,Rusi ce dopustiti serijsku prpizvodnju bilo kakvog oruzja????USA im donirala polovinu njihovog budzeta da se ne raspadnu kao drzava….Demokratija je ubijena u Ukrajini ako nisi sa Zelenskim onda si izdajnik,samo njegov put postoji…ovo ce se strasno zavrsiti,strasno

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version