Naslovna Novosti Afrika uzvraća udarac: Mali i Burkina Faso vide invaziju na Niger jednaku...

Afrika uzvraća udarac: Mali i Burkina Faso vide invaziju na Niger jednaku objavi rata njima

1
protesti u nigeru
protesti u nigeru
google news

Lideri Malija i Burkine Faso izdali su zajedničko saopštenje u kojem upozoravaju da će svaka invazija na Niger biti viđena kao čin rata protiv njihovih zemalja. Osim toga, Gvineja je izrazila podršku novom režimu u Nigeru.

Prema ovom zajedničkom saopštenju, dve zemlje – Mali i Burkina Faso – oštro se protive bilo kakvoj vojnoj intervenciji u unutrašnje stvari Nigera. Oni tvrde da će svaka agresija na Niger biti protumačena kao čin rata protiv njih samih, čime se naglašava njihova nepokolebljiva solidarnost sa tom zemljom.

Saopštenje je dato u pozadini pretnji Francuske i organizacije ECOWAS da će poslati trupe u Niger kako bi vratili svrgnutu vlast u zemlji.

Istovremeno, Gvineja, još jedna vodeća afrička zemlja, izrazila je podršku novoj vladi Nigera. Ovo ukazuje na sve veću međunarodnu podršku Nigeru u svetlu nedavnih političkih dešavanja.

Osim toga, to znači da zemlje neće dozvoliti stranim trupama da prođu kroz svoju teritoriju, a kao što smo pisali, u koliko se obistine pretnje, najverovatnije će biti izvršen pokušaj agresije sa teritorije ČAD-a.

pripadnici cos u maliju pre proterivanja
pripadnici cos u maliju pre proterivanja

Ranije je organizacija ECOWAS postavila ultimatum tražeći obnovu legitimne vlasti u zemlji u roku od 7 dana, preteći da će preduzeti vojne mere.

Evakuacija francuskih državljana iz Nigera mogla bi da počne “vrlo brzo”

Situacija sa mogućom evakuacijom francuskih državljana iz Nigera se menja. Agencija Frans pres je u saopštenju navela da bi evakuacija mogla da počne “vrlo brzo”. Ova informacija postaje iznenađujuća, s obzirom na ranije izjave francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je 30. jula demantovalo planove da organizuje evakuaciju svojih državljana iz Nigera, uprkos političkim preokretima u zemlji. Međutim, sudeći po novim podacima, stav francuskih vlasti bi mogao da se promeni.

Ovo ukazuje na trenutnu napetu situaciju u regionu i moguće rizike po bezbednost stranih državljana. Ukoliko evakuacija bude sprovedena, to će značiti da francuska vlada smatra da je nivo bezbednosti u Nigeru pao na kritičan nivo.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u maliju

Između ostalog, postoje dokazi da je evakuacija francuskih državljana iz Nigera možda posledica činjenice da će u narednih nekoliko dana francuska vojska zaista pokušati da izvede vojnu operaciju u zemlji kako bi vratila na vlast svog predsednika, koga su prethodno zbacili pobunjenici.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version