Naslovna Novosti Ukrajina bi mogla da dobije F-16 pre kraja godine; Koliko je realan...

Ukrajina bi mogla da dobije F-16 pre kraja godine; Koliko je realan ovaj scenario?

0
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Ukrajina bi mogla da dobije američke lovce F-16 do kraja ove godine, saopštio Džon Kirbi, američki koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, u intervjuu za Foks njuz.

„Avioni F-16 će ​​stići u Ukrajinu, najverovatnije, do kraja godine. Međutim, ne mislimo da će sam F-16 moći da promene situaciju“, rekao je zvaničnik Bele kuće Foks njuzu, piše Politiko.

Kirbi istovremeno ističe da je Oružanim snagama Ukrajine sada potrebno više granata za artiljeriju, PVO i oklopna vozila.

„Ono što im je zaista potrebno je artiljerija, municija, PVO i oklopna vozila, tenkovi“, rekao je on.

NATO koalicija za dodelu F-16 Ukrajini, koju čini 11 država, počeće u avgustu obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

Zemlje koje su poklekle pod pritiskom su: Danska, Holandija, Belgija, Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Švedska i Velika Britanija. Ove zemlje su potpisale memorandum kojim se definišu uslovi za period obuke.

U programu obuke učestvovaće piloti i tehničari. Danska i Holandija predvode napore međunarodne koalicije za obuku pilota, obezbeđivanje održavanja aviona i snabdevanje F-16 Ukrajini.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

Dok će sa svoje strane SAD dozvoliti evropskim zemljama da obučavaju Ukrajince borbenim avionima F-16.

Za sada nije poznato kada će ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dobiti zapadne borbene avione. Ranije ovog meseca ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da bi avioni F-16 mogli da zaštite ukrajinski vazdušni prostor u prvom kvartalu 2024. Međutim, uslovi za njihov prijem bi mogli da se promene, pogotovo imajući u vidu debakl toliko najavljivane kontraofanzive.

Pre nekoliko dana, Jurij Ihnat, portparol Vazduhoplovstva Ukrajine, saopštio je da je prva grupa ukrajinskih pilota spremna da počne obuku na borbenim avionima F-16.

Vojna infrastruktura, veoma važan ali nerešen aspekt

Kao deo koalicije koje sponzorišu F-16 avione Ukrajini, Kanada će razviti neophodnu infrastrukturu za njih, rekao je juče ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov na konferenciji za novinare.

Pre nego što dobije borbene avione, Ukrajina mora da pripremi ne samo pilote i tehničare za održavanje aviona, već i odgovarajuću infrastrukturu.

Prema rečima Reznikova, Ukrajina trenutno procenjuje tehničko stanje već izgrađenih aerodroma na kojima će se ovi avioni koristiti. Predviđena je i izgradnja nove infrastrukture za njih, uključujući skloništa, bezbednosne sisteme, hangare itd.

Ukrajinski ministar nije otkrio koliko će vremena biti potrebno da se aerodromi adaptiraju za upotrebu zapadnih borbenih aviona, ali je naveo okvirne rokove:

f 16 lansira adm 160b
f 16 lansira adm 160b

„Čim infrastruktura i piloti sposobni za izvršavanje borbenih zadataka budu spremni, a inženjeri spremni da obezbede održavanje ove opreme, tada će partneri doneti odluku: „U redu, sada avioni!“. Dakle, biće potrebno neko vreme. Verujem, sa optimizmom, da će se to desiti sledeće godine”.

SAD i dalje nerado odobravaju slanje aviona u Ukrajinu, dok pojedine evropske zemlje žure da se reše F-16

Nedavne izjave jednog od najviših generala Vašingtona ukazuju na to da Pentagon i Bajdenova administracija i dalje sumnjaju u snabdevanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva avionima Lockheed Martin F-16.

„Uslovi trenutno za angažovanje F-16… verovatno nisu idealni“, rekao je 13. jula general-potpukovnik Daglas Sims, direktor operacija Združenog generalštaba Pentagona, prenosi sajt FlightGlobal.

Simsov komentar došao je iste nedelje kada i samit NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji, tokom kojeg se takozvana koalicija 11 evropskih zemalja udružila oko cilja da Ukrajini obezbedi F-16.

General sa tri zvezdice je dodao da, na osnovu procena Pentagona, Rusija svojim sistemima naoružanja može da presretne F-16 u Ukrajini, o čemu smo već pisali.

Nedavno se nekoliko poslanika Evropskog parlamenta pridružilo pozivu da se Ukrajini što pre prebace borbeni avioni F-16, na kojima će ukrajinski piloti početi obuku u avgustu.

Bolja strategija umesto promocije pojedinačnih sistema kao rešenje

Zapad čak i da razmotriti ubrzanje isporuke F-16 u Ukrajinu, s obzirom na logističke izazove i složen zadatak postizanja superiornosti u vazduhu, prvo bi trebalo da se pozabavi mnogim izazovnim strateškim pitanjima.

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

Često se ovakve debate previše fokusiraju na pojedinačne platforme oružja i njihovu sposobnosti, a ne na stratešku ispravnost raspoređivanja ovih sredstava. Ukrajinski „David“ treba da nastavi da se oslanja na svoju direktnu, ali efikasnu protivvazdušnu „praćku“ kako bi pokušao da pobedi ruskog „Golijata“ na nebu, smarta Nikolov.

Ako nas je rat u Ukrajini naučio nečemu do sada o vazduhoplovnoj moći, to je da platformama četvrte generacije nije mesto na modernom bojnom polju. Pružiti Ukrajini F-16 se može ispostaviti kao skupa greška svesni su i u Pentagonu.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbena letelica sa resursom od 8.000 sati dizajnirana je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona

F-16 Block 70, takođe poznat kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fighting Falcon. To je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Block 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu. Takođe ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke F-16 Blok 70, 10. marta 2023 godine, sa ceremonijom održanom u pogonu Lockheed Martina u Grinvilu, Južna Karolina. 

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

F-16

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version