Naslovna Novosti Ruski tenk izdržao pogodak projektila 150 mm iz NLAW pa potom eksploziju...

Ruski tenk izdržao pogodak projektila 150 mm iz NLAW pa potom eksploziju mine

0
t 90
t 90
google news

Tenk Oružanih snaga Rusije u sastavu jurišne kolone bio je u stanju da izdrži pogodak projektila ispaljenog iz NLAW-a i naknadnu eksploziju mine, te je uspeo da završi borbeni zadatak bez zausavljanja.

Tenk je evakuisan tek nakon završetka ofanzivne misije. Podvig ruske posade ispričao je službenik za štampu Ministarstva odbrane Rusije, a citiraju RIA Novosti.

Ruski tenk je izdržao direktan pogodak iz NLAW bacača granata

Tenk Oružanih snaga Rusije u sastavu jurišne kolone bio je u stanju da izdrži pogodak projektila ispaljenog iz NLAW-a i naknadnu eksploziju mine, bez prekida, nastavivši da izvršava borbeni zadatak.

Prema rečima komandanta, tenk je napredovao u pravcu neprijatelja kao deo jurišne grupe na vektor napada Avdejevka te je primio vatru na sebe, omogućavajući drugom oklopnom vozilu da napravi zaobilazni manevar.

U međuvremenu, pod okriljem teških oklopnih vozila, sjurilo se jedno borbeno vozilo pešadije. Kako se bitka nastavila, tenk je napadnut protivtenkovskom raketom ispaljenom iz švedskog 150 mm NLAW bacača granata.

Iako je tenk oštećen, nastavio je da se aktivno kreće, podržavajući vatreno okno. I u trenutku svog manevra naleteo je na minsko polje, raznevši municiju koju su postavile Oružane snage Ukrajine.

NLAW
NLAW bacač granata. Cena u 2022. godini bila je oko 37.000 dolara

Čak ni nakon eksplozije, tenk nije napustio ratište, pucajući iz nepokretnih vozila. Tek nakon zaštite kolone koja je napredovala, posada zaustavljenog tenka je evakuisana.

Koji je tenk u pitanju?

Iako se ne pominje model tenka, ako su tačne tvrdnje sa ruske strane, moguće je da je tenk bio T-90M Proriv. Projektil NLAW je moderno protivtenkovsko oružje koje može da probije većinu tipova oklopa.

Međutim, ruska vojska je razvila novi tip reaktivnog oklopa koji može da izdrži direktan pogodak projektila NLAW. Ovaj tip oklopa je poznat kao Relikt i trenutno se postavlja na tenkove T-90M i T-14 Armata.

Relikt oklop je vrsta eksplozivnog reaktivnog oklopa koji koristi kombinaciju metalnih ploča i eksplozivnih punjenja da neutrališe udar nadolazećih projektila. Kada projektil udari u oklop, eksplozivna punjenja detoniraju, stvarajući udarni talas koji ometa putanju projektila i smanjuje moć prodora. Metalne ploče tada apsorbuju preostalu energiju projektila, sprečavajući je da prodre u osnovni oklop tenka.

Oklop Relikt je veoma efikasan protiv svih tipova protivtenkovskih projektila, uključujući NLAW. Pruža visok nivo zaštite za posadu i kritične komponente tenka, kao što su motor i skladište municije. Oklop je takođe dizajniran da bude modularan, što znači da se oštećeni delovi mogu lako zameniti na terenu.

Tenkovi T-90M i T-14 Armata su trenutno jedini ruski tenkovi koji imaju ugrađen oklop Relikt. Ovi tenkovi se smatraju među najnaprednijim i dobro zaštićenim tenkovima na svetu. Oklop Relikt im daje značajnu prednost u odnosu na druge tenkove u pogledu preživljavanja i borbene efikasnosti. Očekuje se da će ruska vojska u budućnosti nastaviti da razvija i unapređuje ovu vrstu oklopa.

150 mm NLAW

150 mm NLAW [Lako protivtenkovsko oružje sledeće generacije] je prenosivi protivtenkovski raketni sistem koji se lansira sa ramena a razvio ga je Saab Bofors Dynamics.

Dizajniran je da gađa i uništava glavne borbene tenkove, oklopna vozila i druge ciljeve na dometima do 600 metara. Raketa se vodi poluautomatskim sistemom od komande do vidnog polja [SACLOS], koji omogućava operateru da navede projektil do cilja pomoću džojstika.

Raketa je opremljena bojevom glavom u obliku tandema, koja je sposobna da probije oklop do 600 mm. Raketa ima dužinu od 1,2 metra, težinu od 12,5 kg i prečnik od 150 mm.

NLAW je visoko efikasno protivtenkovsko oružje koje se može koristiti u različitim borbenim situacijama. Posebno je koristan u urbanim sredinama, gde se može koristiti za angažovanje neprijateljskih oklopnih vozila u borbi iz blizine.

MBT LAW NLAW
MBT LAW NLAW

Tandemska nabojna glava rakete je veoma efikasna protiv modernog oklopa, omogućavajući joj da prodre čak i u najteža oklopna vozila.

NLAW je takođe veoma prenosiv, što ga čini lakim za transport i postavljanje na terenu. Projektil može da nosi jedan vojnik i može se ispaliti sa različitih položaja, uključujući i iza zaklona. Ovo ga čini idealnim oružjem za upotrebu od strane pešadijskih jedinica koje deluju u različitim okruženjima, uključujući urbana, džungle i pustinje.

Lakoća upotrebe i prenosivost projektila čine ga idealnim oružjem za upotrebu od strane jedinica specijalnih snaga, koje često rade u malim timovima i zahtevaju oružje koje je lako transportovati i raspoređivati.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version