NaslovnaNovostiVKS Rusije uništile helikopter Mi-8 i dva jurišnika Su-25 ukrajinskog vazduhoplovstva u...

VKS Rusije uništile helikopter Mi-8 i dva jurišnika Su-25 ukrajinskog vazduhoplovstva u poslednja 24 časa

Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije oborili su helikopter Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u blizini sela Zalivnoje, Zaporoška oblast, u poslednjih 24 časa.

Pored toga, PVO sistemi su oborili dva ukrajinska aviona Su-25 u rejonima naselja Mala Tokmačka i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti. Tokom dana presretnuto je devet raketa višecevnog raketnog sistema HIMARS.

Pored toga, uništeno je 30 ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima brojnih naselja na teritoriji Luganske i Donjecke Narodne Republike, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Ove akcije jasno pokazuju povećan intenzitet neprijateljstava u regionu, što svakako povećava rizik od eskalacije sukoba. Ruski izvori vesti nisu ponudili vizuelni materijal niti dokaz navedenih dela.

Istovremeno, efikasnost protivvazdušne odbrane koju sprovode ruske Vazdušno-kosmičke snage dovodi u pitanje sposobnost ukrajinske avijacije da sprovodi efikasne operacije.

Rusi uništili vojnu avijaciju Ukrajine, ali Ukrajinci ipak lete

Ukrajinska vojna avijacija je očigledno inferiorna u svim aspektima od ruske, ali čak i tako, barem u prvim fazama invazije, Rusi nisu uspeli da iskoriste ovu prednost. Godinu i po dana nakon invazije na Ukrajinu, Kijev je konačno dobio zeleno svetlo za prijem F-16 Fighting Falcon, ali ukrajinska vojna avijacija još uvek leti.

Ukrajina 6. avgusta obeležila Dan vojnog vazduhoplovstva. Događaj je bio u senci brutalnog rata koji se rasplamsao 24. februara 2022. godine, a traje od 2014. godine

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
oboreni mig 29 od strane drona shahed 136

Uprkos nadmoći ruske vojne avijacije, oružane snage Ukrajine uspele su donekle da uspore rusku avijaciju u prvoj fazi. Ovo kao i neuspeh ruskog vazduhoplovstva da pruži kopnenu podršku pešadijskim trupama verovatno su doprineli drugačijem ishodu od planiranog u prvoj fazi rata.

Iako sa jasno inferiornom vojnom avijacijom, Ukrajinci su uspeli da „uspore“ ruske avione tako što su razvili solidan mobilni „kišobran“ u zoni sukoba, koristeći različite protivvazdušne sisteme, zbog čega Rusi i dalje drže svoje avione podalje.

Balans broja aviona i tehnološkog napretka trebalo je da bude odlučujući u korist Rusije, što se nije dogodilo.

Koliko aviona ima Ukrajina?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona.

Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro 8 meseci, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine daleko od ružičaste.

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29 Fulcrum, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27 Flanker.

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica. Tako su Ukrajinci na početku invazije imali 43 MiG-a 29 i 26 Su-27. Dakle, ukupno 69 aviona.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu nekoliko aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

Tako, prema poslednjem zvaničnom izveštaju koji je Ministarstvo odbrane predstavilo u Moskvi, tvrdi se da je od početka „specijalne vojne operacije“ uništeno ni manje ni više nego čak 464 ukrajinskih aviona i 247 helikoptera.

mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva
mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva

Brojke su verovatno preuveličane, međutim ni približno preterane kao navodni uspesi Ukrajine, pogotovo kada je reč o oborenim ruskim projektilima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave