Naslovna Novosti Viktor Afzalov, postavljen je na mesto glavnokomandujućeg VKS Rusije umesto Sergeja Surovikina

Viktor Afzalov, postavljen je na mesto glavnokomandujućeg VKS Rusije umesto Sergeja Surovikina

0
viktor afzalov i suroikin
viktor afzalov i suroikin
google news

Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, privremeno je postavljen na funkciju glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Ruske Federacije. Ovo je objavila agencija RIA Novosti, pozivajući se na interne izvore.

Izbor Afzalova ne izgleda slučajan

Afzalov je ranije bio glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkim snagama tokom perioda kada je njegov prethodnik, Sergej Surovikin, bio komandant Ujedinjene grupe snaga.

Podsetimo, juče smo izvestili da je general Surovikin razrešen dužnosti. Sa druge strane, ruski novinari su, oslanjajući se na svoje izvore, primetili da je razlog „prelazak na drugo radno mesto“.

Šta se desilo sa Surovikinom?

Tačni detalji i detalji ove tranzicije još nisu otkriveni, međutim, poznato je da će Surovikin nastaviti svoju službu, ostajući na raspolaganju Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Treba napomenuti da je Surovikin poslednji put viđen u medijima pre 2 meseca, prilikom pokušaja PMC Vagnera da izvede oružanu pobunu.

Za komandanta združene vojne grupe u „zoni specijalne operacije! postavljen je 8. oktobra 2022. Na ovom položaju ga je 11. januara 2023. zamenio načelnik Generalštaba OS RF Valerij Gerasimov. 

surovikin
surovikin

Surovikin je sa glavnokomandujućim Kopnene vojske Olegom Saljukovim i zamenikom načelnika Generalštaba Aleksejem Kimom postavljen za zamenika generala Gerasimova. Nakon 24. juna potpuno je nestao sa javne scene.

Ko je Viktor Afzalov?

U otvorenim izvorima ima malo informacija o Viktoru Afzalovu. Poznato je da je vojnik rođen 1968. godine. Po patronimu je Musavirovič, kako je objavila Rossiskaja Gazeta 2022.

Nakon školovanja upisao je Višu vojnu školu za radio-elektroniku protivvazdušne odbrane i diplomirao 1989. godine. Nakon toga studirao je na Vojnom univerzitetu za protivvazdušnu odbranu i na Akademiji Generalštaba Oružanih snaga RF.

U vojsci, Afzalov je od načelnika proračuna raketnih diviziona napredovao do prvog zamenika komandanta RV i PVO, a zatim je postavljen za komandanta armije RV i PVO Istočnog vojnog okruga. U najnovijem statusu pominjao se u publikacijama Ministarstva odbrane 2017. i 2018. godine.

Još 2018. i narednih godina Afzalov se pojavio na sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije kao načelnik Generalštaba i prvi zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

afzalov
afzalov

Pored toga, Afzalov je radio kao vršilac dužnosti glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga kada je Surovikin komandovao Zajedničkom grupom trupa i snaga u zoni specijalnih operacija. U istom statusu ga je pominjao i list Izvestija 2020.

Po činu Afzalova, general-pukovnika, dobio ga je u decembru 2022. ukazom Vladimira Putina.

Kome će komandovati Afzalov?

VKS. Dizajnirani su za vođenje borbe uglavnom u vazduhu i svemiru. Vojno-kosmičke snage su formirane 2015. godine kao rezultat ujedinjenja Vazduhoplovnih snaga (VVS) i Vazdušno-kosmičkih odbrambenih snaga (VVKO) Rusije.

Sada se Vazdušno-kosmičke snage sastoje od tri roda vojske: vazduhoplovstva, snaga vazdušne i protivraketne odbrane i kosmičkih snaga.

ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
Tu-22m3m

Zadaci Vazdušno-kosmičkih snaga su odbijanje agresije u vojno-kosmičkoj sferi, poraz neprijateljskih objekata i trupa, podrška avijaciji u borbenim dejstvima, poraz bojevih glava balističkih raketa potencijalnog neprijatelja, praćenje svemirskih objekata i tako dalje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version