NaslovnaNovostiUkrajinski general: Ukrajinski avion, čim poleti, odmah napada devet ruskih

Ukrajinski general: Ukrajinski avion, čim poleti, odmah napada devet ruskih

General Mikola Oleščuk, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, izdao je upozorenje u vezi sa bezbednošću ukrajinskih aviona tokom borbenih zadataka. Zvaničnik nedvosmisleno navodi da su avioni ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u opasnosti da budu oboreni čim polete sa piste.

Ukrajinski general je detaljno opisao intenzitet pretnje, otkrivajući da je u jednom stvarnom slučaju ukrajinski avion napao devet ruskih aviona. Ovom izjavom je želeo da podvuče ozbiljnost opasnosti sa kojom se ukrajinski avioni suočavaju u pokušaju da izvrše borbene misije.

General Oleščuk je dao izjavu koja izaziva razmišljanje o dometu udara ruskih aviona, za koji je tvrdio da je bio veći od 200 kilometara. „Neprijateljski avion je pozicioniran na više od 200 kilometara, a naš sopstveni avion na svega 20 kilometara. Dakle, nema dovoljno vremena da naši avioni polete pre nego što uđu u zonu neprijateljskog napada“, rekao je general.

Takođe je upozorio: „Javnost mora biti svesna da su naši avioni pod neposrednom pretnjom napada.”

“Kolektivni Zapad” se nada da bi ovo moglo da se promeni u bliskoj budućnosti. U iznenađujućem razvoju u razgovorima o transferu borbenih aviona F-16 ukrajinskom vazduhoplovstvu, holandski premijer Mark Rute najavio je “posvećenost i Holandije i Danske da ojačaju kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajine”.

Dve nacije će proširiti svoju podršku obezbeđivanjem lovaca F-16, rekao je Rute posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Nedavna odluka da se Ukrajina oprema avionima F-16 predstavlja značajan potez Sjedinjenih Država, označavajući prvu konkretnu posvećenost takvoj inicijativi.

Ovaj razvoj događaja dolazi samo nekoliko dana nakon što su SAD aminovale potencijalnu nabavku ovih aviona Ukrajini iz Holandije i Danske, zemalja koje ih trenutno poseduju.

Zadatak presretanja i neutralisanja ruskih raketa i bespilotnih letelica postaje sve teži za ukrajinske vojne snage, smatra Juri Ignat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

I pored svakodnevnih tvrdnji o uspešnosti obaranja ruskih raketa, u nedavnom intervjuu za Radio Sloboda, Ignat je ipak osvetlio napredne mogućnosti moskovskih projektila, koji mogu da promene svoju putanju u sekundi, čineći ih „nevidljivim“ za ukrajinske odbrambene sisteme.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave