Naslovna Novosti Mali i Burkina Faso rasporedili ratne avione na granicu Nigera kao dogovor...

Mali i Burkina Faso rasporedili ratne avione na granicu Nigera kao dogovor na invaziju ECOWAS-a [VIDEO]

0
prikazana avijacija malija i burkine faso
prikazana avijacija malija i burkine faso
google news

Mali i Burkina Faso su 18. avgusta rasporedili ratne avione u Niger kako bi pokazali solidarnost kao odgovor na pretnje vojnom intervencijom od strane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Nigerska vojska je prošlog meseca zbacila predsednika Mohameda Bazuma. Uprkos tome što je dobila određenu podršku javnosti, vojska se suočava sa pritiskom Zapada i ECOWAS-a da vrati kontrolu nad zemljom.

Državna televizija Nigera emitovala je snimke koji naglašavaju zajedničke napore Malija i Burkine Faso u podršci zemlji i raspoređivanje ratnih aviona u lokalnoj vazdušnoj bazi.

„Mali i Burkina Faso su svoje obaveze pretvorili u konkretnu akciju raspoređujući ratne avione da odgovore na bilo kakav napad na Niger“, navodi se u saopštenju, napominjući da su to avioni borbeni avioni Super Tukano.

Ranije ove nedelje, šefovi odbrane ECOWAS-a sastali su se u glavnom gradu Gane, Akri da usaglase detalje potencijalne vojne operacije u Nigeru za obnavljanje Bazuma ako se ne postigne političko rešenje.

„Spremni smo da krenemo svaki put kada se izda naređenje“, rekao je Abdel-Fatau Musah, komesar ECOWAS za politička pitanja i bezbednost 18. avgusta posle sastanka vojnih šefova. “Dan D je takođe odlučen.”

„Ako bi se izvršio napad na nas, to neće biti šetnja parkom u koju neki veruju. Oni će se suočiti sa naših 26 miliona Nigerijaca. – Vođa vojne hunte, general Tiani.

Burkina Faso i Mali, oba pod vojnom vlašću, ranije su objavili izjavu podrške novom vojnom rukovodstvu u Nigeru protiv planirane vojne intervencije ECOWAS-a.

U poslednjem pokušaju da se izbegne vojna konfrontacija, delegacija ECOWAS-a stigla je u Niger da održi razgovore sa vojnim liderima

Avion sa delegacijom sleteo je u prestonicu Nijamej 19. avgusta. Upravni vojni savet Nigera potvrdio je dolazak predstavnika ECOWAS-a na čelu sa bivšim nigerijskim liderom Abdulsalamijem Abubakarom.

Izvor blizak delegaciji rekao je za AFP da će poslati “poruku čvrstine” vojnim liderima u Nigeru i sastati se sa Bazumom.

Red za prijavu u redove teritorijalne odbrane Nigera

Lideri ECOWAS-a kažu da “moraju da preduzmu akciju” jer je Niger četvrta zapadnoafrička država koja je svedočila vojnom preuzimanju vlasti od 2020. godine, posle Malija, Gvineje i Burkine Faso. Međutim, mnogi posmatrači veruju da stav organizacije ohrabruje Zapad, odnosno Sjedinjene Države i Francuska koje drže svoje snage u Nigeru.

Vredi napomenuti da je Niger sedmi najveći proizvođač uranijuma na svetu. Radioaktivni metal zemlje se uglavnom izvozi na Zapad.

SAD hitno poslale novog ambasadora u Niger: Bez predaje akreditiva „zbog političke krize“

Nova ambasadorka SAD u Nigeru Ketlin Ficgibons stigla je u prestonicu Nijamej, ali neće zvanično predati akreditive zbog „političke krize“, saopštio je Stejt department.

„Dolazak Ficgibonsove u Niger ne odražava promenu naše političke pozicije, ali odgovara na potrebu da se uspostavi adekvatno rukovodstvo naše diplomatske misije u izazovnim vremenima“, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Metjua Milera, prenosi Rojters.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version