Naslovna Novosti Prvi transportni avion na svetu JetZero sa krilima integrisanim u trup će...

Prvi transportni avion na svetu JetZero sa krilima integrisanim u trup će leteti do 2027

4
jetzero bwb
jetzero bwb
google news

Američko vazduhoplovstvo (USAF) odabralo je JetZero 16. avgusta za razvoj i proizvodnju prototipa transportnog aviona koji će imati krila integrisana sa trupom (BWB, blended wing body).

Napori imaju za cilj da sazreju tehnologiju BWB (spojena krila i telo) i demonstriraju njene sposobnosti, dajući odeljenju i komercijalnoj industriji više opcija za buduće vazdušne platforme, navodi se u saopštenju USAF-a.

BWB dizajn doživljava najmanje 30% manje otpora u letu i pruža dodatni potisak. Ova povećana efikasnost će omogućiti prošireni domet, duže vreme leta i veću nosivost, sposobnosti koje su od vitalnog značaja za ublažavanje logističkih rizika.

„BWB avioni imaju potencijal da značajno smanje potražnju za gorivom i povećaju globalni doseg“, rekao je sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal. „Brzo, efikasno i na velike udaljenosti kretanje snaga i robe je kritična sposobnost da se omogući implementacija strategije nacionalne bezbednosti.”

Ovaj program takođe ima za cilj da „ojača američku odbrambenu industrijsku bazu“ i „održi prevlast u odnosu na Kinu“, dodao je Frenk Kendal.

xbw 1 bwb demonstrator design air force.jpg copy
xbw 1 bwb demonstrator design air force.jpg copy

Američki gigant odbrambene industrije Northrop Grumman, proizvođač stelt aviona B-2 i B-21, uključen je u projekat.

Za ovaj projekat, JetZero će imati koristi od stručnosti Northrop Grumman-a, proizvođača strateških bombardera B-2 i B-21, poznatih kao “leteća krila”. Poseban doprinos će dati i Scale Composite, podružnica kompanije Northrop Grumman, poznata po svom vrhunskom dizajnu u vazduhoplovstvu i mogućnostima brzog pravljenja prototipa.

Dizajn transportnog aviona BWB ukazuje na to da on može imati i stelt karakteristike.

Pored povećane efikasnosti u odnosu na trenutne modele teretnih aviona i aviona za punjenje gorivom, projekat BWB bi takođe mogao da ima stelt karakteristike, prema procenama nekoliko odbrambenih i bezbednosnih publikacija.

Opšti oblik trupa, sa trupom i krilima spojenim zajedno, kao i odsustvo vertikalnog repa, daje nizak radarski otisak, a motori, postavljeni iza trupa na vrhu, imaju zaštitu od radarske detekcije. Osim toga, ovo bi takođe moglo imati veliki povoljan uticaj na infracrveni otisak letelice, navodi američka publikacija The War Zone.

prednosti bwb
prednosti bwb

Sa svoje strane, francuski sajt Zone Militaire je primetio da je američko vazduhoplovstvo odustalo od kupovine 160 aviona za punjenje gorivom K-46A Pegasus kako bi oslobodilo finansijska sredstva kako bi prešlo na razvoj aviona tankera sledeće generacije.

Promena plana USAF-a za kupovinu K-46A Pegasus usledila je nakon što je sekretar USAF-a Frenk Kendal prošle godine najavio da će američki protivnici steći mogućnosti da obaraju američke avione na sve većim udaljenostima, a klasični avioni su ranjivi.

prednosti bwb sto se buke tice
prednosti bwb sto se buke tice

„Tradicionalni pristup pretvaranja komercijalnog aviona kao što je DC-10 ili B-767 u avion za punjenje gorivom ili teretni avion […] više neće zadovoljiti potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva“ jer „protivnici kao što je Kina su sposobni da detektuju, prate i obaraju američke avione na sve većim udaljenostima, tako da će tankeri za dopunjavanje goriva morati da budu dizajnirani imajući na umu njihovu sposobnost preživljavanja“, tvrdi Frenk Kendal, sekretar američkog vazduhoplovstva. A jedan od načina da se preživi svakako je “stelt” sposobnost.

Pored toga, učešće Northrop Grummana implicira da će postojati neka veza između BWB aviona i B-2 i B-21 stelt aviona. Dva dizajna bombardera, sa dizajnom „letećeg krila“, takođe imaju trup i krila integrisane u zajedničko telo, ali razlika je u tome što je njihov trup mnogo manji od trupa BWB dizajna.

Komercijalni sektor će takođe imati koristi od BWB modela transportnog aviona

Američko ministarstvo odbrane planira da uloži 235 miliona dolara u naredne četiri godine kako bi ubrzalo razvoj ove tehnologije dvostruke namene, koja se smatra revolucaionrnim, uz očekivana dodatna privatna ulaganja.

Trenutni napori su rezultat saradnje između Odeljenja za vazduhoplovstvo, Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir i Jedinice za inovacije u oblasti odbrane, uz pomoć Kancelarije za strateški kapital Ministarstva odbrane SAD.

render komercijalnog bwb na civilnom aerodromu
render komercijalnog bwb na civilnom aerodromu

Dok je koncept BWB prisutan decenijama, noviji tehnološki napredak u dizajnu konstrukcija, tehnologiji materijala, proizvodnji i drugim poljima učinio je masovnu proizvodnju izvodljivom.

Komercijalna industrija, uključujući putničke avio-kompanije i kompanije za prevoz tereta, takođe će imati koristi od razvoja ove tehnologije, povećavajući raspoloživi prostor u kabini ili teretnom prostoru uz smanjenje operativnih troškova goriva, navodi se u saopštenju USAF-a.

4 KOMENTARA

  1. Dizajn lep.
    Krila mala
    Na zalost mislim da ce srusiti zbog jakih vetrova.ja bi postavio ogromna krila i to 4 komada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version