NaslovnaOružjeNovo OružjeAmerička vojska testirala novi raketni sistem Javelin: "Kao da gledate HDTV, za...

Američka vojska testirala novi raketni sistem Javelin: “Kao da gledate HDTV, za razliku od TV-a iz 90-ih”

Američka vojska saopštila je da je trideset devet vojnika završilo obuku i testiranje najnovijeg protivtenkovskog raketnog sistema. Vojnici su navodno lako uočili glavne razlike između prethodnog sistema i novog.

Vojska je u saopštenju navela da su vojnici 2. bataljona, 7. konjičkog puka (Duh), 3. brigade (Sivi vuk), 1. konjičke divizije, počeli obuku sa novom opremom na lansirnoj jedinici Javelin, poznatoj kao Javelin Lightweight Command Launch Unit LW CLU (Laka komandna lansirna jedinica Javelin), kako bi naučili zajedničke karakteristike postojećeg sistema, funkcionalne razlike i poboljšanja.

„Može se primetiti velika razlika; možete na većoj udaljenosti da skenirate sa većom jasnoćom. Sve je bilo vrlo jasno. To je kao da gledate HD TV, za razliku od TV-a iz 90-ih“, rekao je jedan od vojnika, navodi se na zvaničnom sajtu Vojske SAD.

Kada je obuka završena, vojnici su testirani i u manevrisanju tipa puzanje-hodanje-trčanje kako bi se osiguralo da su prikupljeni svi operativni podaci sistema naoružanja, kao i integracija korisnika sa novom opremom.

Trupe „Sivog vuka” su izvele simulacije fokusirane na otkrivanje, prepoznavanje i identifikaciju koristeći novi LW CLU, nakon čega su usledile intenzivne borbene vežbe sa nekoliko vojnih vozila.

Vojska tvrdi da je lako mogla da vidi povećani domet i poboljšanje optičkih sistema novog sistema Javelin

„LW CLU je daleko superiorniji, daleko lakši pri otkrivanju, identifikaciji i gađanju ciljeva na daleko većim udaljenostima od Bloka 1“, rekao je kaplar Kolin Iadarola.

„100% sam siguran u otkrivanje i identifikaciju ciljeva“, dodao je Iadarola. „Može se reći koliko ciljano vozilo guma ima, ponekad natpisi sa strane, vešanje, veličina kupole, veličina gusenica. Mnogo je superiorniji od Bloka 1“, zaključio je on.

Svi članovi službe su rekli da su impresionirani poboljšanjima slike LW CLU-a u odnosu na stari sistem. Povećani zum nije jedina poboljšana karakteristika LW CLU-a.

„Autofokus je bio od velike pomoći. Pritisnuo sam dugme za autofokus i bum, fokusirao je. Potrebno mi je oko 5 sekundi vremena da uradim ono što treba“, rekao je jedan od vojnika.

Kaplar Kolin Iadarola doneo je slične pohvale „novom Javelin-u”. Koristio sam taj autofokus svaki put kada sam uzeo LW CLU“, rekao je.

CLU nije samo lagan po imenu (LW CLU), već se u praksi lako može nositi uz pomoć ranca, ali i lako se raspoređuje, za 15-20 sekundi, prema vojnicima.

„Verovatno možete da ga stavite na jurišni ranac, u poređenju sa Blokom 1, gde sam jedva staje na ranac“, rekao je jedan pripadnik američke vojske. „I dalje bi bilo veoma teško spakovati i izvaditi ga iz ranca “, dodao je on.

„Mnogo je lakši i mnogo kompaktniji i manji od Bloka 1“, dodao je Iadarola, „tako da je lakše putovati i manevrisati u zoni borbe“.

Ergonomija i udobnost ugrađeni u novi sistem naterali su sva tri vojnika da primete položaje komandi na lansirnoj jedinici, što je pomoglo u boljem radu prilikom držanja sistema rukom tokom misije.

Na našoj listi pet najboljih protivtenkovskih raketnih sistema, stari Javelin je već zauzimao prvo mesto.

Javelin FGM-148

ATGM Javelin FGM-148 – protivtenkovski kompleks 3. generacije. Radi na principu „ispali i zaboravi’’. Dovoljno je da operater nacilja i lansira raketu, onda može da promeni poziciju, a sama raketa napada cilj. Raketom Javelin FGM-148 može se dejstvovati iz dve pozicije:

  1. pod uglom od 45o, odozgo. u manje zaštićeni gornji deo rezervoara;
  2. direktno, u horizontalnoj ravni.

