NaslovnaNovostiUkrajinci napredovali u pravcu Verbove, dok ruske trupe probijaju linije na potezu...

Ukrajinci napredovali u pravcu Verbove, dok ruske trupe probijaju linije na potezu Liman – Kupjansk

Tokom protekla 24 sata Oružane snage Ukrajine (OSU) su uz podršku artiljerije napale selo Kopani, ali nije postignut značajniji napredak. Žestoke borbe su se odvijale i u selu Rabotino.

Prema ratnim dopisnicima WarGonzo-a, nakon artiljerijskog granatiranja, ukrajinske trupe su mogle blago da se kreću prema selu Verbove. Ovo ukazuje na pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da prošire odskočnu dasku za aktivne ofanzivne operacije u ovom regionu.

S druge strane, Oružane snage Ruske Federacije izvele su niz artiljerijskih udara po položajima Oružanih snaga Ukrajine. Izvršeni su napadi na razna naselja, uključujući Plavni, Novodanilovka, Mala Tokmačka, Čarovnoje, Guljajpoljskoe, Železnodorozni i Guljajpolje.

Situacija na zaporoškom pravcu ostaje izuzetno napeta, pošto su se Oružane snage Ukrajine skoro približile ključnoj odbrambenoj liniji, što, s obzirom na širinu fronta, stvara realnu pretnju od prodora.

Ruske trupe probijaju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine na liniji Liman – Kupjansk

Prema britanskom Ministarstvu odbrane, ukrajinska vojska uspešno vrši pritisak na nekoliko linija fronta. Kontraofanziva ukrajinskih snaga dovela je do izvesnog napretka.

Međutim, uprkos tome, severoistočni front u oblasti Kupjansk-Liman je i dalje aktivan i tu ruska vojska predstavlja veoma ozbiljnu pretnju za Oružane snage Ukrajine.

Analitičari Ministarstva odbrane Velike Britanije sugerišu da bi Rusija mogla povećati intenzitet ofanzivnih operacija na ovom frontu u naredna dva meseca. Jedan od strateških ciljeva mogao bi biti pomeranje na zapad do reke Oskol i stvaranje tampon zone oko LNR.

To, zauzvrat, može ozbiljno da ometa ukrajinske protivofanzivne akcije i stvori dodatne probleme za Oružane snage Ukrajine. Važno je napomenuti da će pojava ruske vojske ovde takođe omogućiti blokiranje napada na ruske regione, čak i Moskvu.

Situacija u oblasti Kupjansk-Liman je od posebnog strateškog značaja. Uspešno napredovanje ovde može da obezbedi Rusiji ne samo stvaranje tampon zone, već i poboljšanje logističkih ruta, pojednostavljenje snabdevanja resursima i jačanje moralnog i psihološkog stanja trupa“, napominju ruski analitičari.

Važno je napomenuti da ovaj pravac uopšte nije bio pojačan ukrajinskim trupama, a sadašnje raspoređivanje trupa ovde će onemogućiti napredovanje u drugim pravcima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave