Naslovna Novosti U jeku sukoba, ukrajinska odbrambena industrija predstavila osveženu verziju haubice Bogdana

U jeku sukoba, ukrajinska odbrambena industrija predstavila osveženu verziju haubice Bogdana

0
ukrajinska haubica bogdana
ukrajinska haubica bogdana
google news

U četvrtak, 4. maja, na internetu su počele da se pojavljuju fotografije procesa proizvodnje ukrajinske samohodne haubice 2S22 Bogdana. Na snimcima se vidi da samohodna haubica Bogdana sada ima oklopnu kabinu za vozača i posadu, te podseća na ukrajinsko oklopno vozilo Varta.

Takođe, na šasiji ukrajinske samohodne haubice već je ugrađena jedinica sistema za upravljanje vatrom. Međutim, na slikama se može videti da ukrajinska samohodna haubica 2S22 Bogdana nije bila opremljena topom i drugim mehanizmima koji bi podržavali njen rad tokom gađanja.

Trenutno nije poznato čija se šasija koristi u proizvodnji novih ukrajinskih samohodnih haubica.

U januaru je Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, rekao da je Ukrajina finansirala masovnu proizvodnju artiljerijskog sistema Bogdana 155 mm. Prema rečima ministra, radovi su počeli u proleće 2022. godine.

Reznikov je tada istakao da je samohodna haubica Bogdana uspešno prošla testove na bojnom polju. Stare verzije korišćene su na različitim delovima rusko-ukrajinskog ratnog fronta.

Ministar je objavio i fotografiju nove šasije za samohodnu haubicu Bogdana 155 mm ukrajinske proizvodnje. U februaru je ukrajinski ministar odbrane napomenuo da se prve isporuke haubice Bohdana očekuju u narednim mesecima.

bogdana
bogdana

„Mi smo već zaključili prve ugovore, a proizvođači već obećavaju da će prve isporuke izvršiti u narednim mesecima“, prokomentarisao je Reznikov narudžbu za nove ukrajinske artiljerijske sisteme.

Još 25. februara, na početku sukoba u Ukrajini 2022. godine, proizvođačima Bogdana je naređeno da unište jedini prototip, kako bi sprečili Ruse da ga se dokopaju.

Međutim, uspeli su da pobegnu od Rusa sa haubicom i poslata je ukrajinskim oružanim snagama na čuvanje. Forbs je 7. maja 2022. izvestio da je prototip bio raspoređen na frontu i da je korišćen u sukobu. Nakon toga prema izveštajima, učestvovala je u dejstvu po Zmijskom ostrvu.

Bogdana je prva ukrajinska samohodna haubica NATO kalibra, koju su razvili ukrajinski stručnjaci za odbrambenu industriju. Razvoj ove haubice 2S22 155 mm počeo je 2016.

Haubica je tada postavljena na šasiju kamiona KrAZ-63221 sa oklopnom kabinom. Prema tehničkim karakteristikama, domet gađanja standardnim projektilom je do 40 km.

Krajem januara 2022. godine, pre invazije Rusije, ukrajinska odbrambena industrija je izvestila da je haubica Bogdana uspešno prošla preliminarne testove, ispalivši 450 metaka.

Ubrzo nakon toga, haubicu je ukrajinska vojska uposlila kako bi desjtvovali po položajima ruskih snaga.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version