NaslovnaNovostiRusija izvela najveći napad od početka rata na Lavov i Volin; blizu...

Rusija izvela najveći napad od početka rata na Lavov i Volin; blizu granice sa Poljskom

Zvaničnici u Ukrajini saopštili su da je Rusija pokrenula vazdušne napade u zapadnom regionu Lavova i severozapadnom regionu Volinja – oba se nalaze na granici sa Poljskom.

Gradonačelnik grada Lavova rekao je da je oboreno nekoliko raketa, ali da su pogođeni i stambeni objekti.

Prema pisanju ukrajinskih medija, to je bio najveći vazdušni udar u Lavovskoj oblasti od početka eksalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine.

Za sada nema više informacija o šteti koju su naneli Rusi niti o mogućim žrtvama. Takođe se ne zna koliko je projektila oboreno i koliko je stiglo do cilja, a kako smo navikli do sada neće se ni saznati istina.

Moskva je više puta saopštila da su napadi na zapadu Ukrajine usmereni na logističke centre i vojne punktove preko kojih zapadna vojna tehnika ulazi u Ukrajinu.

Napadi širom Ukrajine

Vazduhoplovstvo Ukrajine prenosi da su tokom noći sa ponedeljka na utorak Rusi ispalili 28 krstarećih raketa, od kojih je navodno čak 16 oborila ukrajinska vojska. Napad je počeo oko 04:00, a ukrajinske vlasti su izvestile da je lansirano najmanje 28 krstarećih raketa različitih tipova, uključujući H-22, H-101, H-555 i Kalibar.

kh 101
H-101

PVO je radila u nekoliko regiona Ukrajine, te Ukrajinci tvrde da je uništeno 16 krstarećih raketa H-101/H-555 i Kalibar. Pored toga, zabeleženo je osam lansiranja protivvazdušnih vođenih raketa S-300/S-400 u Dnjepropetrovskoj i Zaporožskoj oblasti. Tokom noći u nekoliko ukrajinskih gradova čule su se eksplozije.

U Lavovu je snimljen pucanj u području nekih stambenih zgrada i na teritoriji vrtića. U gradu Lućk pogođeno je industrijsko preduzeće, a tri osobe su poginule od posledica napada. Zabeležen je i bombaški napad na industrijsko preduzeće u Dnjepru, gde su dve osobe povređene.

Ukrajinska kontraofanziva na južnim linijama fronta 14. avgusta 2023

Ukrajinska nova kontraofanziva na južnim linijama fronta traje više od nedelju dana.

Uprkos nekim taktičkim dostignućima, Oružane snage Ukrajine (OSU) tek treba da stignu do prve linije ruske glavne odbrane u regionu Zaporožja.

Južno od Velike Novoselke, sukobi su u toku na južnoj periferiji Urožajnog, nakon što se ruska vojska povukla sa svojih položaja u selu. Naselje je trenutno u sivoj zoni.

Dana 13. avgusta, ruska vojska je pokušala da izvede kontranapad, ali nije uspela da odbije OSU iz sela. Prema izveštajima ruske vojske, ruska vojska se suočila sa nedostatkom protivbaterijske vatre u toj oblasti.

Ruski marinci Pacifičke flote obezbedili su povlačenje iz Urožajnog. Konkretno, pripadnici 40. brigade marinaca izvestili su 14. avgusta da su uništili ukrajinsku izviđačku grupu u selu, kada su OSU odlučili da provere da li su njihovi položaji na ulicama obezbeđeni. Istog dana, ruska vojska je izvestila da je njihova artiljerija uništila prelaz ukrajinskog voda preko reke Mokrje Jali između Urožajnog i Staromajorskog.

Ruske snage trenutno jačaju svoje pozicije u Staromlinovki. Ako OSU uspeju da se učvrste u tom području i obezbede svoje položaje u Urožajnom i Staromajorskom, ruski borci mogu da se povuku ka jugu do 8 kilometara ka glavnoj liniji odbrane, takozvanoj „liniji Surovikina“. Na ukrajinskom putu postoji i malo selo Zavitne Bažanja.

Borbe kod Rabotina

U rejonu Orehova, OSU nastavljaju napade u oblasti Rabotina. Uprkos svim pokušajima Ukrajine, selo ostaje pod punom kontrolom ruskih snaga. Ruske snage su 13. avgusta krenule u kontranapad severno od sela, zauzevši nekoliko ukrajinskih položaja. Dana 14. avgusta, male grupe OSU su nastavile sa jurišom na selo.

Sukobi su u toku i južno od Male Tokmačke.

Rusko Ministarstvo odbrane je 14. avgusta izvestilo da su:

Na pravcu južnog Donjecka, jedinice grupe trupa Vostok, podržane ruskom avijacijom, artiljerijskom vatrom i teškim sistemima za bacanje plamena, razbile su ukrajinske jedinice u oblastima Urožajnog i Staromajorskog Donjecke Narodne Republike. U borbama je uništeno do 240 ukrajinskih vojnika, tri borbena oklopna vozila, tri automobila, dva artiljerijska sistema američke proizvodnje M777, kao i samohodna artiljerijska jedinica francuske proizvodnje „Cezar“.

Zaporožje

Na zaporoškom pravcu, tokom dana, jedinice ruske grupacije trupa uz podršku artiljerije u rejonu Rabotina odbile su dva ukrajinska napada, a uništile su i ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 50 ukrajinskih vojnika, tenk, dva borbena vozila pešadije, tri vozila, artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, samohodnu artiljerijsku instalaciju „Cezar“ francuske, kao kao i samohodnu artiljerijsku instalaciju „Krab” Poljske.

Herson

U pravcu Hersona, od posledica požara tokom dana, ukrajinski gubici su iznosili do 30 ukrajinskih vojnika, tri automobila, kao i samohodni minobacač „Alakran“ španske proizvodnje.

Ukrajinska vojska pokušala je da uhvati ruski dron Lancet kineskim Mavikom. Kao rezultat toga, ukrajinski položaji su uništeni.

Ruska vojska je uspešno odbila nekoliko kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnolimanskog

U okviru tekuće napete vojne konfrontacije u pravcu Krasnolimanskog, ruske trupe su uspešno odbile nekoliko kontranapada Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

Na liniji Rajgorodok-Karmazinovka, vojska je identifikovala i uspešno se oduprla napadu jurišne grupe 68. odvojene jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je za ofanzivu koristila kamione. Zahvaljujući tačnoj i blagovremenoj artiljerijskoj vatri, neprijatelj je uništen.

U rejonu naselja Torskoje ponovo je pokušan napad, ovoga puta sa strane 63. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinske trupe su pokušale da koriste dimne zavese da se tajno približe ruskim utvrđenjima. Međutim, vazdušno izviđanje je blagovremeno otkrilo kretanje OSU, što je omogućilo artiljeriji da odbije ovaj napad.

Kasnije su u rejonu Šumarije Serebrjanski zabeležena dva napada oklopne grupe na borbeno vozilo pešadije 67. zasebne motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Zahvaljujući visokokvalitetnom radu protivtenkovskih raketnih sistema i preciznoj artiljerijskoj vatri, pokušaji ofanzive su uspešno suzbijeni.

Pored toga, prema obaveštajnim podacima, posade višecevnih raketnih sistema nanele su dva masivna udara na klastera tehnike i militanata 67. ombre Oružanih snaga Ukrajine, koji su se pripremali za nova ofanzivna dejstva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave