NaslovnaNovostiAmerički stelt bombarderi B-2 Spirit ponovo vijaju oko Evrope; Rasporedili B-2 na...

Američki stelt bombarderi B-2 Spirit ponovo vijaju oko Evrope; Rasporedili B-2 na Island

Američko vazduhoplovstvo poslalo je 13. avgusta strateške stelt bombardere B-2 „Spirit“ na Island, navodi se u saopštenju za štampu američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi (USAFE-AFAFRICA).

Više od 150 vazduhoplovaca i tri aviona B-2 Spirit iz baze Vajtman stiglo je u vazduhoplovnu bazu Keflavik na Islandu. Njihova svrha je angažovanje u misijama Operativne grupe za bombardovanje, vitalne komponente zajedničke obuke američke komande u Evropi (USEUCOM) sa saveznicima, partnerima i zajedničkim snagama SAD.

Američka strateška komanda (USSTRATCOM) rutinski sprovodi misije Operativne grupe za bombardovanje kako bi demonstrirala posvećenost Sjedinjenih Država kolektivnoj odbrani i kako bi se neprimetno integrisala sa operacijama koje sprovode američke komande geografskih boraca.

Trenutno raspoređivanje Operativne grupe za bombardovanje je osmišljeno da ojača globalne bezbednosne mandate USEUCOM-a u Evropi, istovremeno pružajući vazduhoplovnim posadama priliku da se priviknu na složenost zajedničkih i koalicionih operacija na prekomorskim lokacijama.

„Svaka misija Operativne grupe za bombardovanje naglašava sposobnost naših oružanih snaga da upravljaju današnjim komplikovanim i nepredvidivim globalnim bezbednosnim okruženjem sa fokusom na promovisanju stabilnosti, bezbednosti i slobode širom Evrope“, rekao je general Džejms Heker, komandant USAFE-AFAFRICA i Air Command Allied ( AAC).

„U nepokolebljivom jedinstvu, SAD podržavaju posvećenost naše nacije promovisanju mira i stabilnosti u Evropi, radeći sa saveznicima i partnerima na suzbijanju izazova suvereniteta nacija u regionu.

b 2 spirit
B-2 Spirit

Ekspedicionim snagama Operativne grupe za bombardovanje komanduje potpukovnik. Endrju Kusgard, komandant 393. bombarderske eskadrile. On je istakao suštinu dinamičkog angažovanja snaga, opisujući ga kao strategiju koja kombinuje stratešku nepredvidljivost sa operativnom prilagodljivošću.

S tim u vezi, Kusgor je izjavio: „B-2 je nesumnjivo strateški najvažniji avion na svetu, ali to ne znači da je nefleksibilan; dinamičko raspoređivanje bombardera je jedinstvena i važna sposobnost.”

Objašnjavajući značaj zajedničke obuke sa saveznicima, potpukovnik. Kusgor je istakao ulogu svoje jedinice u poboljšanju kolektivnih vojnih sposobnosti i povećanju verovatnoće uspešnog ostvarivanja zajedničkih ciljeva. On je naglasio: „Jednostavno ne postoji zamena za praktičnu integraciju sa našim saveznicima i partnerima koju možemo postići tokom ovakvog raspoređivanja BTF-a“.

Ovo je treća misija Operativne grupe za bombardovanje u Evropi ove godine

Bomber Task Force Europe pruža američkim i NATO liderima strateške opcije za osiguranje, odvraćanje i odbranu od agresije NATO protivnika širom Evrope i širom sveta.

Redovno i rutinsko raspoređivanje američkih strateških bombardera pruža jedinstvene mogućnosti za obuku i delovanje zajedno sa našim saveznicima i partnerima, istovremeno jačajući naš kolektivni odgovor na bilo koji globalni sukob, dodaje se u saopštenju za javnost.

To je treća misija Operativne grupe za bombardovanje u Evropi ove godine, nakon onih u februaru-martu i maju-junu izvršenih sa avionima B-52H “Stratofortress” i B-1B “Lancer”. U misiji na Bliskom istoku učestvovali su i bombarderi B-1B „lanser” iz Evrope.

U Indo-Pacifiku, od početka godine, SAD su izvele tri BTF misije, u februaru, aprilu i junu-julu, sa bombarderima B-1B, B-52H i B-52H.

B-2 ukratko

B-2 Spirit, poznat i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). B-2 je jedinstvena i visoko napredna letelica dizajnirana osamdesetih godina prošlog veka za dugodometne misije s mogućnošću proboja sofisticirane protivavionske odbrane neprijatelja.

B-2 Spirit virteulna tura

Evo nekih ključnih karakteristika i informacija o B-2 Spiritu:

 1. Mogućnost prikrivanja: B-2 Spirit je letelica sa stelt sposobnostima, što znači da je posebno dizajniran da minimizira svoju vidljivost za radarske sisteme. Njegov jedinstven oblik, kompozitni materijali i specijalni premazi pomažu u smanjenju radarskog preseka, čineći ga teško uočljivim i praćenim.
 2. Dug domet: B-2 Spirit ima domet od preko 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara) bez potrebe za dopunom gorivom, što mu omogućava da doseže ciljeve bilo gde na svetu s mogućnošću isporuke kako konvencionalnog, tako i nuklearnog naoružanja.
 3. Teret i naoružanje: B-2 Spirit može nositi do 18.000 kilograma naoružanja, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje. Ima sposobnost isporuke raznih vrsta municije, poput precizno vođenih bombi, krstarećih raketa i termonuklearnog oružja.
 4. Tehnologija niskog uočavanja: B-2 Spirit koristi napredne tehnologije za smanjenje infracrvenog, akustičnog, elektromagnetnog i vizuelnog potpisa. To otežava protivavionskim sistemima neprijatelja da otkriju, prate i dejstvuju na letelicu.
 5. Posada i operacije: B-2 Spirit upravljaju dva pilota. Kokpit je opremljen naprednom avionikom i upravljačkim sistemom. Letelica ima sposobnost da leti na velikim visinama i podzvučnim brzinama.
 6. Istorija upotrebe: B-2 Spirit je prvi put uveden u službu krajem 1990-ih. Korišćen je u raznim sukobima i vojnim operacijama, uključujući bombardovanje Jugoslavije, Irak i, u skorije vreme, operacije protiv ISIS-a.
 7. Cena i proizvodnja: B-2 Spirit je visoko napredna i skupa letelica. Razvoj i proizvodnja B-2 programa su bili značajni. Proizvedeno je samo 21 B-2 Spirit, pri čemu se procenjuje da je svaka letelica koštala preko 2 milijarde dolara po sadašnjem kursu.

B-2 Spirit predstavlja značajnu sposobnost za Sjedinjene Američke Države u pogledu dugodometnog udara, odvraćanja i globalne pokrivenosti. 

Njegove karakteristike prikrivanja i napredne tehnologije čine ga idalje ključnim resursom za USAF u održavanju snažne i verodostojne odbrane. Vazduhoplovstvo SAD namerava da B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

4 KOMENTARA

 1. Čudo jedno kako “Američki stelt bombarderi B-2 Spirit ponovo vijaju oko Evrope”, a “Rusija demonstrira moć i aktivira Stratešku avijaciju na patroli” preko Arktika 😂😂😂

 2. Mislim da će Srbiju zaobići u velikom luku, kako neki od njih ne bi završio u Spačvanskim šumama k’o onaj 1999. godine. Da, naš PVO se izvinjava što nije znao da je B2 “Stelt”. Ha, ha. Elem, zapadno naoružanje ima odličan marketing, a upotrebljivost je upitna. Ukrajina je dokaz. Leopard 2A6 i Bredli tako lepo gore.

  • Rusija je moćna zemlja, ali ne koliko se predstavlja. Isto kao što nije ni slaba onoliko koliko Zapad pokušava da je predstavi. Međutim, ovaj rat će sigurno izgubiti. Jer su moguća samo dva scenarija: ili povlačenje Rusije iz Ukrajine, ili eskalacija “SVO” u svjetski rat. Obje opcije znače da je Rusija izgubila. Pitanje je samo koliko će ostatak svijeta zbog toga propatiti.

   • To da će Rusija sigurno izgubiti, govorio je i Gebels. Ti si verovatno Hrvat.
    Doduše, u ovom ratu nema pobednika, ali Ukrajina je najveći gubitnik. U slučaju WWIII svi su najveći gubitnici.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave