NaslovnaNovostiRusija predstavila „mikrotalasni top“ postavljen na LISTVA vozilo za borbu protiv ukrajinskih...

Rusija predstavila „mikrotalasni top“ postavljen na LISTVA vozilo za borbu protiv ukrajinskih protivtenkovskih mina

Iako su ruski borbeno ojačani i sofisticirani borbeni avioni i zemaljski sistemi u centru pažnje na Armija Forumu 2023, rusko vozilo za uklanjanje mina na daljinsko upravljanje privuklo je pažnju specijalnom nadogradnjom mikrotalasnog pištolja.

Služba za štampu Holding kompanije Ruselektronika, koja je deo državne tehnološke kompanije Rostec, saopštila je da će vozilo za čišćenje mina Listva dobiti snažniji mikrotalasni pištolj za efikasniju borbu protiv savremenih mina sa poluprovodničkom elektronikom, saopšteno je iz kompanije za TASS 17. avgusta na Forumu Armija 2023.

Istraživačko-proizvodno društvo Istraživački institut mernih instrumenata Komintern Novosibirski kombinat i Fabrika instrumenata Kaskad, jedinica Ruselektronike, samostalno su izvršili inženjerske proračune za nadogradnju mikrotalasne jedinice daljinski upravljanog vozila za deminiranje „Listva“.

Modernizacija mikrotalasnog aparata će povećati gustinu fluksa snage emitovanog signala na oko 10 W/cm2 na udaljenosti od 50–80 metara.

„Ovo će povećati verovatnoću oštećenja i uništavanja kako ranije korišćenih improvizovanih eksploziva, tako i savremenih eksplozivnih uređaja koji sadrže poluprovodničke elektronske elemente“, saopštila je služba za štampu.

Mikrotalasno oružje je oružje usmerene energije čija je upotreba već nadaleko poznata u Rusiji. U suštini, energijsko oružje usmereno na mikrotalase fokusira elektromagnetno zračenje na metu pretvaranjem energije iz izvora energije, kao što je motor vojnog vozila, u energiju zračenja.

listva vozilo
listva vozilo

Fokusirani mikrotalasi velike snage oštećuju mašineriju, posebno elektroniku, bez nanošenja štete ljudima koji su u blizini. Zbog toga nekoliko naprednih vojski širom sveta, uključujući i Sjedinjene Države i Kinu, sve više razvijaju i usvajaju mirkotalase, koji su jeftiniji, precizniji i ne izazivaju kolateralnu štetu.

Ovaj novi mikrotalasni top biće posebno efikasan protiv mina sa poluprovodničkim komponentama. Bilo je izveštaja da je Ukrajina raspoređivala rakete sa „rasipajućim“ protivtenkovskim minama protiv ruskih formacija, uključujući upaljač sa magnetnim uticajem.

Stručnjaci Ruselektronike koji nadgledaju nadogradnju i ugradnju mikrotalasnog pištolja takođe razmatraju prelazak na direktan pogon rotacionog mehanizma za podršku mikrotalasne jedinice kako bi se povećala preciznost pozicioniranja zračeće antene na osnovu merenja azimuta.

Pres-služba je takođe navela planove za nadogradnju stanice za ometanje naprednijom jedinicom većeg kapaciteta sa propusnim opsegom do 6.000 MHz i opremanje daljinski kontrolisanog kamiona za uklanjanje mina „Listva“ automatizovanim sistemom za video nadzor.

vozilo za deminiranje listva
vozilo za deminiranje listva

Ovaj razvoj događaja dolazi kada su eksplozivne naprave i mine postale problem za obe strane jer nastoje da uspore i kupe vreme da osujeti napredovanje neprijatelja. U očekivanju ukrajinske kontraofanzive, Rusija je postavila mrežu protivtenkovskih mina duž linija fronta i potpuno masakrirala zapadne sisteme naoružanja.

Vozilo za ukranjanje mina Listva

Vozilo za uklanjanje mina Listva koristi indukcioni modul za pretragu širokog raspona za pronalaženje eksploziva i mina. Elektromagnetno zračenje se koristi za onesposobljavanje eksploziva i mina koje imaju elektronske komponente. Elektronske komponente detonatora su ili zaglavljene ili uništene od strane ovog vozila.

Listva je opremljena alatima za traženje eksploziva koji sadrži metal na udaljenosti od 100 metara i brzinom od 15 kilometara na sat. Modul za pretragu u više zona sa širokim rasponom na prednjoj strani ima 16 indukcionih senzora i elektromagnetne alate za svest o situaciji. Mine se mogu ručno locirati ako je potrebno.

Prema javno dostupnim informacijama, postavljanjem mobilnih i fiksnih elektronskih uređaja za ometanje radijusa ometanja od 70 metara sprečava se nesankcionisana eksplozija elektronskih ili daljinski upravljanih mina.

Snažna mikrotalasna emisija parabolične antene na vrhu vozila neutrališe elektronske mine bez nanošenja štete, a područje deminiranja je široko 50 metara. Listva nudi odbranu od daljinski detoniranih bombi. Za njihovo aktiviranje se često koriste mobilni telefoni. Vozilo može proizvoditi električne impulse koji oponašaju mobilne telefone i drugu elektronsku opremu.

Ruski mediji su 2021. objavili da je vozilo spremno za nadogradnju i da će dobiti novu mikrotalasnu instalaciju sa povećanom snagom impulsa kako bi se povećao domet uništavanja eksplozivnih naprava.

Listva u akciji

U to vreme, u izveštajima se navodi da je Rostec rekao: „Postoje planovi za modernizaciju mikrotalasne instalacije povećanjem pulsne snage za najmanje pet megavata.

„Glavna svrha Liste je otkrivanje minskih eksplozivnih naprava, uništavanje inženjerske municije i improvizovanih eksplozivnih naprava“, rekao je Viktor Kladov, direktor za međunarodnu saradnju i regionalnu politiku Rosteca, na forumu Armija 2021. Posada odlučuje da li će deminirati municiju ili izvršiti kontrolisanu eksploziju ako se otkrije mina pod pritiskom.

5 KOMENTARA

  1. @Milan:kako moze multi nacionalna drzava da bude nacisticka,Dali tu pripada i Cikavo,da nemasr tamo neku rodbinu barem po binu liniju❓Ali ti verovatno neznas sta znaci rec nacizam inace nebi pisao ovakve nacisticke komentare.

  2. Е ,кад би ово деловало и на нацистичку живу силу ?! А ,можда и делује , само ми то још не знамо !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave