Naslovna Novosti Posle dva meseca ćutanja, šef privatne vojske Vagner, Prigožin, oglasio se iz...

Posle dva meseca ćutanja, šef privatne vojske Vagner, Prigožin, oglasio se iz Afrike

0
prigozin u africi
prigozin u africi
google news

Posle skoro dva meseca ćutanja u javnosti, šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin podelio je novi video apel koji je snimio u Africi.

Prema njegovim tvrdnjama, neki Vagnerovi borci su sada raspoređeni u jednoj od afričkih zemalja. Očigledno govori o Maliju.

Neki lokalni izvori su 20. avgusta izvestili da je avion Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo na aerodrom u Bamaku, sa rukovodstvom PMC Vagnera.

Prigožin je tvrdio da u ovom trenutku osoblje Vagner grupe sprovodi izviđačke i potražne aktivnosti protiv militanata ISIS-a i Al-Kaide i drugih.

“Radimo. Temperatura +50° kako volimo. Grupa Vagner sprovodi izviđačke i potrage. Čineći Rusiju još većom na svim kontinentima! A Afriku slobodnijom. Pravda i sreća za afričke narode. Od života činimo noćnu moru za ISIS, Al-Kaidu i druge teroriste. Angažujemo prave heroje i nastavljamo da ispunjavamo zadatke koji su postavljeni i koje smo obećali da ćemo ispuniti“, rekao je Prigožin u videu.

Dolazak Jevgenija Prigožina u region može biti uzrokovan sve većom konfrontacijom sa Tuarezima na severu Malija i usred eskalacije situacije u Nigeru, gde se stvara nova vojna alijansa za zaštitu zemlje od intervencije ECOWAS-a.

Mali i Burkina Faso su 18. avgusta rasporedili ratne avione u Niger kako bi pokazali solidarnost kao odgovor na pretnje vojnom intervencijom od strane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

prikazana avijacija malija i burkine faso
prikazana avijacija malija i burkine faso

Burkina Faso i Mali, oba pod vojnom vlašću, i ranije su objavili izjavu podrške novom vojnom rukovodstvu u Nigeru protiv planirane vojne intervencije ECOWAS-a.

Podsetimo, nigerska vojska je prošlog meseca zbacila predsednika Mohameda Bazuma. Uprkos tome što je dobila određenu podršku javnosti, vojska se suočava sa pritiskom Zapada i ECOWAS-a da vrati kontrolu nad zemljom.

Državna televizija Nigera emitovala je snimke koji naglašavaju zajedničke napore Malija i Burkine Faso u podršci zemlji i raspoređivanje ratnih aviona u lokalnoj vazdušnoj bazi.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version