Naslovna Novosti Ukrajina razočarana: Nema nade da ćemo ove godine ići u borbu sa...

Ukrajina razočarana: Nema nade da ćemo ove godine ići u borbu sa lovcima F-16

1
f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon
google news

Ukrajina neće moći da brani svoj vazdušni prostor američkim lovcima F-16 do sledeće jeseni ili zime, rekao je portparol Vazduhoplovstva Jurij Ihnat 16. avgusta.

Tokom samita NATO-a u Viljnusu u julu, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio je formiranje koalicije koja će obezbediti obuku ukrajinskih pilota na F-16. Koaliciju čini 11 država članica NATO-a. Program će početi u Danskoj u avgustu.

Već je očigledno da nećemo moći da odbranimo Ukrajinu F-16 ove jeseni i zime“, rekao je Ihnat.

Od najave tokom samita NATO-a u Vilnjusu u julu, transfer aviona F-16 obeležen je neizvesnošću. Iako je Bajdenova administracija odobrila obuku ukrajinskih pilota na američkim avionima F-16, program ne može da počne dok Vašington ne dobije pun plan obuke od evropskih država.

Idalje nejasno koje će zemlje donirati F-16

Takođe je još uvek nejasno koje će zemlje isporučiti avione F-16 ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu. Sticanje tečnog engleskog jezika je još jedan izazov za ukrajinske pilote.

Sjedinjene Države su rekle da, iako će biti potrebno vreme da se ukrajinski piloti obuče da upravljaju lovcima F-16, razviju infrastrukturu Ukrajine i uspostave objekte za servis i održavanje za F-16, one rade na tome da pomognu saveznicima da ubrzaju ove procese, Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je na konferenciji za novinare 11. avgusta.

norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16

Kirbi je naveo da će biti potrebno vreme da ovi avioni budu prebačeni u Ukrajinu, ali posebno da postanu deo flote borbenih aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Američki zvaničnik je objasnio da to ne podrazumeva samo fizički transfer letelice, već i obuku pilota i stvaranje objekata neophodnih za održavanje letelice.

Ima pomaka ali Ukrajinci treba da nauče Engleski jezik

Kirbi je rekao da je sve ovo dugoročan napor, ali je naglasio da je američki predsednik Džo Bajden odlučan da ispuni obećanje Ukrajini. On je dodao da SAD rade sa svojim evropskim partnerima na tome.

„Velike nade su polagane u ovaj avion, predviđajući njegovu integraciju u sistem protivvazdušne odbrane i njegovu sposobnost da nas zaštiti od terora raketa i dronova koje koristi Rusija“, rekao je Ignat.

Međutim, Ignat je rekao da je pitanje obuke ukrajinskih pilota i inženjera „pomaklo napred“. U bliskoj budućnosti naši piloti će se obučavati u okviru zemalja članica vazduhoplovne koalicije“, rekao je Ihnat.

Višenamenski lovci F-16 mogli bi da uđu u opremu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i ranije od prvog kvartala 2024. godine, kako je ranije najavljeno. Sasvim je moguće da je reč o letu 2024. čak i da se obučava prva grupa od samo šest ukrajinskih pilota.

SAD i dalje nerado odobravaju slanje aviona u Ukrajinu, dok pojedine evropske zemlje žure da se reše F-16

Nedavne izjave jednog od najviših generala Vašingtona ukazuju na to da Pentagon i Bajdenova administracija i dalje sumnjaju u snabdevanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva avionima Lockheed Martin F-16.

„Uslovi trenutno za angažovanje F-16… verovatno nisu idealni“, rekao je 13. jula general-potpukovnik Daglas Sims, direktor operacija Združenog generalštaba Pentagona, prenosi sajt FlightGlobal.

zelenski bajden i f 16 ilustracija
zelenski bajden i f 16 ilustracija

Simsov komentar došao je iste nedelje kada i samit NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji, tokom kojeg se takozvana koalicija 11 evropskih zemalja udružila oko cilja da Ukrajini obezbedi F-16.

General sa tri zvezdice je dodao da, na osnovu procena Pentagona, Rusija svojim sistemima naoružanja može da presretne F-16 u Ukrajini, o čemu smo već pisali.

Nedavno se nekoliko poslanika Evropskog parlamenta pridružilo pozivu da se Ukrajini što pre prebace borbeni avioni F-16, na kojima bi ukrajinski piloti počeli obuku.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona koga gledamo preko 40 godina

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
TT

1 KOMENTAR

  1. Ovo postaje vise smesno i zalosno.
    Sprdaju se medjusobno.
    Ovi cackaju Rusiju da napadne nato pa zato ne daju avione ili im jednostavno zabavno da gledaju kako se po malo ubijaju tamo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version