Režim raketnog napada odozgo je podrazumevano podešen u kompleksu. U nekim slučajevima, za napad na utvrđene položaje, preporučljivo je preći na horizontalni režim napada.

Javelin

Raketa polazi od instalacije pomoću startnog motora, zatim se uključuje glavni motor i projektil dostiže visinu, u zavisnosti od radnog režima, od 50 ili 150 metara.

Zahvaljujući dvodelnom punjenju (1 deo – kumulativno, 2 dela – visokoeksplozivno), tenk se uništava kumulativnim i visokoeksplozivnim dejstvom.

Nakon što projektil pogodi gornji deo tenka, za eliminisanje posade nisu dovoljni sekundarni fragmenti oklopa (debljina oklopa je mala). Živu silu u suštini eliminiše nadpritisak od nekoliko desetina atmosfera koji nastaje nakon detonacije drugog dela bojevog punjenja. 

11 KOMENTARA

  1. Nije mi jasno kako takvoj elitnoj armiji kao što je Ukrajinska,opremljena najsavremenijim naoružanjem,a koja se bori protiv čovjekolike rulje sa istoka,gomile pijanac,silovatelja,koji ne znaju ni kuda su došli a ni pošli,koji jurišaju u talasima naoružani lopatama i asovima,nije uspjeli da za svo ovo vrijeme dodju bar do Dona,ako već ne do Moskve i Kremlja!Jednostavno,nema nikakve logike!

  2. Javelin je početkom rata u Ukrajini dostigao svoj vrhunac,prvenstveno zbog katastrofalno loše taktike i upotrebe Ruskih oklopnih jedinica,kao i da će im krov/rešetke pomoći pri njegovom pogotku!Medjutim,pošto mu je probojnost kumulativnog mlaza oko 750mm homogenog čelika,preostalo je još dovoljno energije mlaza(mada gubi tada oko 25-30%)da probije krov kupole(30-50mm čelika)!Čim su Rusi krenuli da se drže na ivici njegovog dometa(oko 2500m),da koriste elektr.i ometanje dimnom zavjesom(sa mikro fragmentima gume),učinak Javelina je počeo da opada.U suštini najefikasnija zaštita protiv PT raketa takvog tipa su sistemi Aktivne zaštite ugradjeni na tenk.

  3. Toliko strucnjaka na jednom mestu.Trebalo bi ih angazivati da naprave nesto mnogo bolje.Steta da se takvi mozgovi ne iskoriste.

    • Svi koji pišu ove postove koliko vidim da su jedni od najvećih stručnjaka za oružje. Gospodo pravac Amerika i pokažite svoje znanje o pravljenju oružja. Dokle će se javljati takvi pametnjakovića. Ja ih svaki dan slušam po kafićima i birtijama.

    • Veliki stručnjak. Njemu je sve što je rusko najbolje. Pa na kojoj ti planeti živiš. Skoči do Ukrajine i pogledaj u svaku rupu u zemlji puna je tog najboljeg oružja. Znam samo da ih Ukrajinci dereju u svakom pogledu. Vama svima koji navijate za Ruse preporučam ne idite više na zapad. Sve što imate od čarapa pa do visoke tehnologije sve je zapadno. Čak i studirate pa čak i proširujete svoja znanja zapadnom tehnologijom. I konačno svu pomoć koju dobijate je sa zapada.

    • U uslovima široko rasprostranjenih ciljeva bez imalo reb kontakta je bio odličan, ali to smo gledali i u prethodnim ratovima koje su ameri vodili protiv trećerazrednih armija, čim je nestalo tenkovskih kolona bez ikakve zaštite, i uspostavljeno ometanje reb-om džavelin nestao sa karte, a da ne pričam da do sada nijedan t90 nije uništen džavelinom, znači da mu smetq i dimna zavjesa a ne samo elektonsko ometanje, samim tim što je dosta tih sistema palo u ruke neprijatelja(u ovom slučaju neprijatelja sa jakom naučnom bazom za stvaranje oružja), mislim da će i džavelin u penziju, bez obzira na poboljšanja koja se rade na njemu🤷

      • Pa ti onda živiš u paralelnom svijetu. Kako onda razmišljaš kada je u pitanju Ukrajina. Navodno druga armija svijeta ima ogromne poteškoće u borbi njihovog oružja i zapadnog. Poraz Rusije je na vidiku. Potrošili su 250 tisuća vojnika kao i ogroman broj tehnike koja u srazu sa zapadnom izgleda kao učenika prvog razreda i fakultetski obrazovanog čovijeka

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave