NaslovnaNovostiRuske specijalne snage će dobiti novu snajpersku pušku 12,7 mm Astarta MC-572

Ruske specijalne snage će dobiti novu snajpersku pušku 12,7 mm Astarta MC-572

Zanimljivo je da je na ovogodišnjem forumu „Armija 2023“ u Moskvi (od 14. do 20. avgusta), bez obzira na sveprisutno interesovanje za eletronsko ratovanje, bespilotna vozila svih vrsta, artiljeriju i oklopna vozila, posebna pažnja posvećena – snajperskim puškama.

Ovo pobuđuje pažnju prvenstveno što su sa fronta stizal uglavnom propagandni snimci snajperista a malo se pisalo o samim dejstvima i oružju. Postoje samo uopštene informacije tipa „iz zone operacija stiže sve više izveštaja o efikasnoj upotrebi snajperskog oružja. Formiraju se specijalne snajperske jedinice, snabdevaju se snajperskim puškama i municijom“.

Медведев на форуму Армија 2023
Медведев на форуму Армија 2023

Naime, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je 16. avgusta, tokom posete forumu „Armija-2023“, razgovarao o proizvodnji efikasnih snajperskih sistema naoružanja. Medvedev je naveo da su domaći oružari pokazali dobre sposobnosti i naglasio da ova sredstva služe za ispunjavanje ciljeva „specijalne vojne operacije“.

„Razmotrićemo nekoliko pitanja u okviru naše radne grupe, uključujući i obezbeđivanje oružanih snaga snajperskim oružjem. Ono što je urađeno služi ispunjenju ciljeva „SVO“. Ova sredstva se koriste za uništavanje neprijateljske žive sile i onesposobljavanje njegove opreme“.

Tokom posete, zamenik predsednika Saveta bezbednosti je obratio pažnju na visokopreciznu poluautomatsku pušku 12,7×108 mm „Astarta“ – proizvod „Centralnog konstrukciono-istraživačkog biroa za sportsko i lovačko oružje“ (CKIB SOO)  iz Tule, koji je, inače, od 2009. godine u sastavu holdinga „Istraživačko-proizvodno udruženje Visokoprecizni sistemi a.d.“.

Uzevši u obzir kalibar i domaći, ruski metak, pogotovo ukoliko je opremljen pancirnim zrnom B-30, očito je da se rati o tzv. AMR – antimaterijalnom oružju za uništavanje lako oklopljene neprijateljske tehnike i drugih posebno značajnih ciljeva.

astarta mts 572 priklad slozhen
astarta mts 572

Takvo oružje (pogotovo u poluautomatskoj varijanti) u principu ne ostvaruje posebne rezultate kada je u pitanju visoka preciznost. No, prema objavljenim materijalima, konstruktori iz Tule su tokom rada na projektu posebnu pažnju obratili upravo na – preciznost.

Tako je, navodno, nastala „Astarta“ MC-572, „koja po efikasnosti nadmašuje postojeće puške velikog kalibra“. Za sada je ova AMR samo u formi demonstracionog uzorka, koji je „u potpunosti potvrdio karakteristike deklarisane na početku rada“.

127 mm vintovka astarta mts 572
127 mm astarta mts 572

Oružje je zasnovano na dobro poznatom principu pozajmnice barutnih gasova. Na gasnoj komri postoji regulator. Zatvarač je obrtni, sa 6 bradavica. Puška se može opremiti tzv. „pritegnutim cevima“ (clamped barrel) u dužinama od 760, 840 i 1000 mm. Ovo rešenje cevi već je primenjeno na isprobanim snajperima kalibra 7.62 mm/.308 Winchester MC-566 kojim se postiže preciznost od 0,5 MOA.

Na usta se može montirati skrivač plamena i prigušivač zvuka. „Astarta“ se „hrani“ iz kutijastog okvira kapaciteta 5 metaka. U režimu pojedinačne vatre, oružje navodno ima preciznost kao i repetirka istog kalibra.

Na izložbi u Moskvi uz pušku je bio priložen domaći optički nišan „Dedal“ 4-28×56 Harrier. U demonstrativnom delu stručnjaci CKIB SOO su prikazali mogućnosti oružja uz primenu optičkog nišana „Dedal“ i snajperske municije SPC 12,7 (takođe proizvod tulskog zavoda).

astarta mts 572 пригушивач dtk
astarta mts 572 пригушивач dtk

Snajperski metak SPC je inače razvijen za pušku OSV-96 a zrno od rezane bronze mase 42,5 g. ima početnu brzinu od 860 m/s. Da bi demonstracija bila što atraktivnija, gađanje je izvedeno paralelno sa američkom AMR .50 Barrett M82. Sa rastojanja od 100 m, pet hitaca iz domaće puške bilo je grupisano u krugu prečnika 15 mm a iz Barrett-a – u krugu prečnika 60 mm.

Ovo je ruskim medijima bio povod da „Astartu“ senzacionalistički nazovu „Ubicom Bareta“! Razlog ove vrste propagande verovatno leži i u činjenici da je tokom borbi od Ukrajinaca zaplenjen 12,7 mm Barrett M107A1. 

ОН Дедал
ON Dedal

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave