Naslovna Novosti Ukoliko F-16 sa raketama AGM-88 HARM udare na PVO sistem S-400, ukrajinski...

Ukoliko F-16 sa raketama AGM-88 HARM udare na PVO sistem S-400, ukrajinski gubici će biti veliki

2
s 400 f 16s
s 400 f 16
google news

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni po ko zna koji put uputio je apel za lovce F-16 Ukrajini. On je bio dovoljno slobodan da zameni situaciju ukrajinsku sa zapadnim zemljama, sugerišući da se zapadne zemlje ne bi usudile da započnu kontraofanzivu bez prethodnog obezbeđenja vazdušne nadmoći.

Zalužni je izrazio svoju frustraciju jer Kijev pokušava da uradi isto, ali ostaje da čeka na isporuku “ključnih borbenih aviona F-16”.

Zalužni tvrdi da bi čak i mala flota ovih lovaca bila dovoljna, pravdajući njihovo kašnjinje direktno sa neuspehom trenutne ukrajinske kontraofanzive. Njegova tvrdnja je, međutim, smela i upitna.

Uprkos tome što je napredan višenamenski lovac, pitanje je čak i da li bi ogromna količina F-16 lovaca mogla da obezbedi vazdušnu nadmoć Ukrajini. Oni takođe ne mogu da obezbede održiv metod za prodor u snažno utvrđenu odbranu Rusije.

Dalje komplikovanje ukrajinskih operacija nije mudar plan. Princip rata zalaže se za jednostavnost, a usvajanje strategije vazduhoplovnog rata u zapadnom stilu samo bi dodatno iskomplikovalo stvari, povećavajući šanse za neuspeh, smatra bugarski stručnjak Bojko Nikolov.

Umesto da pokušava da se nosi sa zamršenim izazovima koje predstavljaju ruske vazduhoplovne pretnje i da teži vazdušnoj superiornosti, Kijev bi trebalo da ostane postojan u svojoj jednostavnoj, ali efikasnoj strategiji odbrane od napada iz vazduha.

F-16 protiv S-400

Ako Ukrajina želi da ostvari prednost, mora da neutrališe ili uništi ruske rakete zemlja-vazduh, pri čemu S-400 predstavlja značajnu pretnju.

Borba protiv S-400 bila je primarni fokus zemalja NATO-a još od nastanka sistema. SAD su osmislile antiradarske rakete velike brzine (HARM) za borbu protiv raketa dugog dometa. Da bi bila efikasna, HARM raketa mora biti lansirana sa maksimalnog dometa projektila i to na radare koji aktivno emituju.

agm 88 harm
agm 88 harm

Ukrajinski F-16 naoružani raketama HARM bi morali da prodru duboko u teritoriju S-400 kako bi isprovocirali ruske operatere. Domet delovanja S-400 je oko 400 kilometara, četiri puta veći od dometa AGM-88 HARM, što ovakvu misiju čini prepunom opasnosti.

Čak i ako lovci F-16 uspeju da ispale svoje rakete, posade ruskih sistema bi mogle da prestanu da emituju signal i da se jednostavno pomere, što komplikuje napore Ukrajine da efikasno nanese bilo kakvu štetu. Uz velike gubitke i strategiju kojom bi odmah iscrpela sve resurse, Ukrajina je suočena sa ogromnim izazovom.

Više desetina operativnih pilota F-16 nadogradnje Block 50 reklo je da bi gubici lovca od takvog sukoba bili neodrživi. Svaki od njih je odavao uverenje da je jedini lovac koji bi eventualno bio sposoban da se suoči sa S-400 i izbegne tolike gubitke je lovac pete generacije dizajniran posebno za tu borbu F-35.

Generalno gledano, PVO i sistemi elektronskog ratovanja koje koriste Rusi su toliko efikasni protiv lovaca četvrte generacije da ukrajinski piloti inače retko napadaju neprijateljske položaje jer su šanse za opstanak veoma niske.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

Bez sistema koji može da odredi lokaciju PVO sistema ili da otkrije emitovanje radara, pogoditi S-400 (ili bilo koji drugi sistem) sa projektilom od 200.000 dolara lansiranim iz aviona četvrte generacije može se posmatrati i kao rasipanje novca.

Kijev gubi meč

Međutim, ovo ne bi trebalo da bude iznenađujuće. Borba između ograničenog broja ukrajinskih F-16 i moskovskog opsežnog PVO arsenala je garantovano izgubljen meč za Kijev.

Uprkos izgledima, neki entuzijasti u vazduhoplovnim snagama zapada tvrde da će biti uspešna ukrajinska strategija gde bi posedovanjem F-16 ostvarili superiornost u vazduhu protiv ruskih trupa u svojoj kontraofanzivi.

zelenski bajden i f 16 ilustracija
zelenski bajden i f 16 ilustracija

Međutim, pobede Ukrajine na bojnom polju zavise od njihove efikasne odbrane od napada iz vazduha, a ne od direktnog postizanja nadmoći u vazduhu.

Kada je razgovarao o ukrajinskoj kontraofanzivi, načelnik štaba američkog ratnog vazduhoplovstva general Čarls K. Braun je naglasio ključnu ulogu odbrane od vazdušnih napada: „To drži rusku vazduhoplovnu silu dalje od leđa Ukrajinaca i omogućava im da postupe malo bolje, budući da mogu da iskoriste svoju protivvazdušnu odbranu u svoju korist“, rekao je Braun.

Ka-52 Aligator masakrirao zapadnu opremu

Pored ostalih taktičkih uspeha, ruska efikasna eksploatacija ukrajinskog nedostatka mobilnih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa pokazala se kao velika pretnja za kontraofanzivu.

Ovi sistemi su ključni za zaštitu ukrajinskih snaga dok prelaze otvorena, ravna polja, posebno od ruskih jurišnih helikoptera.

Ruski Ka-52 Aligator, naoružan laserskim navođenim raketama 9K121 Vihr, može da pogodi pokretne mete sa udaljenosti od oko 10 kilometara. Delujući na ivici dometa i van domašaja ukrajinskih prenosnih PVO sistema koje je obezbedio Zapad, ruski helikopteri bezbedno uništavaju ukrajinske oklopne jedinice koje pokušavaju da napredujui.

ruski ka 52 je jednim rafalom unistio dva oklopna vozila oruzanih snaga ukrajine
ruski ka 52 je jednim rafalom unistio dva oklopna vozila oruzanih snaga ukrajine

Dakle, bugarski stručnjak Bojko smatra da su Ukrajini potrebni mobilni i samostalni PVO sistemi kratkod dometa (SHORAD), kao što su američki AN/TWQ-1 Avenger i nemački Gepard.

Ovi sistemi su u stanju da napreduju uporedo i štite ukrajinske napadačke snage. SAD su navodno poslale samo 20 Avenger sistema u Ukrajinu. Međutim, s obzirom na to da ih američka vojska zamenjuje novijim, modernijim sistemom, možda bi bilo izvodljivo da Vašington pošalje još starih sistema Avenger u Ukrajinu a popuni svoje zalihe novim sistemom.

Bolja strategija umesto promocije pojedinačnih sistema kao rešenje

Zapad čak i da razmotriti ubrzanje isporuke F-16 u Ukrajinu, s obzirom na logističke izazove i složen zadatak postizanja superiornosti u vazduhu, prvo bi trebalo da se pozabavi mnogim izazovnim strateškim pitanjima.

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

Često se ovakve debate previše fokusiraju na pojedinačne platforme oružja i njihovu sposobnosti, a ne na stratešku ispravnost raspoređivanja ovih sredstava. Ukrajinski „David“ treba da nastavi da se oslanja na svoju direktnu, ali efikasnu protivvazdušnu „praćku“ kako bi pokušao da pobedi ruskog „Golijata“ na nebu, smarta Nikolov.

Ako nas je rat u Ukrajini naučio nečemu do sada o vazduhoplovnoj moći, to je da platformama četvrte generacije nije mesto na modernom bojnom polju. Pružiti Ukrajini F-16 se može ispostaviti kao skupa greška.

2 KOMENTARA

  1. I ptice na grani znaju da ukri nece koristiti F-16 za lansiranje protivradarskih raketa, Panciri i S-400 ih obaraju lako, vec da pokusaju da bace atomske bombe B-61, gde god.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version